АКТУЕЛНО

У Аустралији се десило чудо – Амбасадор Србије се састао са некадашњим борцима из редова војводе Момчила Ђујића


У Аустралији се десило чудо. Амбасадор Републике Србије у Канбери, Господин Мирољуб Петровић се , а како се на слици лепо види, састао са некадашњим борцима из редова војводе Момчила Ђујића. Још кад је на власти био Милошевић било је наивних који су мислили да је дошао тренутак да држава Србија призна борбу четника. То се наравно није догодило, али је петооктобраска револуција поново пробудила наду да ће да се то деси, па опет ништа.

25. 02. 2015. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

Тома Бањанин, Мирољуб Петровић, Марко Бањанин 21 Фебруар 2015
Тома Бањанин, Мирољуб Петровић, Марко Бањанин 21. фебруар 2015

У суботу 21. фебруара је амбасада Србије организовала у Мелбурну у меморијалном центру обележавање 100 година Првог светског рата. Организатори су и званично на прославу позвали и представнике Прве српске подружнице RSL-a, а што је српски део Аустралијске организације ратних ветерана. Тако су се нашли на истој прослави представници државе Србије и четника.

Слика говори хиљаду речи, у средини је Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Аустралији Господин Мирољуб Петровић, лево је Тома Бањанин, а десно Марко Бањанин. Ову двојицу браће зна сваки Србин у Аустралији. Ратовали у четничким јединицама у Лици, Далмацији и Босни, после рата из италијанских логора су дошли у Аустралију и своју борбу наставили, овога пута у националним организацијама и цркви, борећи се да се истина о злочинима комуниста, усташа и католичке цркве сазна, а жртве не забораве.

Међу српском националном емиграцијом међутим овај сусрет иако је све обрадовао ни мало се не сматра резултатом политике садашњег српског режима, већ само случајношћу или као један присутни четник рече “То је Бог тако угодио”.

Томислав Николић, као тадашњи Шешељев  заменик, је у Мелбурну пре 23 године свечано открио споменик Ђенералу Дражи Михаиловићу, али када смо га замолили да сада као председник Републике Србије пошаље само поруку и поздрав поводом прославе двадесетогодишњице откривања споменика, он је то глатко и грубо одбио. Садашња влада која је издала српску колевку Косово и Метохију ће да се за рад ј….г Брисела одрекне сећања не само на Равногорце и вожда Драгољуба, него и на свих покланих и убијених чији је једини грах био што су православни.

Драган Јанковић, Мелбурн

6 replies »

 1. „… борећи се да се истина о злочинима комуниста, усташа и католичке цркве сазна, а жртве не забораве.“ Е, па када овако нешто прочитам и видим против кога су се ови борили окрене ми се желудац. Па, добро бре, мајке вам га, рекосте ли било шта о злочинима четничких банди и бористе ли се против Немачких фашиста или само против комуниста, усташа и католичке цркве, идиоти идиоткси?

  Свиђа ми се

 2. SRBI IZ CELOG SVETA NAPRAVITE VLADU U SENCI I DODJITE DA NAPRAVOMO DRŽAVU U KOJO SCE ŽIVETI SRBI PO NASOJ MERI I DOSTOJANSTVU IMA MESTA ZA SVE NEDAJTE DA SE SELA ZATRU POCNITE DA SE OKUPLJATE JA ODMAH POCINJEM DA RADIM OVDE
  VERUJEN U BOGA I SRBIJU SRBIJA SRBIMA

  Свиђа ми се

 3. ХВАЛА БОГУ ДА ЈЕ АМБАСАДОР СРБИЈЕ СЕ САСТАО СА ЧЕТНИЦИМА ДЧД А николићу НЕ БИ ЗБОРИЈО ЧАС ЈЕ ШУМАДИНАЦ ЧАС ЦРНОГОРАЦ А ПРВО НИЈЕ НИКАКВИ СРБИН НИ ЧОВЕК ВЕЋ рдђа

  Свиђа ми се

 4. Кад Србин Србину пружи руку што је нормално многима је чудно. Срби треба да се уједине, Срби имају основа да се поносе својим нацијом. Где год живе Србија не сме да их запостави и другим народима препусти. За друге народе то је част и корист
  СРБИН САМ

  Увек с поносом реци: Србин сам!
  Најбољи Срби су,
  Народ народ то знам.

  На искушењу су од кад је света,
  Нама се диви цела Планета.

  Србин бити је привилегија,
  Свесни су многи, свесна сам и ја.

  Лажу, да Срби свету пркосе,
  Поносни на име, које носе.

  Неки се одричу свог имена,
  Нису славних очева, ни сена.

  Преци их се и у гробу стиде,
  Осећају a можда и виде.

  Утеха је што мењају име.
  Са прецима везу, бришу тиме.

  У гробу се преврћу од стида,
  Тела мртвог, душа им се кида.

  Син с поносом који носи име,
  Мртав отац поноси се њиме.

  За онога који га издао,
  Жали што је, живот њему дао.

  И боље је потомства немати,
  Тада само за једним се пати.

  Сећања нам нису увек драга,
  У животу, све оставља трага.

  Давање и опраштаање помаже,
  Надахњује, лепотом нас снаже.
  Као виза за рај нама важе:

  Ко даје опрашта не лаже
  Тај да је Човек може ,
  С поносом: „Србин сам“, да каже.

  Пакости и подвале не важе,
  Србин је добар, Србин не лаже.
  Србин и свом душману помаже!

  За Србе увек важи принцип тај:
  Србин, Србину не да опроштај.

  За слободу и част Срби гину,
  Не опраштају брату ни сину.

  Други народи да греше могу,
  Србин је подређен само Богу.

  Према Србима поступа строго,
  Другима Србин опрашта много.

  Тиме праве разлику, велику
  Српског рода, величају слику.

  СРБИН је међу другим људима,
  Као планина међу брдима.

  Љиљана Ћуић

  Свиђа ми се