АКТУЕЛНО

АЛАРМАНТНО: Катастар продаје наше личне податке!


Узнемирујући резултат надзора над радом републичког Геодетског завода због кршења приватности грађана

ЗА 1.140 динара у катастру је могуће добити име, презиме и тачну адресу сваког станара, као и његов јединствени матични број. „У комплету“ су чак и детаљи финансијског аранжмана који је договорио са банком, ако је стан купљен на кредит, као што су износ кредита, рок и период отплате, висина рате и каматне стопе!

04. 03. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Родољуб Шабић

Родољуб Шабић

Схвативши да су њихови најзаштићенији подаци доступни безмало сваком ко затражи препис листа непокретности за зграду у којој живе, више грађана жалило се Служби повереника за заштиту података о личности. Повереник је због овога спровео надзор у Републичком геодетском заводу и открио кршење Закона о заштити података о личности, али и непоштовање Закона о препису и катастру.

Како је потврђено из Службе за катастар непокретности у Крагујевцу, лане је издат 8.681 овакав извод, односно препис листа непокретности. То значи да је, зависно од тога колико одређена некретнина има станара, бар три пута, а вероватно и много више, личних података грађана било доступно њима непознатим људима.

– Наложио сам надзор над спровођењем Закона о заштити података о личности у Републичком геодетском заводу, и он је окончан – каже за „Новости“ повереник Родољуб Шабић. – Утврђени су недостаци кад је у питању ваљани правни основ, и начин, сврха и сразмера обрађених личних података.

Повереник је констатовао да се подацима могло приступати и електронским путем, преко веб приступа, и подношењем захтева надлежној служби катастра непокретности. По Шабићевим речима, први начин, преко интернета, био је коректнији јер су неки подаци остали заштићени, док је увид у предмете по захтеву странака омогућио приступ прекомерном броју личних података.

dru-katastar-(1)

– Констатовано је и да је, иако то Закон о државном премеру и катастру захтева, приступ подацима могућ и без утврђивања постојања правног интереса – наводи Шабић. – Иако тај Закон предвиђа ограничавање јавног приступа поверљивим подацима грађана, у пракси приступ никад није ограничен.

Уз, како каже, поштовање начела јавности и правне сигурности које Закон о премеру и катастру треба да обезбеди, повереник ће ипак Републичком геодетском заводу послати упозорење. Шабић напомиње и да су представници РГЗ разумели све примедбе и да су се сагласили.

Одмах по окончању поступка повереник ће упутити иницијативу и надлежном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за измену спорних одредби Закона. Иначе, према најави министарке Зоране Михајловић, предлози Закона о конверзији и катастру наћи ће се у парламенту већ овог месеца.

Према досадашњим прописима, служба катастра била је обавезна да испоштује захтеве за издавање листа непокретности или извода који подносе странке, власник стана, лице које има правни интерес и државни орган. Међу обавезним подацима које садржи база података, па самим тим и лист непокретности, јесу име и презиме, име једног родитеља, пребивалиште или боравиште, као и матични бројеви претходног и новог власника.

АКЦИОНАРИ „НА ТАЦНИ“

ПРЕ два месеца повереник је морао да реагује због још једне државне институције, тог пута Агенције за приватизацију. Лични подаци више од 5,1 милион пунолетних грађана, који су се пријавили за бесплатне акције јавних предузећа, до интервенције повереника били су лако доступни на интернет-сајту Агенције. Ово се сматра досад највећим кршењем права на приватност код нас.

RODOLJUB SABIC - KZN

Извршитељи прекршили закон

Повереник за заштиту података о личности упозорио је Комору извршитеља да крши Закон о заштити података о личности

ПОВЕРЕНИК за заштиту података о личности упозорио је јуче Комору извршитеља да крши Закон о заштити података о личности и без законског овлашћења или пристанка за обраду обрађује податке о личности извршних дужника.

Комора је, каже повереник Родољуб Шабић, започела обраду података о именима и презименима, адресама и висини дуговања дужника, позивајући се на интерни „Правилник о садржини и начину подношења захтева Комори за одређивање надлежног извршитеља“.

– Поменути Правилник донет је супротно одредбама Закона о извршењу и обезбеђењу, на основу ког је донет. Са његовом применом започето је, супротно Уставу, пре него што је објављен. Сем тога, он не може да буде основ за обраду података јер није закон, већ подзаконски акт – каже Шабић.

Закон предвиђа да је обрада података недопуштена ако је несразмерна сврси. Сврха достављања одређених података о веродостојним исправама јесте да Комера равномерно, према азбучном реду, подели предмете извшитељима. То, сматра Шабић, може бити остварено и обрадом података о извршној исправи (број исправе, место без адресе, износ потраживања), из којих појединачна лица не могу бити идентификована.

– Личне податке дужника добили смо од комуналних предузећа – каже Светлана Манић, портпарол Коморе извршитеља. – Ако смо повредили закон, учинићемо све да то исправимо. Манићева објашњава и да повереник не замера извршитељима што имају личне податке грађана, јер без њих не би могли да раде. Матични број и други подаци битни су јер се један дужник појављује у више предмета, као што се више дужника под истим именом из једног места могу појавити са различитим комуналним дуговима. Они ће убудуће само имати обавезу да своје базе региструју у поверениковој евиденцији, да би могао да контролише како се подаци чувају. Али Комора, ако се не промени Закон о извршењу, неће смети да барата осетљивим личним подацима.

2 replies »

 1. Моментално све из катастра суспендовати, дати им моментални отказ.
  Мора једно за свагда да се зна да сваки сужбеник који ради у државном предузећеу, организацији и институцији од општег јавног интзреса, који су на буђету, јер су јавно предузеће морају да знају и да разумеју зашто их плаћа порески обавезник Србије. Све до задњег дати им отказ и забранити им да у њиховој будучности више никад не могу бити запошљени у било ком виду било ког предузећа, организације и институције који су јавни сервисјер су и на буђету.
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

  Свиђа ми се

 2. Сви се к’о фол брину за грађане, а нико да удари у саму СРЖ проблема – питање УСТАВНОСТИ закона о обезбеђењу и извршењу?!? Пошто се уставно уређење РС заснива на троделној поделу власти: ЗАКОНОДАВНА, СУДСКА и ИЗВРШНА, које су равноправне у сваком погледу, с тим да је судска ипак мало равноправнија јер има надлежност да контролише законитост у раду преостале две гране власти, апсолутно је противуставно било измештање дела надлежности судске власти у руке не другог чиниоца поделе, већ ПРИВАТНИХ лица??? А све то са циљем да се противзаконито (у односу на Закон о облигационим односима) омогући наплата застарелих дуговања и потраживања ЈП и опере нечији вишегодишњи нерад и јавашлук, наравно на штету осиромашених и ојађених грађана!!! Иста је ситуација и са нотарима – измештање дела судске (државне) власти у руке приватника и преливање огромних средстава из буџета у приватне џепове, док се на другој страни пензије као СТЕЧЕНО право незаконито смањују под изговором штедње. Самим тим и недавни штрајк адвоката је био најобичнија ФАРСА, јер они ни у једном моменту нису бранили УСТАВНИ ПОРЕДАК РС и законитост, већ ИСКЉУЧИВО своје приходе.
  Остајте с’Богом, догодине на Космету!

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s