АКТУЕЛНО

Рок легенде се песмом опростиле од Владе Дивљана (видео)


Бројни поштоваоци, пријатељи и породица у уторак су се комеморацији опростили од познатог музичара Владе Дивљана, а из Дома омладине у Београду су излазили у сузама и видно потресени. Посмртни остаци Владе Дивљана кремирани су на београдском Новом гробљу после одржане комеморације.

10. 03. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Колеге на најлепши начин испратиле Владу Дивљана

Колеге на најлепши начин испратиле Владу Дивљана

У част истакнутог музичара југословенског новог таласа његове песме певали су пријатељи Срђан Гојковић Гиле, Момчило Бајагић Бајага, Душан Којић Која и други.

– Био је музика, био је рокенрол – рекао је музички уредник Слоба Коњовић и додао да је данима тражио речи које ће употребити овом тужном приликом, али све су му изгледале слабо.

– Сећам га се у „Идолима“ где је био покретачка снага, а то је било време када је постојала перспектива, живело се боље и квалитетније и Влада је био на врху тога – истакао је он.

Коњовић је подсетио да је Дивљан био невероватан таленат присутан на овим просторима и да је обележио одрастање многих генерација.

У Дому омладине је владала необична тишина упркос великом броју људи који су присуствовали комеморацији.

Некадашњи фронтмен београдског вокално инструменталног бенда „Идоли“ и истакнути музичар југословенског новог таласа Влада Дивљан (1958-2015) годинама се борио са тешком болешћу која се последњих месеци погоршала, а преминуо је 5. марта у аустријској престоници.

Деведесете године 20. века провео је у Аустралији, од 1991. до 1997. године живео је у Сиднеју, након чега се се вратио у Београд. Од јуна 1999. године живео је и радио у Бечу.

Остаће упамћен као сјајан музичар који је обележио југословенску музичку сцену, што самосталним радом, што са култним бендом „Идоли“ чији је фронтмен био од 1980. до 1984. године.

Влада Дивљан Old Stars bend – Однеси ме;
Албум – „Све лажи света“
Година – 2000.

Са Идолима је објавио албуме „Одбрана и последњи дани“ (1982) и „Чоколада“ (1983), а самостално три соло албума „Тајни живот А.П. Шандорова“ (1988), „Све лажи света“ (2000) и „Влада Дивљан пресентс Дие Тонзентрале“ (2003). Године 2012. објавио је албум „Четири годишња доба“ са бендом „Љетно кино“.

Бавио се компоновањем музике за филмове, а свој траг оставио је на филмовима „Шест дана јуна“, „Како је пропао рокенрол“, „Црни бомбардер“, „Три палме за две битанге и рибицу“, „Седам и по“, „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, „На лепом плавом Дунаву“…

На београдском Новом гробљу, у присуству породице и многобројних поштоваоца, пријатеља и сарадника, кремирани су посмртни остаци Владе Дивљана.

***

Пријатељи музичари свирају „Русију“, Владину омиљену песму…