ДРУШТВО

У шта ће ово да се изроди, не знам. Али једно знам – да на добро бити неће…


Слађана, колумниста СРБског ФБРепортера
10.3.2015.

 За народ који живи у земљи Србији нема разлике између појмова интелектуалац и бирократа. Они су те појмове изједначили у свом схватању и свако чиновничко лице слушају и служе му  безпоговорно. Тако да данас имамо гомилу бирократа који држе власт и владају у име окупационих сила по принципу меке окупације.

OkupacijaApril1941Ја сам тај израз прочитала у новинама, али за моје схватање окупације, не постоји тврда или мека окупација већ – окупиран си или ниси. Када народ једне независне државе не руководи, нити располаже својим ресурсима и добрима и приморан је да унајмљује стране саветнике, то се зове чиста окупација само под другачијом маском. Некада су народе газиле војне чизме и прецизно се правила разлика између једних и других. Данас се ситуација драстично мења. Окупационе силе су маскиране у обавештајце, новинаре и домаће издајнике који здушно руководе народом и ресурсима у име оних који им издају наређења. Јер да није тако, зашто би премијер Вучић морао да трчи у Брисел по памет и да непрекидно добија оцене из владања и лепог понашања чекајући у реду за недођију звану Европска унија.

Годинама уназад радило се на томе да се из србске свести избрише отпор. То су постигли тако што су кроз непрекидну пропаганду и низ понижавања усадили народу мисао да није достојан да постоји. Њихова недела  граниче се са садизмом. Како оправдати бомбардовање незаштићеног народа осиромашеним уранијумом. Да ли ће неко да се усуди да јавно објави студију о броју оболелих од канцера и умрлих само у последњих годину дана. Ко ће да се усуди у име народа Србије да поднесе тужбу против НАТО-а и да затражи обештећење? Ко? Тај ко би се усудио, имао би мој глас на изборима.

Ја радим у школи и велики број моје деце су сирочад. Родитељи су им или болесни или су умрли од рака. Кога је брига за то. Наша власт се тренутно највише брине да у најскоријем року прода Телеком, ЕПС и преостале ресурсе како би одобровољила своје налогодавце и наравно уградила се што више јер време цури немилосрдно и назире се крај агоније. Нама, јадницима који смо углавном без посла или таворимо негде за бедне паре, нуде се кредити у страним банкама и којекакве краткорочне позајмице уз позамашне камате како би нам затворили уста док се отимачина не доврши… А онда …? Какав нас расплет чека? Шта ћемо да продамо када више не будемо имали ништа сем голога живота? Кога то уосталом занима?

Тренутно је вееелики хит „Педесет нијанси сиве“. Веома инспиративан начин да се народу покаже да су љубав и бол једно те исто, а да је понижавање предигра. Колико сам имала прилику да приметим предигру смо завршили, понижени смо на много начина – парадом поноса, укидањем војске, суверенитета, отимањем трећине територије, продајом органа, бомбардовањем, и да не набрајам даље, сада је дошао ред на бол.kada-ustane-kuka-i-mo

Лицемерно је представљати политику као нешто што обичан човек није у стању да разуме. Свако ко зарађује зна да је позитиван биланс само онда ако трошиш тачно онолико колико си зарадио или чак  и мање. Политичари дају себи превише слободе у одлучивању без икакве одговорности док напротив за народ не важе иста правила.

Једна држава може да напредује само онда ако њено руководство ради заједно и усаглашено са народом, када је уз њега и када ослушкује његов глас. Тренутна ситуација је таква да Србијом влада култ једног човека коме је испод части да свој народ пита за било шта, а камоли да стане уз њега. У шта ће ово да се изроди, не могу тачно да тврдим, али једно знам да на добро бити неће.

За све оне којима није јасно какав је то посебан сој људи који се могу назвати интелектуалцем, ево примера. Интелектуалац је био Никола Тесла. Човек који је стварао за добробит човечанства не тражећи материјалну корист, славу, признање.

А ОВО што себе тренутно назива интелектуалном елитом у земљи Србији и што гостује по разним емисијама док носем пара облаке убеђено да је само својим постојањем довољно да буде обожавано и обезбеђено до краја живота, је исто што и стидна ваш у животињском царству.

4 replies »

  1. Sladjana, ruka ti se pozlatila…pederi vladaju i ponizavaju narod do koske…koriste razne ultra-talasne emitere koji imaju uticaj na svest i volju coveka….instalirali su ih u sve repetitore koji se koriste za mobilne telephone i 24h aktivno dejstvuju na mozak svakog pojedinca…izazivaju apatiju, melanholiju i strahove od svega i svacega….treba narod uzdrmati i probuiditi iz kolektivne letargije, unistiti svu tu opremu i poceti „iznova“ sve….

    Свиђа ми се