Верска мржња

Литучи: Најмање 12 000 украјинских нациста нашло је спас у Северној Америци


Пише: Нада Љубић
14.3.2015

Увече 12. марта 2015. године, на Јутика колеџу у Јутики (држава Њујорк), под покровитељством Друштва за политичке науке, одржан је форум о кризи у Украјини под називом: „Двоструки стандарди у спољној политици Сједињених Држава: Случај Украјине.“ Форум је део серије јавних политичких догађаја  које организује колеџ.

foto

Догађај планиран за 12. март био је контроверзан и замало није отказан када је откривено да је гостујући предавач – Бари Литучи, професор историје на  Медгар Еверс колеџу у Бруклину, познат као критичар спољне политике САД и бранилац бившег председника Југославије – Слободана Милошевића. После озбиљне расправе дозвољено је да се предавање одржи, упркос противљењу неких професора колеџа. На крају је форум одржан пред око 45 студената, професора и других учесника, укључујући и групу припадника локалне Руске православне цркве.

Професор Литучи је почео са синопсисиом свог излагања: чињенице везане за улогу САД  у организовању државног удара  против демократски изабране владе у Кијеву; кратак преглед 2500 -годишње историје руског и украјинског народа, који су све до недавно живели као један јединствен народ, са јединственим језиком, јединственом религијом, јединственом државом, једнинственом културом и историјом; историјски догађаји који су довели до отцепљења Галиције, Вољиније и Буковине од остатка  Русије и спонзорисања Унијатске цркве у Галицији, која је служила као платформа за завађање и потчињавање руског и украјинског народа, што је даље коришћењо за подривање Православне цркве и пројектовање на Украјину и Русију немачких империјалистичких интереса – као што је је територијална експанзија која је почела трећом анексијом Пољске 1792. године и наставила се у двадестом веку Првим и Другим светским ратом.

Професор Литучи је објаснио да је та политика послужила као основ касније империјалистичке политике САД против Русије и Украјине, која западно-украјинске националисте користи као средство за преотимање Украјине, а затим и за успостављање војне претње против Русије.

Литучи је детаљно изложио корене и историју украјинског фашистичког покрета почев од Самјона Петљуре, преко Бандере и Oрганизације украјинских националиста и снага које су нацисти користили у Холокаусту, укључујући СС дивизију „Галиција“, коју су благословили унијатски бискуп и Папа Пије XII, па све до данас, где се посебно осврнуо на Десни сектор, Свободу, Батаљон „Азов“ и друге паравојне јединице које чине зверства над народом Украјине.

Данашња зверства представљају понављање зверстава из прошлости – нагласио је професор Литучи.

Током овог дела излагања, Литучи је истакао да су 1919.године  снаге Петљуре заузеле  град Жашков у Украјини и извршиле један од најстрашнијих погрома у читавој јеврејској историји. Литучијев прадеда и његова породица су преживели погром у Жашкову (осим два члана који су били стрељани), али већину Јевреја овог града Петљура је живе спалио у синагоги. Петљурине снаге су извршиле  1200 оваквих локалних погрома у периоду 1917- 1921 и побиле око 200.000 Јевреја.

У наставку предавања, Литучи је говорио о томе како украјински фашисти никада нису били кажњени, него су их у ствари спасиле  обавештајне службе САД и Велике Британије да би им у Хладном рату служили као агенти против СССР и других комунистичких земаља. И њихово бекство кроз ватиканске пацовске канале је помогао усташки свештеник Крунослав Драгановић, али под надзором обавештајних агенција Британије и САД. Бројни украјински нацисти су касније били на високим утицајним положајима у САД и радили као саветници председника Регана и Буша (старијег). Најмање 12 000 украјинских нациста је побегло у Северну Америку где им је омогућено да живе свој „амерички сан“, пошто су претходно искасапили милионе Јевреја и Руса, укључујући и децу.

У закључном делу предавања, Литучи је позвао своје сународнике Американце да осуде интервенцију САД у украјинској кризи, супротставе се свакој будућој војној помоћи Кијеву, и изнад свега, да подрже  поделу Украјине путем мирног развода, тако да западни Украјинци могу да остварују своје национлне аспирације, а источни Украјинци своје националне тежње у које неизбежно улази и поновно придруживање Русији.

Литучи је нагласио да став САД у погледу граница не само што представља израз дуплих стандарда, већ је и апсурдан. Границе Украјине су вештачке и створене су у совјетско доба, а вештачке границе су кроз читаву историју водиле у ратове и оружане сукобе међу народима. Али, најгоре је ипак то што председник Обама и медији САД лажно тврде да је главни мотив увођења санкција против Русије то што САД не допуштају насилно мењање граница. Очигледно рушење Југославије и  бомбардовање које је довело до одвајања Косова од Србије 1999. године, представљају доказ перфидне природе и лажи на којима се заснива политика САД и ЕУ према Украјини и Русији.

После Литучијевог 45-минутног предавања, група критичара коју је организовао Теодор Орлин, професор међународних односа и руководилац Програма заштите људских права на Јутика колеџу, оспоравала је Литучија и његово излагање. У одбрану Литучијевих ставова се укључила група свештеника и студената богословије из оближњег манастира Светог Тројства у Џордансвилу, Њујорк.

Када је видео да је његова група претрпела пораз у дебати о Украјини и Русији, професор Орлин и његова група су започели акцију „паљбе у повлачењу“ тако што су прешли на тему Срба, ратних злочина Милошевића, итд. Литучи је успешно побио критике на рачун Срба које су изнели професор Орлин и неколицина његових албанских студената. На крају је професор Орлин био помало разљућен критиком његовог рада на Косову, нарочито када је суочен са аргументом да је политика САД и ЕУ на Балкану резултирала разарањем животног стандарда и економских могућности за све у региону, па чак и за Албанце на Косову.

Овај крајњи исход политике САД-ЕУ-НАТО, разарање животног стандарда у сваком региону у коме су интервенисали, тврди Литучи, јасно показује да ће политика САД-ЕУ украјинском и руском народу донети само штету и да се тој интервенцији треба супротставити. Ако се САД дозволи да настави са интервенцијом, то ће једино довести до све већих људских патњи и катастрофе, рекао је Литучи.
________

jasenovacke-zrtve-4

Бари Литучи предаје европску, америчку и светску историју на Медгар Еверс колеџу у Бруклину, Њујорк, а пре тога је 25 година предавао на City University of New York. Он је уредник и коаутор књиге „Јасеновац и Холокауст у Југославији: Анализе и сведочења преживелих.“  Такође је објавио више чланака о историји Балкана.

Сведочио је пред Хашким трибуналом 2005. године о кршењу људских права на Косову. Био је помоћник координатора Прве међународне конфренције и изложбе о концентрационим логорима Јасеновац, која је одржана на Кингтсборо колеџу 1997. године. Господин Литучи је оснивач Jasenovac Research Institute и сада је његов извршни директор. Већ 14 година, сваког априла, он организује Дане сећања на жртве Јасеновца у заједници са Црквом Светог Саве у Нјујорку.

Литучи обавља дужност потпредседника Комитета Меморијала Холокауста у Бруклину, Њујорк. Недавно је представио свој рад о сукобу у Украјини на Форуму левице 2014. Такође се појављивао у америчким и руским медијима као познавалац историје украјинског фашизма. Чланови породице његовог деде су били жртве злогласног украјинског погрома 1919.

Сам Бари Литучи је син јединац двоје Американаца, оца који је био потомак украјинских Јевреја, и мајке која је потомак Срба из Црне Горе. Неретко свом презимену Литучи додаје и мајчино девојачко презиме – Дамјановић.

3 replies »

  1. uđite u vatikan i sve će vam biti jasno ,oni se kite perjem antičke i perjem drugih civilizacija koje su opljačkali neke i uništili ,zapadno – vatikanska civilizacija to radi i danas ,vekovima se zasnivala na otimačini pljačkanju svega što se može opljačkati,najnoviji primer je Libija I Irak …..dve nekad sistemski uređene države ,bogate države opljačkale su zapadno – vatikanske hijene ( zlato ,stotine milijardi dolara iz trezora i banaka širom evrope ,pa Libijska država je samo u Engleskim bankama imala preko 170 milijardi dolara ,opljačkali su i još pljačkaju naftu ),pokušali su Siriju međutim isprečili se Rusija i Iran pa su u međuvremenu izmislili i organizovali uz pomoć pojedinih Arapskih satelita takozvani ISIL nahuškali te belosvetske kriminalce i tu ološ na narod Libije ,Iraka i Sirije da bi imali opet kao neki razlog za intervenciju pogotovo u Siriji,kao ISIL osvaja gradove pomoću pušaka i kamioneta a ne govore da imaju redovno snadbevanje oružjem i da su istim naoružani do zuba …..Mesecima se kao muče sa njima oko Kobanea čitava koalicija zajedno sa žrtvovanim kurdima a regularn armija Sirije sama očisti u jednom naletu cela sela i gradove od tog ološa da bi potom ameri i njihovi saveznici izveli vazdušne napade po pozicijama vojske Sirije kao slučajno pritom ubijaju i civile ………..Amerika,Vatikan ,Engleska i većina zapadnih zemalja su pokazali pravo lice baš posle drugog svetskog rata kada su omogućili da na hiljade zločinaca nađe utočište u njihovim državama ……dok su Nemačka i druge zločinačke horde napredovale kroz tadašnji Sovetski Savez i ubijali na milijone ljudi niko nije potezao pitanje međutim kad se ratna sreća okrenula i kad su shvatili da se Rusi neće zaustaviti na svojoj granici požurili su da se spasi što se može spasiti ….Potomci tih istih zloćinaca pokušavaju da ostvare nešto što njihovi dedovi i očevi nisu međutim bolje bi im bilo da više ne čačkaju mečku ili medveda kako god…

    Свиђа ми се

  2. američko – zapadno – vatikansko zlo je toliko štete nanelo ovom čovečanstvu da to ljudski mozak nemože pojmiti,drugi svetski rat je samo jedna epizoda u svemu tome jer su oni i posle drugog svetskog rata nastavili sa razaranjem raznih država i ubijanjem na milione njihovih stanovnika sve do dana današnjeg….to su sistemi koji zavise od izvoza oružja – smrti i doštampavanja novca ….dolara i evra ….

    Свиђа ми се