АКТУЕЛНО

РАЗБЕСНЕО СЕ РЕЖИМ: Министарство културе прекршајно гони „Телепромптер“ због објављивања фотографија Вучићевог сина у проводу!


Министарство културе и информисања покренуло је прекршајни поступак против одговорног лица у веб порталу Телепромптер, због објављивања фотографије малолетног сина премијера Александра Вучића, чиме је грубо прекршен Закон о јавном информисању и медијима, пише Танјуг.

Министарство наводи да Закон о јавном информисању и медијима прописује да се малолетно лице не сме учинити препознатљивим у информацији која може да повреди његово право или интерес.

TELEPROMPTER NA SRBIJA DANAS

Поред тога, наводи се, у тексту објављеном на сајту Телепромптер “Вучићев син се бахати у најскупљим београдским клубовима!“.

Министарство сматра да је због тога прекршена и одредба Закона о јавном информисању и медијима која налаже да се, у циљу заштите слободног развоја личности малолетника, посебно се мора водити рачуна да садржај и начин дистрибуције медија не нашкоде моралном, интелектуалном, емотивном или социјалном развоју малолетника.
“Објављивањем оваквих садржаја, портал Телепромтер, не само да се сврстава међу оне који најдрастичније одступају од професионалних и етичких стандарда новинарства, него се и дисквалификује као озбиљан и поуздан медијски извор”, пише у саопштењу.

Министарство културе и информисања најоштрије осуђује сваки покушај кршења медијских закона, поготово у случајевима у којима постоји опасност угрожавања безбедности малолетних лица и оцењује да је оваквим текстовима на најгрубљи начин прекршен и Кодекс новинара Србије, који прописује етичке стандарде професионалног поступања новинара.

Министарство је поново позвало струковна удружења и саморегулаторно тело да благовремено реагују у свим случајевима објављивања недозвољених медијских садржаја, као и да наставе да раде на подизању квалитета садржаја и јачању професионализма у медијима.

Реаговања:

УНС: Телепромптер.рс грубо прекршио Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије

НУНС: Недопустиво објављивање фотографија малолетног сина Александра Вучића

Новинарска удружења протестовала су због објављивања фотографије малолетног сина премијера Александра Вучића на веб порталу Телепромптер.

Редакцији Телепромптер.рс још увек није стигло никакво обавештење о покретању прекршајног поступка, осим медијских објава саопштења Министарства културе и информисања.

Режим прекршајно гони Телепромптер.рс, али не и Вучићевог малолетног сина који конзумира алкохол у ноћним клубовима до касно увече као и његове старатеље, Александра Вучића и Ксенију Вучић. Такође, колико знамо, нико још увек није покренуо прекршајни поступак против ноћних клубова и сплавова који су малолетном Вучићу дозволили да уопште борави у ноћним клубовима.

Подсетимо још да је Драган Ј. Вучићевић, главни уредник режимског “Информера” поднео тужбу против Телепромптер.рс због “повреде угледа и части”.

 

14. 03. 2015.  Телеппромптер.рс, Србија Данас