Влада

Вучић: Верујем у Београд на води „свим срцем својим…“ – Архитекта Бојовић: То је тумор на телу Београда!


14. март 2015. Правда 

БЕОГРАД – Лекс специјалис о Београду на води биће разматран у Скупштини Србије по редовној процедури, а образлагаће га премијер Александар Вучић.

Он је на отвореној седници Владе Србије рекао да се ништа не крије када је реч о том пројекту, односно закону.

aleksandar-vucic-jutjub (1)

Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Избегли смо хитни поступак јер ми ништа не кријемо. Ми желимо добро овој земљи, желимо унапређење и раст грађевинске индустрије“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће он заступати Владу Србије у парламенту истакавши да се никада није плашио истине нити размене аргумената.

“Мислим да је то један од најважнијих пројеката за будућност Србије, не само за Београд, за померање са мртве тачке наше грађeвинске индустрије и комплетног индустријског сектора“, истакао је Вучић.

Он је поручио да ће због тога закон бранити свим срцем, свом снагом и вољом.

Премијер је позвао министре да буду у приправности јер ће пре следећег четвртка бити одржане још најмање две седнице Владе.

Извор: Танјуг

***

Архитекта Бојовић: Шта смо рекли градоначелнику о „Београду на води“

Бранка Михајловић, Слободна Европа, 11.03.2015

Након састанка градоначелника Београда Синише Малог и његове екипе са представницима Академије архитеката, који су у својој Декларацији позвали власт да одустане од пројекта “Београд на води” јер га сматрају промашајем, у јавности су се појавиле две верзије исхода тог састанка. У једној верзији, коју је РСЕ објавила, архитекта Бранко Бојовић нам је рекао да је састанак био про форме, јер је “Београд на води” готова ствар; друга верзија која се појавила на дневнику РТС-а уз изјаву архитекте Михајла Митровића, гласи да је постигнут договор и да ће представници Академије учествовати у пројекту.

branko-bojovic

Архитекта Бранко Бојовић

На наше накнадно питање Бранку Бојовићу шта се заправо догодило, одговорио је да никаквог договора није било и да је његов колега Михајло Митровић изманипулисан, да је на половини састанак напустио градоначелник када је настављен разговор о техничким детаљима пројекта:

“Чланови Академије су огорчени, они траже да се на то реагује. Мени се јавило њих шесторо који траже нову декларацију јер је прелазак у републичку надлежност политичко правни преседан какав не постоји у европским градовима. Нико није узео за развој Париза, Лондона, Барселоне, Минхена…најзначајнији простор и подржавио га. Дакле, ту ће тек настати проблеми јер ће и други инвеститори тражити то исто. Од сарадње нема ништа, та ствар је завршена, ми смо стављени пред свршен чин”, каже Бојовић демантујући инфромације о договору архитеката са властима. На питање да ли се осећају изманипулисаним, Бојовић одговара потвдно.

”Да. Михајло Митровић је добио такав притисак да је морао да легне у кревет”, каже Бојовић и објашњава шта је суштина примедбе угледних домаћих архитеката на овај државни пројекат:

“То је тумор на телу Београда, неприродни додатак, то не спада у прави урбанизам који се бави општим и јавним интересом, а не интересом појединаца и група.”

Бојовић одговара на примедбу градоначелника Београда Синише Малог који се пита како некоме могу више да одговарају уџерице и ђубриште у центру града, него уређен простор:

“Тако нешто може да каже неко ко је социјално неодговорно лице. Како неко ко је нормалан може да буде за оне рушевине у Савамали? То је кључни доказ да се ради о манипулацији. Ми не споримо да тај простор треба уредити, већ решење и начин на који је то спроведено, јер је све незаконито. Они нису свесни шта су урадили.”

На питање да ли су градоначелник и његови сарадници њих саслушали, Бојовић објашњава: ”Формално да, били су љубазни, али Синиша Мали је започео разговор овако: ‘Ево, ми смо примили декларацију, са њом се не слажемо, али скупили смо се овде, кажите нам шта вам није јасно, па ће он да нам објасни’. Да он објасни нама из Академије о чем се ту ради. Све је то једна фарса.”

Plan

Подсетимо, на седници одржаној 3. јуна 2014. године, Влада Републике Србије је донела Одлуку о изради Просторног плана подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат „Београд на води” уз претходну одлуку да се утврди као пројекат од значаја за Републику.

О овом пројекту, чији је инвеститор из Уједињених Арапских Емирата, нису консултовани домаћи архитекти.

У Скупштину Србије 9. марта је стигао је предлог Владе Србије да се по хитном поступку усвоји предлог Лекс специјалиса о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе за пројекат “Београд на води”. Парламентарци ће о овом предлогу закона расправљати 18. марта, а њиме би требало да се регулише неколико ствари, од експропријације до решавања имовинско-правних односа на подручју које је намењено за градњу.

“Шта нам, другим речима, поручује Влада овим предлогом закона? Да ће Закон о експропријацији и тамо успостављена правила о томе из којег се разлога она спроводи бити “мртво слово на папиру” кад год Влада утврди да је нешто пројекат од националног значаја. Исправније би било изменити Закон о експропријацији увођењем нових разлога који би могли да се примене за будућност једнако у свим сличним ситуацијама, а не од случаја до случаја. На пример, ако Влада сматра да пројекти у којима држава даје грађевинско земљиште а приватни инвеститор новац за изградњу објеката, и све то ради даље продаје на тржишту (о томе је заправо реч код “Београда на води”), представљају “јавни интерес”, онда то треба и да напише, образложи и покуша да одбрани пред посланицима”, наводи ”Транспарентност Србија” у свом саопштењу.

_________
Повезани текстови:

АКАДЕМИЈА АРХИТЕКТУРЕ СРБИЈЕ: Декларација о „Београду на води“ – ХИТНО ОБУСТАВИТИ пројекат!

„Београд на води“: Скупштински одбор за финансије прихватио, лекс специјалис у Скупштини Србије 18. марта

Архитекта БОЈОВИЋ: У Европи није могућ лекс специјалис за одређеног инвеститора

БАШ ЊИХ БРИГА ЗА МИШЉЕЊЕ СТРУЧЊАКА: ВАН ПАМЕТИ – У парламент стигао „лекс специјалис“ за Београд на води – ЗА УСВАЈАЊЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ?!

2 replies »

  1. Вучић може да верује и у Београд на Марсу, још само да негде навата буљук наивних инвеститора …

    Свиђа ми се

  2. „На наше накнадно питање Бранку Бојовићу шта се заправо догодило, одговорио је да никаквог договора није било…“

    Mediji sve otvorenije i drskije LAZU …

    Свиђа ми се