АКТУЕЛНО

Ајдуковић: КиМ су део моје земље, зашто би националност одређивала територије? (фото)


Филм „Енклава“ Горана Радовановића биће приказан у Звечану на годишњицу 17-тог марта. На филму је радило много људи, а ми смо разговарали са Александријом, фотографом на сету.

enklava22

Фотографије су настале у паузама снимања овог играног филма. Оне су комбинација декора и костима који је кориштен на филму као и уобичајених радњи и понашања глумаца и статиста из њиховог свакодневног живота.

Баш због своје незваничне форме и приступа оне представљају драгоцено сведочанство атмосфере која је владала током стварања филма. За „КМ новине“ каже да је ово и њој било драгоцено искуство и учинило да неке ствари сада гледа другачије.

***

* Колико је то помогло да се сами заинтересујете можда више него до тада, о животу људи на КиМ?

– Свакако да ми је пружило неке увиде које до тада нисам имала иако ми је избеглиштво блиско јер су моји коленима уназад Срби из Хрватске. Заволела сам косовске дијалекте које нисам претерано симпатисала, али сад их сматрам јако мелодичним и уживам у њима.

* Шта Вам је било посебно упечатљиво на снимању „Енклаве“?

– Најупечатљивије ми је била сарадња српских и албанских глумаца. Сарадња са Гораном је велико искуство. На снимању сам упознала неке јако драге људе са којима сам наставила да се дружим и сарађујем као на пример Тању Брзаковић која је радила као асистент режије, а летос сам ја била сниматељ њеног документарног филма „Јовица и његови зуби“,  о Јовици који је у филму Енклава био статиста, а у пратњи Ненада Станојковића.

* Каква су искуства са српском децом са КиМ?

– Деца су сјајна. Посебно су ме освојили Ненад и Јовица који живе са 13 браће и сестара у Сушићу, селу код Штрпца. Другачији су од остале деце.

* О чему треба више причати него до сада (у контексту догађаја којима се и сам филм бави)?

– Више треба причати о љубави и пријатељству.

* Да ли бисте Ви урадили филм, или можда фото-есеј пошто Вам је то ближе, о ситуацији на КиМ и шта би био фокус тог рада?

– То би био рад колажног типа, документарни филмски интервјуи с великим бројем људи о стереотипима. Албанце бих питала о Србима, а Србе о Албанцима. Већ видим комичност.

* Шта су Косово и Метохија Вама и како бисте волели да се даље одвијају ствари?

– Косово и Метохија су део моје земље и ја то тако доживљавам, без обзира на извесне промене. Не видим зашто би националност становништа одређивала и територијалну припадност.

***

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Фотографије су комбинација декора, костима и уобичајених радњи и понашања глумаца и статиста из њиховог свакодневног живота током рада на филму.

Александрија Ајдуковић је рођена 11.октобра 1975. у Осијеку. Дипломирала је на Академији уметности “БК” у Београду, одсек фотографија, у класи Милана Алексића. Од 2005. члан је УЛУС-а, а од 2006. у статусу самосталног уметника. Мастер студије у Новом Саду, у класи Ђорђа Одановића, завршила 2011.

Трострука финалисткиња Мангелос награде, добитница Хенкел Арт Аwард за младог уметника 2005. и 45. Октобарског Салона. Кроз портретисање случајних пролазника, натуршчика-модела на елабориран и духовит начин бележи феномене везане за савремени живот и његове свакодневне рефлексије у домену моде, поп културе и животног стила (не)урбаних средина.

Њене радове можете погледати на: ajdukovicaleksandrija.com

15. 03. 2015. КМ Новине, за ФБР приредила Биљана Диковић