АКТУЕЛНО

ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК


Монсанто очајнички покушава да сакрије ПОТВРЂЕНУ опасност од пестицида

naslovna
27. 03. 2015. превод за СРБски ФБРепортер Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

Зар неопходност комплетне заштитне одеће током коришћења, није довољно упозорење да су пестициди отровни? Ако вам то није довољан разлог, размислилте о следећем: Монсантов Roundup хербицид – најраширенији и најбоље продаван хербицид у САД, један од напопуларнијих истребљивача корова у свету – означен да је вероватно карциноген, од стране Међународне Агенције за истраживање рака (International Agency for Research on Cancer).

Одлуку је донела Међународна агенција за истраживање рака (IARC) чије седиште је у Француској, која је сарадник Светске здравствене организације (WHO – World Health Organization), указује на пет хербицида (истребљивача корова) међу које је укључен и Glifosat, који се широм света користи у пољопривредној индустрији.

Као што је објавио The Lancet:

“У марту 2015., 17 стручњака из 11 земаља су се састали у Интернационалној Агенцији за истраживање рака (IARC у Лиону, Француска), да утврде канцерогеност органофосфатских пестицида: Тетрахлорвинфоса (tetrachlorvinphos), Паратиона (parathion) Малатиона (malathion), Диазинона (diazinon) и Глифосата (glyphosate) (види табелу). Ови резултати ће бити објављени у 112. тому у Монографији IARC.“

tabela engleskitabela srbski

После анализа, утврђено је да Глифосат спада у другу групу по опасности, (углавном на индустријском нивоу) од четири нивоа канцерогених супстанци.

Четири нивоа су:
* Познати канцерогени
* Могући или вероватно канцерогени (где спада и Глифосат)
* Није могуће класификовати
* Вероватно нису канцерогени

Америчка агенција за заштиту животне средине (EPA – The U.S. Environmental Protection Agency), објаснила је да ће размотрити оцене Француске агенције. Али знајући ко одлучује у америчкој влади и политичке везе мала је вероватноћа да ће се урадити нешто по питању ограничења њихове употребе. Агенција за заштиту животне средине (EPA) 2012. је проценила да Глифосат задовољава предвиђене стандарде безбедности и да хемикалије “могу бити коришћене без претераног ризика по људе и околину”.

Иако је агенција анализирала бројне хербициде, Глифосат је као један од најпопуларнијих, био под посебном пажњом. Ова активна материја која се налази у Монсантовом “Roundup” хербициду данас има највећу производњу од било којег другог хербицида, у више од 750 различитих производа. На несрећу његова употреба је изузетно повећана последњих година захваљујући употреби и производњи ГМО модификованих усева, који су отпорни на хербициде, и могли су да издрже повећано прскање великим количинама хербицида.pesticide_mask_chemical_crop-Copy-e1427098787914

Због негативних ефеката услед дуготрајне изложености Глифосату, највећа брига је за запослене раднике, а тестови који су урађени показали су присутност ове хемикалије свуда, а то доводи до оправдане забринутости. Пошто је Глифосат откривен не само у ваздуху, у води, и у храни, нашли су Глифосат у људском организму, упркос тврдњи Монсанта да се ова хемикалија излучује из организма. Бројне студије су показале да се Глифосат налази у узорцима мокраће, у узорцима крви, чак и у млеку. То забрињава.

“Глифосат је нађен у узорцима крви, мокраће, пољопривредних радника, чиме се указује на његову апсорпцију. Земљишни микроби разграђују Глифосат до аминометилфосфорне киселине (AMPA). Присуство AMPA у крви радника након њиховог тровања сугерише да цревни (интестинални) микроби врше разградњу глифосата у људском телу. Глифосати хемијска једињења на бази глифосата изазивају промене на ДНК и на хромозомима сисара као и у људским и животињским ћелијама у “in viro” културама.

Једна студија је показала повећање крвних маркера који показују оштећење на хромозомима (микронуклеуси), код становника у неколико заједница после прскања глифоса или производа на бази глифосата. Тестови на мутације бактерија су били негативни. Глифосат, једињења на бази глифосата и AMPA показују “оксидативни стрес” на експерименталним лабораторијским глодарима и на “in vitro” културама. Радна група је је класификовала глифосат као ”вероватни канцероген за људе”.

Нема потребе рећи да се творац Roundup-а, биотехнички гигант Монсанто веома противи овој одлуци.

“Сви продукти означени као глифос, су безбедни за здравље људи” – рекао је Фил Милер (Phil Miller), представник Монсанта у својој изјави.

Оригинално овај текст је објављен у Natural Society.

lancet(Од Мајка Барета (Mike Barret)/Infowars.com/ 23.03.2015)

———–

Референце:

http://www.usnews.com/news/business/articles/2015/03/20/popular-weed-killer-deemed-probable-carcinogen-by-un

us news
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045%2815%2970134-8/fulltextizvestaj lansethttp://farmwars.info/?p=11515
http://naturalsociety.com/3-studies-proving-toxic-glyphosate-found-urine-blood-even-breast-milk/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19672767
http://naturalsociety.com/17-scientists-speak-out-monsantos-roundup-is-causing-cancer/

 

 

 

1 reply »