АКТУЕЛНО

СИЈЕКОВАЦ: Дом из пепела блажи тугу мајке хероја


Бол старице Миље Зечевић из Сијековца код Брода на 23. годишњицу убиства синова Милана, Васе и Петра и супруга Јована умањена је топлином и племенитошћу хуманиста који су јој у знак захвалности за херојство подигли дом из пепела.

Фото: Глас Српске

Фото: Глас Српскеmuslmi

У нападу на Сијековац 26. марта 1992. године, када је почињен први масовни ратни злочин на простору БиХ, на кућном прагу су убијени старичини синови и супруг. Пуком срећом преживио је њен четврти син, који се није затекао у кући. Од огњишта је остао само пепео, који је уз цвијеће старицу подсјећао на животну трагедију.

Захваљујући акцији симболичног назива „Будимо њени синови“, коју су покренули хумани људи, топли дом за мајку хероја подигнут је из рушевина. Члан организационог одбора за изградњу куће Слободан Славнић истакао је да је најважније што су успјели да испуне обећање дато лани да ће до 23. годишњице злочина над Србима у Сијековцу старици бити покривена кућа. Он је додао да су хуманисти донирали око 13.000 марака за изградњу куће, док је око 8.000 марака уштеђено на радној снази, јер су на изградњи били ангажовани радници „Алфа секјуритија“, Рафинерије нафте Брод и других предузећа која су се одазвала акцији.

– Осим новца, многи донатори су поклањали грађевински материјал. Презадовољни смо што смо вратили осмијех и наду нашој мајци Миљи. Струја је разведена, уведена је вода, постављена је столарија и паркет. Идемо даље за нашу мајку – казао је Славнић и навео да унутрашње радове планирају да заврше до 7. октобра 2015. године на годишњицу ослобођења Брода.

У новом дому храбре мајке отворена је и спомен-соба, која ће свједочити о злочину над сијековачким Србима. У њој је постављена спомен-плоча и фотографије девет очева и синова из породица Зечевић и Милошевић, који су убијени тог дана. Злочин у Сијековцу починиле су снаге регуларне војске Хрватске уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских јединица.

С обиљежавања годишњице убиства Срба поручено је да се правосуђе мора коначно позабавити овим случајем.

– Српски народ и жртве из Сијековца још чекају правду. У једном сату нестајале су читаве породице. Зар то није довољно свијету и међународној заједници да учини више да правда буде задовољена – поручио је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да злочине попут оног у Сијековцу могу починити само људи са одсуством ума и разума.

– Највише нас боли што злочинце није стигла заслужена казна. Живим у увјерењу да ће правда бити достигнута – рекао је Савановић.

Предсједник Одбора за тражење заробљених бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац рекао је да је 26. марта 1992. године интервентни вод из Хрватске с Антом Пркачином на челу, уз помоћ хрватско-муслиманских паравојних формација са Нијазом Чаушевићем из Брода на челу, у Сијековцу уништио све што је српско.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 особа углавном жена, дјеце и стараца. Најмлађа жртва био је Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Запаљено је 15 кућа и црква Свете великомученице Огњене Марије. Доказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, а Хашки трибунал је тај предмет 2006. уступио Тужилаштву БиХ.

Хумана идеја

Изградња куће Миље Зечевић отпочела је на иницијативу Милана Јоловића и Миленка Аврамовића. Њима су се у иницијативном одбору придружили и начелник Брода Илија Јовичић, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, предсједник Удружења ратних војних инвалида Брод Милан Томичевић Мунгос и Валериј Николајевич Самоилов из Рафинерије нафте.

27. 03. 2015. Глас Српске/ИСКРА, за ФБР приредила Биљана Диковић