АКТУЕЛНО

Режисер филма „Анђео са горе Заглавак“ преминуо на конференцији за новинаре на 62. БФДКФ-у


Документариста и телевизијски стваралац, режисер Петар Недељковић преминуо је током конференције за новинаре 62. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма у Дому синдиката у Београду.

Са премијере филма "Анђео са горе Заглавак" Руски дом, 12.септембра 2014. године

Са премијере филма „Анђео са горе Заглавак“ Руски дом, 12.септембра 2014. године

Недељковић је присуствовао редовној фестивалској конференцији за новинаре у Дому синдиката када му је изненада позлило. Позвана је Хитна помоћ, али лекари нажалост нису успели да га спасу, преноси Танјуг.

На позив уметничког директора фестивала Младена Матичевића присутни аутори и новинари одали су минутом ћутања последњу пошту драгом колеги и пријатељу.

Недељковић је дуго година био ангажован на Радио-телевизији Србије.

bfdkf 62 andjeo

На фестивалу је учествовао са кратким документарним филмом „Анђео са горе Заглавак“, који је режирао а на фестивалу је приказан јуче.

***

Љиљана Булатовић је данас записала:

ЈУЧЕ ЈЕ НАША МАЛА ЕКИПА СТВАРАЛАЦА АНЂЕОСКОГ ФИЛМА ЉУБАВИ ЗА БРАТСКЕ ЖРТВЕ РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА ЗА СЛОБОДУ И ДОСТОЈАНСТВО СРПСКОГ НАРОДА НА БАЛКАНУ, БИЛА НА ОКУПУ НА ОВОМ НАЈЗНАЧАЈНИЈЕМ МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА У СРБИЈИ, ЗАХВАЛНА ШТО ЈЕ ФИЛМ УВРШТЕН У ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ. ПЕТАР ЈЕ МАЛО ПРИКАСНИО И ОДМАХ СЕ ПОЖАЛИО ДА ГА ЈЕ НЕШТО БАШ ЗДРМАЛО И ДА СЕ НЕ ОСЕЋА ДОБРО. ДА ЈЕ ЈЕДВА ДОШАО. АЛИ, КАДА ЈЕ ПОСЛЕ ПРИКАЗИВАЊА “АНЂЕЛА“ ПОЧЕО ДА ГОВОРИ О ФИЛМУ, НИГДЕ ТРАГА ОД БОЛА. МОЖДА МАЛО НЕРВОЗЕ. И – НА КРАЈУ, ГЕСТ САСВИМ НЕОБИЧАН ЗА ТАКВЕ ТАКМИЧАРСКЕ ПРИЛИКЕ, АЛИ САСВИМ ПРИКЛАДАН ЊЕГОВОЈ СКРИВЕНОЈ ДУШИ: СВОЈЕ ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ ПОСВЕТИО ЈЕ ФИЛМУ “ИВАН СА КОСОВА“, ОДНОСНО ЈУНАЦИМА ФИЛМА – ИВАНУ И ЊЕГОВОЈ МЛАДОЈ НЕВЕСТИ, ДА СЕ ДИВИ ЊИХОВОЈ МИСИЈИ И ДА СЕ КЛАЊА ПРЕД ЊИХОВОМ ВЕРОМ У БУДУЋНОСТ КОСОВА… ЖУРИЛА САМ КУЋИ, ЈЕР МИ ЈЕ МОЈ ИЛИЈА ИЗАШАО ИЗ БОЛНИЦЕ И ДАНАС СЕ ВРАЋА НА ОНКОЛОШКЕ ТЕРАПИЈЕ. МЕДЕНИЦИ РЕКОХ НА РАСТАНКУ: НЕ ПОЗДРАВИХ СЕ СА ПЕТРОМ… ДАНАС МИ МЕДЕНИЦА ЈАВИ ДА ЈЕ НАШ ПЕТАР ИЗДАХНУО НА ОНОМ ИСТОМ МЕСТУ, НА СЦЕНИ, СА КОЈЕ НАС ЈЕ ЈУЧЕ ДАРИВАО СВОЈОМ ПЛЕМЕНИТОШЋУ И СВОЈИМ МУДРОСТИМА…. ТАКО МИ ЈЕ ЖАО ШТО ЈЕ ПЕТАР УМРО. ШТО НАС ЈЕ НЕОПОЗИВО ОСТАВИО. ПЕТАР ЈЕ БИО ЈЕДАН ДОБАР ПРЕДОБАР ЧОВЕК, ПАМЕТАН ПРЕПАМЕТАН НЕДОКУЧИВ. ХВАЛА ТИ, ПЕТРЕ, ШТО СИ ТАКО ЉУДСКИ И СВОМ СНАГОМ СВОЈЕ ДУШЕ ПРИХВАТИО МОЈУ ЖЕЉУ ДА УРАДИМО ТАКАВ СЈАЈАН ДОКУМЕНТАРНО ЧИСТ И ЧЕСТИТ ФИЛМ “АНЂЕО СА ГОРЕ ЗАГЛАВАК“ ТАМО ЋЕ ТЕ НА СВОЈА КРИЛА ПРИХВАТИТИ КОНСТАНТИН И МНОГИ АНЂЕЛИ… ЈЕР СИ ТИ ТО ЗАСЛУЖИО… АЛИ, ТАКО МЕ ЈЕ НЕКА ТУГА САВИЛА… СЛАВА ТИ И ХВАЛА, ДОБРИ ПЕТРЕ!

***

Филм «Анђео са горе Заглавак» је настао по сценарију новинара и уваженог публицисте Љиљане Булатовић Медић, сниматељ и монтажер је Марко Недељковић, продуцент Миодраг Меденица, а режију потписује Петар Недељковић. Ово су имена оних који су се у својој струци дугогодишњим радом већ доказали, а који су заиста били упорни да скоро без икаквих средстава покрену ову причу, свесни тренутка и историјске важности да се прича о херојској борби и страдању забележи, као и трајно запише још једна помоћ браће Руса у борби Срба за опстанак и одбрану елементарног права на живот, на радост свих нас који се захваљујемо на уложеном труду и раду овим културним посленицима, како то коме Бог допушта.

Режисер филма Петар Недељковић, који је за овај филм добио награду ЗЛАТНИ ВИТЕЗ, био је упоран да овај филм угледа светлост дана заједно са сценаристом Љиљаном Булатовић Медић и осталим сарадницима… О раду на филму и ономе што је на њега у току рада оставило посебан утисак говори за СРБски ФБРепортер:

«Па… нећу вам ништа ново рећи ако кажем да је ово филм о жртви. Права жртва је она ако има хришћанске љубави. Константин Богословски, пре него што се одлучио на жртву вероватно је то имао у себи. Филм је изнела пре свега његова мајка. Без ње не би овај филм ни постојао, поготову не овако потресан и емотиван какав је, а ми смо ту били да само обликујемо и приведемо крају. Ја сам човек у годинама поодмаклим, нисам имао прилике у животу баш, да дозволим да заплачем, али радећи овај филм много пута сам заплакао…
Нешто што је најпотресније за мене то је секвенца кад она говори о телефонском разговору из Рогачице са сином и кад му једино каже… сад ја не могу да поновим тачно, каже: Костја ја те много волим… То ми се чини најпотресније. А друго, оно што је код ње фасцинантно је – код ње и поред тог страдања нема ни мало острашћености или неке мржње. Знате, она у оној поруци на крају каже, у Вишеграду, се то јасно види… Има доста секвенци, када оде на гробље каже да они разговарају са њом, да се радују што је дошла, да јој кажу – не одлази, немој да идеш…»

Како су саопштили организатори фестивала, Недељковићу ће до краја фестивала бити одавана почаст минутом ћутања пре сваке пројекције, а вечерас ће пре филма „Светислав Пешић – Више од тренера“ бити још једном приказан његов документарни филм „Анђео са горе Заглавак“.

Petar-Nedeljkovic_620x0

Петар Недељковић фото: НОВОСТИ

 

Организатори Београдског фестивала документарног и краткометражног филма изјавили су најдубље саучешће породици Петра Недељковића.

***

Юрген Бэнд, Русия – Сербия, 2013, Юрий Кононов

Сербия-Русия – Юрий Кононов

Ты помнишь, товарищ, как мы умирали
за высоту Заглавак?
Боснийцы снарядами нас засыпали,
пал пулей сраженный юнак.
Но добровольцы за сербов-братушек
не пожалев живота,
бились на смерть против вражеских пушек
под сенью Святого Креста.

Русия-Сербия, Москва-Белград,
где „Дранг нах остен“ – там Сталинград!

Кричат мусульмане протяжно
и рвутся с подножия гор,
здесь Костя их встретил отважно, –
дав очередь прямо в упор.
Свистит раскаленный осколок
и броник навылет пробит.
Был путь его славный недолог,
но подвиг его не забыт!

Русия-Сербия, Москва-Белград.
Где „Дранг нах остен“ – там Сталинград!

Правитель лукавый и пьяный
поставил на Сербии крест,
но сотни сторонников рьяно
сорвались с насиженных мест.
И русское крепкое слово
бросало в дрожь босняка.
Как встарь православные снова
громили лихого врага!

Русия-Сербия, Москва-Белград,
где „Дранг нах остен“ – там Сталинград!

(Песма харковског колектива „ЈУНГЕР БЕНД“ о томе како су руски добровољци у рату у БиХ бранили узвишицу Заглавак)

ПОВЕЗАНО:

* Биљана Диковић: Премијера филма „Анђео са горе Заглавак“ или Величанствено сећање на Људмилиног Константина

* Филм о српској истини са Косова на 62. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма  – БФДКФ (видео)

* „Анђео са горе Заглавак“ – документарни филм посвећен руским добровољцима и њиховој великој жртви


29. 03. 2015. Танјуг, РТС, НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић