АКТУЕЛНО

Уставни суд: Уредба о контроли преласка административне линије према КиМ је неуставна


Београд — Уставни суд Србије утврдио је да није у сагласности са Уставом Уредба о контроли преласка административне линије према Аутономној покрајини Косово и Метохија.

kosovo-administrativni-prelazi-1

Ова информација се појавила на сајту суда и у њој се, међутим, наводи и да је Уставни суд на седници 26. марта „одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу наведене Уредбе“.

Поменутом Уредбом Владе Србије из 2011. године прописани су услови за прелазак преко административне линије према АП КИМ, затим кретање и боравак на административној линији, као и мере које се могу предузети против лица која поступају супротно њеним одредбама.

Иницијативу за оцену уставности тог акта поднела је Демократска странка Србије, која истовремено оспорава и низ других уредби које се тичу регулисања косовских питања.

ustavni-sud-srbije-ploca-1

На истој седници Уставни суд је одбацио иницијативу за покретање поступка оцене уставности Одлуке о прихватању Извештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући и процес имплементације постигнутих договора, као и за оцену уставности Закључка Владе од 22. априла 2013. године, којим је она прихватила први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа.

Иницијативу за оспоравање Одлуке и Закључка владе поднели су 2013. посланичка група ДСС и народни посланици Миодраг Николић, Борислав Пелевић, Марјан Ристичевић и Никола Тулимировић.

31. 03. 2015. НСПМ/Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. – „Уставни суд Србије утврдио је да није у сагласности са Уставом Уредба о контроли преласка административне линије према Аутономној покрајини Косово и Метохија.“
    – „Уставни суд (je) на седници 26. марта „одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу наведене Уредбе“.

    Паметном много: УС као формално извршава своје уставне обавезе, али тако да се оне не морају поштовати?!

    УС је попишао самог себе! Међутим, остао је мокар и упишан и србски народ…

    Свиђа ми се