АКТУЕЛНО

ВИЛИ У УЖИЧКОЈ 15. НА ДЕДИЊУ НИЈЕ ОДОЛЕО НИ ФОН ЛЕР НИ ТИТО


ВИЛИ У УЖИЧКОЈ 15. НА ДЕДИЊУ, КОЈА ЈЕ БИЛА СВАДБЕНИ ДАР ЈЕЛИЦЕ САВЧИЋ – АЦОВИЋ, НИЈЕ ОДОЛЕО НИ ФОН ЛЕР НИ ТИТО

slika

Милош Савчић дао је својој јединици Јелици предиван плац на Дедињу, у Румунској улици (касније Ужичка улица) на коме је саграђена дивна вила с најлепшим погледом на Београд.

За време окупације у њу се уселио генерал Александар фон Лер, који је наредио бомбардовање Београда 6.априла 1941. године.

Лерова унука Јована (која се пре монашења звала Сибил) данас је у манастиру Светог владике Николаја у Соко граду, где се замонашила пре више година како би окајала дедине грехе. Упознала сам је када сам тамо имала промоцију моје књиге о проти Стеви Димитријевићу. Она је рекла да је Сибил умрла и она је сада сестра Јована.

Преко пута виле Јелице Савчић становао је директор „Политике“ Владислав Рибникар са својом супругом Јаром и они су током окупације ту крили Јосипа Броза, коме је одмах запала за око вила Јелице Савчић – Ацовић.

Чим је дошло ослобођење ћопави Загорац се уселио у њу. А и сахрањен је (да ли?) на имању Савчићевих у „Кући цвећа“.

 

МИШКОВИЋ ЈЕ ОГРОМНО ЗЕМЉИШТЕ БРАЋЕ САВЧИЋ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ПЛАТИО 13. динара ПО ЈЕДНОМ КВАДРАТНОМ МЕТРУ

Између два светска рата, браћа Милош и Јаков Савчић, који су били велики визионари, купили су за своју децу огромно мочварно земљиште на коме је касније никао Нови Београд. На жалост и то су им комунисти одузели после рата и до данас породици Савчић, Ацовић, Лешић и другим наследницима није ништа држава Србија вратила.

hrustanovic belvil i delta

У време владавине Београдом, пок.Ненад Богдановић је дао зелено светло својој помоћници Радмили Хрустановић да може огромно земљиште Милоша и Јакова Савчића да прода по 13. динара за један квадратни метар. Узалуд је сирота пок. Оливера Савчић деценијама писала жалбе и молбе за повраћај отете очевине.

Ишла сам са њом једном и на вештачење тог земљишта, које је тада било празно, а на коме је касније Мишковић подигао тржни центар „Делта сити“, а касније, мало даље и универзитетско насеље „Белвил“.

Оливера је ишла код повереника Богољуба Шабића, који јој је дао уговор за земљиште њеног оца и стрица на Новом Београду, које се протеже од Београдских електрана, па све до гаража ГСП-а, који су потписали Радмила Хрустановић и Милорад Мишковић и у њему стоји цена 13. динара за један квадратни метар. Била сам шокирана када ми је то показала.

КАО ШТО ЗНАМО ХРУСТАНОВИЋКА, КАО И ЊЕНА СНАЈА, КАСНИЈЕ СУ ОД СТРАНЕ БОРИСА ТАДИЋА НАГРАЂЕНЕ АМБАСАДОРСКИМ ФОТЕЉАМА, А МИШКО И ДАЉЕ СА СЛОБОДЕ ДОКАЗУЈЕ СВОЈУ НЕВИНОСТ, ДОК НАСЛЕДНИЦИ САВЧИЋА ИЗГЛЕДА НЕ МОГУ ДА ДОКАЖУ ДА ЈЕ СВЕ ТО ЊИХОВО.

Записала: Зорица Пелеш

* На фотографијама су: алави зликовац – ћопави Загорац и његова Јованка, испред виле у Ужичкој пре њеног реновирања, генерал Александар фон Лер, Владислав и Јара Рибникар.

* На фотографијама су: „дарежљива“ Радмила Хрустановић, „Делта сити“ и „Белвил“.

01. 04. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић