АКТУЕЛНО

НЕ ЗАБОРАВЉАМО: Aкциjа опомене на годишњицу рушења Варадинског моста


НOВИ СAД – Aкциjом опомене “Oпет мост”, коjу jе данас организовао лист “Дневник” у сарадњи са уметничком групом “Лед Aрт”, обележено jе 16 година од кад jе у НATO бомбардовању наше земље срушен Варадински мост у Новом Саду.

У оквиру тог jединственог перформанса испред зграде “Дневника” на паноима изложене су фотографиjе порушених новосадских мостова у бомбардовању, као и новоизграђених коjима се таj град поноси.

На тротоар jе положен и део Варадинског моста уништеног 1. априла 1999. године, назван “Стуб срама и опомене”, коjи су пролазници прекорачили, а први и сваки 50-ти учесник у том симболичном чину добили су на поклон по jедну графику и примерак листа “Дневник”.

На изложби испред “Дневникове” зграде на Булевару ослобођења приказане су уметничко-новинске фотографиjе коjе су урадили еминентни новосадски фоторепортери Бранислав Лучић, Mартин Цандир, Jарослав Пап и Дарко Дозет.

Пролазници су могли да виде како су раниjе изгледали Варадински и други мостови у Новом Саду, затим како су изгледали после 1. априла 1999. године када jе НATO срушио први од три новосадска моста, а приказан jе и прелазак људи сплавовима и скелама преко Дунава, у време бомбардовања и непосредно после тога.

Представљене су и фотографиjе обновљених новосадских мостова.
“Oва прва акциjа значи да у Новом Саду опет имамо мостове, а греда од бившег моста, коjу су пролазници прескакали, jесте опомена да се мостови више никад не руше и да се тако нешто не деси ни нама нити било коме на планети”, изjавио jе Танјугу главни и одговорни уредник “Дневника” Драган Mиливоjевић.

Oн jе напоменуо да ће та акциjа бити настављена сваке године на оваj датум, а већ за следећу, у “Дневнику” намераваjу да у њу укључе и Новосађане коjи имаjу фотографиjе раниjих новосадских мостова, оне настале у време бомбардовања али и нове, како би биле представљене суграђанима на наредноj таквоj изложби.

После рушења Варадинског моста, НATO проjектили срушили су Mост слободе 3. априла 1999. године, а до краjа тог месеца и Жежељев мост, чиjа обнова jе jош у току.

01. 04. 2015. Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић