АКТУЕЛНО

Прочитајте шта пише у извештајима обе комисије о паду хеликоптера – а МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ, нека им Господ подари мир!


Извештај Комисије коју је формирао начелник Генералштаба Војске Србије можете у целости прочитати ОВДЕ. Комплетан извештај стручне комисије коју је формирао командант РВиПВО, можете видети ОВДЕ.

МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ- МОРА ДА СУ СУПЕРМЕН ОД ФЕКЕТИЋА, КЕРАМИЧАР ВОЈНИ И ОСТАЛА РЕЖИМСКА „ЛАЈНА“, СРЕЋНИ ШТО НИКО ОД ЧЛАНОВА ПОСАДЕ ХЕЛИКОПТЕРА НИЈЕ ПРЕЖИВЕО УДЕС… САДА СУ НЕУСТРАШИВИ ПИЛОТИ „ГЛАВНИ КРИВЦИ“ ЗА СВОЈУ ЛОЈАЛНОСТ ТРУЛОЈ ДРЖАВИ И СПРЕМНОСТ НА НАТЧОВЕЧАНСКЕ НАПОРЕ ДА БИ СПАСИЛИ ДЕЧЈИ ЖИВОТ… (фбр коментар- М. Новаковић)

 

dru

ПОСАДА војног хеликоптера Ми-17, на челу са мајором Омером Мехићем, одговорна је за пад летелице и трагедију у којој је страдало седам особа, тврди Више јавно тужилаштво у Београду. Према првим информацијама из извештаја комисије за испитивање узрока несреће, пилоту Мехићу је на обдукцији пронађено 0,68 промила алкохола у крви, односно 1,3 промила у урину.

Тако је, три недеље после несреће, јавност сазнала прве званичне информације о разлозима пада војног хеликоптера. На основу налаза и мишљења две војне комисије које су се бавиле расветљавањем узрока рушења летелице, тужилаштво сумња да, осим код летачке посаде, одговорност постоји и код појединих официра и цивила.

– Одговорност за удес хеликоптера примарно је на члановима посаде – саопштило је београдско Више тужилаштво. – Постоје основи за сумње да део кривице сноси и један број активних припадника војске. Има индиција и за евентуалну одговорност и одређеног броја цивилних лица.

У саопштењу се наводи и да ће „у циљу потпуног утврђивања свих релевантних чињеница тужилаштво спровести истражне радње против одређених особа“. Комплетне извештаје и сву пратећу документацију из војне истраге тужилаштво ће у у договору са Министарством одбране изнети пред јавност.

Комисија која је истраживала узроке пада летелице, кључну улогу у трагедији доделила је мајору Омеру Мехићу, који је био вођа летачке посаде.

Према сазнањима „Новости“, у извештају војних истражитеља наведено је да је у крви пилота Мехића на обдукцији пронађено 0,68 промила алкохола, док је ниво у урину достигао ниво од 1,30. Претпоставља се и да Мехић није био једини у хеликоптеру који је био под дејством алкохола. Обдукциони налаз је достављен и породицама настрадалих летача, али неће моћи да буде објављен без сагласности најближе фамилије.

Тужилаштво располаже и озбиљним индицијама да је трагедији хеликоптера код Сурчина претходио низ неправилности и одступања од правила летења. У извештају је констатовано и одступање од редовне праксе у авијацији, која подразумева обавезан лекарски преглед посаде пре полетања на задатак.

Лекар који је 13. марта увече дежурао на Аеродрому Батајница, према елементима из истраге наведеним у извештају, није испоштовао војна правила летења, већ је посаду без провере пустио у хеликоптер. Његова обавеза је да пре полетања измери крвни притисак чланова посаде и увери се у њихово добро опште стање, што је један од основних услова за подизање летелице.

У извештају су наведене и индиције да је пропуста било и на линији хеликоптер – контрола летења. Под лупу истраге војни истражитељи ставили су и контролоре летења са Аеродрома „Никола Тесла“, чију ће евентуалну одговорност утврдити Контрола лета СЦГ на основу захтева команде Ратног ваздухопловства.

Према незваничним информацијама, комисија је нашла и елементе који указују и на одговорност команданта 204. ваздухопловне бригаде генерала Предраг Бандића због наводних пропуста у организацији и руковођењу летом.

ВЕШТАК: НЕМА БЕЗБЕДНОГ ЛЕТЕЊА

ПИЛОТ са количином алкохола која је на обдукцији, пронађена у крви и урину мајора Мехића може да лети, али никако и да на безбедан начин управља ваздухопловом – објашњава за „Новости“ један од најискуснијиг домаћих судских вештака.

– Ниво од готово 0,7 промила алкохола у крви карактерише релативно лако пијанство. Ова количина не толерише се ни у друмском саобраћају, јер човек са овим нивоом алкохола у крви не може сигурно да управља возилом. Дупло више промила у урину показује да алкохол није узет непосредно пре несреће – објашњава наш саговорник. Рачунајући време које је посади било потребно за пут до Рашке и назад, судски вештак тврди да су чланови посаде или попили два-три жестока пића током слетања у Рашки, или су много више алкохола попили на батајничком аеродрому пре полетања.

ГАШИЋ: БЕЗ ТАЈНЕ О НЕСРЕЋИ

ДА ће јавност у потпуности бити упозната са целокупном документацијом о паду хеликоптера, потврдио је и министар одбране Братислав Гашић.

– Извештаји обе комисије биће обелодањени до краја – рекао је Гашић. – Због важности информисања грађана о свим детаљима који су довели до удеса хеликоптера, Министарство одбране је тражило и добило сагласност Вишег јавног тужиоца да објави оба извештаја јавности. Покренули смо процедуру за скидање ознаке тајности са свих докумената.

Министар одбране казао је и да је уверен да ће тужилаштво у наставку поступка утврдити све чињенице и установити одговорност за трагедију.

РЕАКЦИЈЕ НАЈБЛИЖИХ

Виолета Веселиновић, супруга:

– НЕ укључујемо телевизор, не слушамо вести, нисам ништа чула о извештају и не могу да га коментаришем. Очекујем да ћу добити званични ивештај надлежних државних органа не да бисмо некога гонили и кривили, већ да бисмо тачно сазнали шта се догодило и како је наш Мићо изгубио живот. Можда је све била судбина, а можда и нечији пропуст, волели бисмо све да знамо због деце и због наше будућности – казала је Виолета Веселиновић, која је у петак почела да ради у новопазарској Општој болници где је радио и њен супруг Мирослав.

Недељка Ђукарић, мајка:

– НИКАКВИ извештаји о несрећи нама неће вратити наше дете! Ништа нисмо чули, телевизију не гледамо откако нас је несрећа завила у црно. Могу да кажу сада шта хоће, каква год да је истина, ништа она неће променити.

Тужним гласом пуним болом, овако је за „Новости“ говорила Недељка Ђукарић, мајка пилота, капетана Милована, поводом објављивања извештаја о хеликоптерској несрећи.

– Сахранила сам сина од 33 године – гласом који прелази у јецаје, наставља пилотова мајка. – Његова младост лежи у земљи. Нама још нико из војске није ништа казао. Рекли су да ће нас обавестити. Верујем да ће доћи и да ће нам испричати шта се догодило и због чега се десила несрећа. Тешко ми је било шта да кажем.

Радоје и Боја Драјић, родитељи:

– НАШЕГ сина нема, ништа га не може повратити. Сувишно је била шта рећи. Немамо никакав коментар – било је све што су нам рекли отац Радоје и мајка Боја, родитељи погинулог заставника Небојше Драјића.

***

ПОВЕЗАНО:

* ПИЛОТИ, ПРАШТАЈТЕ
* ДЕТАЉИ ИЗВЕШТАЈА О ПАДУ ХЕЛИКОПТЕРА: Људи, види ли ико писту?!
* Горан Јевтовић: Пад хеликоптера Војске Србије – зашто је Сурчин одабран за слетање?
* Поводом пада хеликоптера – Разговор са пуковником Милорадом Ђошићем, пилотом (видео)
* Горан Јевтовић: Шта се чека господо генерали, хеликоптер се срушио одавно
* Драган Милашиновић: Дан жалости, непристојност и тишина
* КОМЕНТАР: Радосав Вујошевић – ХОЋЕМО ИСТИНУ, ПРЕСТАНИТЕ СА МАХИНАЦИЈАМА
* Павле Ћосић: Поводом пада хеликоптера – да не буде забуне
* ДСС – Одговорност за трагедију мора да се утврди
* РАТНИ КОМАНДАНТ 712.ПОХЕ: Отворено писмо начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Диковићу
* Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић: Независни стручњаци да истраже пад хеликоптера
* Мирослав Лазански: Пад хеликоптера Ми-17 највећи је пад морала у Србији. Са које год стране да се гледа…
* Михаило Меденица: Пад хеликоптера, дан 14.
* Захтевамо да Војска Србије објави комплетне транскрипте и аудио снимке комуникације са посадом хеликоптера који се срушио!
* КОМЕНТАР: Радосав Вујошевић – Био сам у сличној ситуацији почетком деведесетих, у посади је био још један пилот и механичар, на основу мог искуства и знања…
* Војни аналитичар Александар Радић: Зашто је упућен хеликоптер под оваквим условима?
* Горан Јевтовић: Како се води (и усмерава) истрага хеликоптерске трагедије
* Питања једне мајке (која је два дана провела у ужасном страху)
* СВИ КОЈИ СТЕ КРИВИ ДА ОДГОВАРАТЕ: Фотеље бране над гробовима?!
* Седам погинулих у паду војног хеликоптера – сутра Дан жалости у Србији и Српској (видео, фото)

 ———

Click to access izvestaj_komisije.pdf


Click to access Izvestaj%20komisije%20rvipvo.pdf

03. 04. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. „Контролор лета посади саопштава да је комплетан прихват бебе
  организован на аеродрому „Никола Тесла”, посада потврђује и тражи
  инструкцију за слетање на тај аеродром”, наводи се у извештају ове
  комисије.“

  Дакле, то је кључни моменат – инструкције контроле лета /а ова то добила
  одкога???/ – да се посада “определи“ за слетање на аеродром Никола Тесла,
  а нена неко /успут/ безбедније место.
  И док су, у првом моменту, пилоти у медијима описивани /по изјавама војног
  и политичког врха/ КАО ХЕРОЈИ, сада испада да су то “пијандуре“ које су
  крајње несавесно извршиле добијени задатак – а од кога???
  Дакле, на аеродрому Никола Тесла је био спремљен флмски, холивудски,
  позоришни дочек, уз присуство бар два министра /војног и здравства/, а ту би
  се нашао и премијер, ако не на аеродрому, онда свакако на Институту “Мајка и
  дете“, на Новом Београду!
  И, сада, када се све то од хепенинга /“ФЕКЕТИЋ 2“/ претворило у трагедију,
  најлакше је окривити оне којих више нема, јер – “МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ“!!!
  Срамно, поражавајуће срамно, срамно, срамно…!!!
  Одвратно, одвратно, одвратно…!!!
  Још одвратније је то што се сада све то покушава медијски да амортизује
  поквареним и лажљивим изјавама премијера како ће се од јесени /а које
  године???/ “повећати“ плате и пензије!!!
  Ту се придружује и медијска бука око Шешељевог испада са палењем
  застава непријатеља Србије, србскога народа – Бога и Човека!!!
  Зашто ћути Врховни комадант – произвођач “Томоваче“, начелник
  Генералштаба, јер су их у издавању команде – извршења овог задатка –
  “препишали“ /ОБОЈИЦУ/ као “последњу рупу на свирали“
  А ко је то учинио???
  Ко је тај / или ти / који су се ставили изнад Устава Србије и ову двојицу
  ладно “ПРЕПИШАЛИ“???

  Драган Славнић

  Свиђа ми се