ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Поред својих држављана, Руси евакуисали из Јемена и Британце и Украјинце и грађане САД које је Америка одбила да евакуише!


„СА АМЕРИКАНЦИМА ЈЕ ТАКО ОДУВЕК“

Текст: Иван ЧЕРНОВ
Извор: Взгляд

m740049Амерички Стејт департмент и власти Велике Британије захвалиле су Русији за помоћ у евакуацији својих грађана из Јемена који је захваћен борбеним дејствима. Из неког разлога, руски морнари и спасиоци су извукли Американаце и Британаце, упркос чињеници да НАТО савезници имају неке од најмоћнијих армија на свету. Према речима стручњака, иако САД не пружају своју, Руси већ вековима пружају руку помоћи другим народима.

Хвала Русији

Званични представник америчког Стејт департмента Мари Харф нашла је храбрости да током брифинга захвали Русији за помоћ у евакуацији америчких држављана из ратом захваћеног Јемена.

„Знамо да су Американци били на броду. И желим да захвалим Русима на томе“ – цитирале су њене речи РИА „Новости“.

Међутим, она није могла да потврди информацију да је амерички државни секретар Џон Кери у телефонском разговору са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим лично изразио захвалност Москви за помоћ. „Ја ћу то проверити“ – рекла је Харф.

Раније је на сајту руског Министарства спољних послова објавњено: „Кери изразио захвалност руској страни за помоћ у евакуацији америчких грађана из те земље (Јемена)“.

Русији се захваљују и Британци. Британско министарство иностраних послова такође се захвалило Москви за евакуацију својих људи.

Како је новинама ВЗГЛЯД рекао члан Одбора Думе за одбрану Франц Клинцевич, понашање и Руса, и Американаца у овој ситуацији је веома упечатљиво: „Американци су увек били такви. Они воле да звецкају својим оружјем, али у животу, како кажу, не могу да помогну ни својим грађанима. Кажу, прво, авиони туда не могу пролетети, друго, није издата команда, и треће – то су ваши проблеми“- рекао је Клинцевич.

Он је подсетио на то да су Руси евакуисали не само грађане САД, него и грађане још неких земаља, на пример Украјинце.

„Па, људи који су буквално у последњем тренутку извучени, и тако избегли заробљавање ће се увек сећати ко им је помагао, и увек ће волети и поштовати Русију“, – нагласио је посланик.

Он је уверен, да никакве политичке разлике између Вашингтона и Москве, никакве санкције не би требало да утичу на односе људи из две земље. „Какве везе имају санкције? То су људи, једноставно експерти или чиновници, који су радили у Јемену, или они који су тамо живели због неких породичних веза. Са политиком ова питања немају никакве везе. Још ћу додати: политика политици, али сам живот увек све стави на своје место и покаже ко је ко. А Руси су увек пружали руку помоћи и показали ко су и у 7-ом, 10-ом, 15-ом, 19-ом, 20-ом. и сада у 21-ом веку“, – закључио је он.

Међутим, контра-адмирал Контантин Шопотов коментаришући за новине ВЗГЛЯД био је више категоричан. Према његовим речима, „Американци немају тамо шта да траже“ и не могу да схватим који су то амерички грађани могли бити евакуисани из Јемена.

„Постоји изрека „у свакој чорби мирођија“- е то су Американци. Подржавам евакуацију Украјинаца, али за Американце, не могу исто да кажем. Зашто они константно стварају тензије око Украјине и у другим деловима света? Могу да кажем само једну ствар: хладни рат, покренут од Американаца 46. године, се наставља“, – рекао је он.

Специјалци побегли, људи остали

Подсетимо да су још крајем марта, амерички специјалци фактички побегли из Јемена. Побуњеници-Хусити, који држе под контролом главни град Јемена, почели су да напредују ка југу земље, где је сакривен свргнути председник. Он је затражио помоћ од свог главног савезника – Вашингтона. Али помоћ није добио већ је заједно са америчким специјалцима из базе Ал-Анад био приморан да напусти грађанским ратом обавијен Јемен.

Према подацима ВВС-ја, САД су донеле одлуку о „привременој евакуацији“ свог особља из Јемена, то јест, специјалних снага и представника локалних антитерористичких јединица, обучаваних у америчкој војсци.

Стејт департмент је ову операцију објаснио „погоршањем безбедносне ситуације“. Нешто раније у земљи је затворена и америчка амбасада.

Јемен се традиционално сматра једним од најважнијих америчких савезника у региону, али утицај Сједињених Држава је ослабио пошто су побуњеници заузели главни град и збацили председника Абд Рабу Мансура Хадија.

Истовремено, напуштајући Јемен Американци су изјваили, да неће бити војног решења сукоба у Јемену. Директор Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски назвао је ове наводе неоснованим, јер рат тамо траје већ дуже време, и да „Јемен као земља више не постоји“, „Јемен – то је територија у којој је људи мање него оружја“. Али Американци су поступили, како су поступили.

Истовремено у Стејт департменту нису могли да објасне зашто Вашингтон није из Јемена евакуисао и цивилне стручњаке него само своје специјалце. Мари Харф је на брифингу приблегла уобичајеним фразама, да је њена канцеларија је у више наврата позивала Американце да не путују у Јемен, и да су након тога они морали да се сналазе самостално.

Било је немогуће остати

Додајмо да су у овом тренутку Јемен напустиле све руске дипломате.

12. априла брод руске морнарице „Приазовје“ евакуисао је из Јемена 308 људи – грађана 19 земаља, укључујући 45 Руса, 18 Американаца, пет поданика Велике Британије, као и Украјинаце, Белорусе, Узбеке, Туркмене, Азербејџанаце, Естонаце, Бугаре, становнике Бахреине, Џибутије, Сомалије, Палестине, Јордана, Кубе, Египта, Саудијске Арабије и 159 грађана управо Јемена.

Истог дана, два авиона из Русије полетела су из главног града Јемена са 366 евакуисаних. Канал РТ успео је да разговара са људима који су напустили зону сукоба.

„Било је једноставно немогуће остати. Јемен је проглашен зоном забране летова, и сви летови су отказани. Да напустимо земљу могли смо само у овом авиону“, – рекао је један од путника.

„Последња кап је било бомбардовање у близини нашег војног града где живе странци. Тресли су се прозори и врата. Тако да смо мислили да морамо напустити земљу. Ситуација се погоршава“, – рекао је други путник авиона.

РТ је такође известила да је више од 40 Американаца из Јемена поднело окружном федералном суду у Вашингтону тужбу против Стејт департмента и Пентагона због одбијања да их евакуишу из земље.

„Упркос јасној опасности за Американце у Јемену и у крајњем случају смрти једног Американца, Обамина администрација није предузела никакве значајне кораке како би се осигурала помоћ грађанима САД“ – говори се у тужби.

Руске власти су већ одрадиле неколико фаза евакуације из Јемена руских грађана, грађана земаља ЗНД и грађана из иностранства. Оне који желе да напусте земљу захваћену политичко-војном кризом, евакуишу авионима, као и морским транспортом.

Подсетимо, 14. априла Савет безбедности УН усвојио је резолуцију о Јемену, којом се предвиђа, између осталог, замрзавање рачуна и забрану путовања за бројне лидере Хусита. Такође, уведена је забрана за снабдевање оружјем „за оне који делују у име тих људи или по њиховим упуствима у Јемену“.

У међувремену, Саудијска авијација уз подршку авијације Бахреина, Катара, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата почела је у ноћи између 19. марта операцију под кодним именом „Олуја одлучности“ против побуњеника из покрета „Ансар Алах“ који су успоставили контролу над велћим делом Јемена.

Напомињемо такође, да су се Русија и Кина противиле бомбардовању Јемена и позвале све стране у сукобу на прекид ватре. 2. априла Лавров је захтевао од Савета безбедности УН суштински иступи у прилог окончању насиља у Јемену и не подржава ниједну страну у овом сукобу.

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»

1 reply »