АКТУЕЛНО

Протест више од 30.000 учитеља, металаца, грађевинара, поштара, и пољопривредника у Варшави: „Не желимо да будемо смеће“


warsaw_JPG-790x523

Варшава — Више од 30.000 учитеља, металаца, грађевинара и поштара, уз подршку пољопривредника, протестовало је у Варшави тражећи веће плате и ниже границе за пензију.

„Не желимо да будемо смеће“ главна је порука овог протеста који је организовао Општепољски споразум синдикалних савеза (ОПЖ), због масовне праксе послодаваца да запошљавају раднике по уговорима који им не гарантују сва права предвиђена Законом о раду, а које у Пољској називају „уговори-смеће“.

Демонстранти су, носећи транспаренте и заставе својих синдиката, у четири колоне према браншама, са четири стране Варшаве дошли до канцеларије премијерке Еве Копач, где су предали петицију са заједничким захтевима.

Уз захтеве влади да решава специфичне проблеме појединих привредних грана и у буџетској сфери, пољски синдикати траже и радикално ограничавање „уговора-смећа“, јер их Пољска има највише од свих чланица Европске уније.

Радници траже и повишице плата, повећање минималне месечне зараде и увођење гарантоване минималне зараде по сату.

Међу захтевима је и то да се омогући женама да у пензију иду после 35 година рада, а мушкарцима после 40, као и смањење пореза за запослене са најнижим примањима“, казао је лидер ОПЖ Јан Гуз.

Синдикални лидер упозорио је да милиони Пољака иако раде немају гарантовану социјалну сигурност, пошто 2,8 милиона живи испод социјалног минимума, 1,5 милиона прима минималац, док је више од три милиона Пољака запослено на основу уговора о делу или на одређено време без гаранција да ће им запослење бити продужено.

„Недостатак социјалне сигурности натерао нас је да подсећамо на своја права на улици“, казао је Гуз.

Међу учесницима протеста највише је било учитеља, којих је, према речима организатора, било више од 22.000 из свих крајева Пољске.

Они су се, са транспарентима, заставама, пиштаљкама и чегртаљкама, зауставили испред Министарства просвете да предају своју петицију у којој траже знатно веће плате, пошто су последње повећање добили 2012. године.

„Поштујем ваш рад и хвала вам за то. Али да ли сте приметили те милијарде које је влада дала школама последњих година? Ако нисте, значи да нећете приметити ни следеће паре“, одбила је министарка просвете Јоана Клузик Ростовска њихов захтев за повећање плата, на гласно негодовање окупљених учитеља.

Клузик Ростовска је протекле седмице у пољским медијима поводом најава протеста подсетила да је у последњих 10 година влада повећала буџет просвете са 5,75 милијарди евра на 10 милијарди евра, а да је у том истом периоду смањен број ученика за 23 одсто, а учитеља за 11 одсто.

„Имамо знатно мање ученика и знатно више новца. Сигурно је да може да се троши ефективније“, казала је Јоана Клузик Ростовска.

19. 04. 2015. Србија Данас/БЕТА, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Угледајте се на нас Србе.Ми уживамо да будемо смеће.Поклањама државу, нудимо органе, а онда главном хирургу простиремо црвени тепих са све почастима да нас додатно понизи,мењамо свест из дана у дан све у нади да ће да нас приме у рај звани Европска унија.Уживамо да учимо деценијама , а онда да служимо грнчаре и котлокрпе. Уживамо да подводимо своје ћери и синове, пресрећни што су способни да задовоље пробрану светску клијентелу по питању свих перверзија, па чак и гутања њиховог измета.А ја нарочито уживам као наставница, да ми шефују којекакве кафе куварице самоизабране на доживотне директорске функције, уз годишњу наплату харача на државним јаслама. Живела Сербија, или бар оно што је од ње преостало, мада је исход неизвестан.Државне границе се сужавају из дана у дан.Ми се не бунимо.НЕ МОЖЕТЕ ВИ НАС ДА ПОНИЗИТЕ, КОЛИКО СМО МИ СПОСОБНИ ДА ИЗДРЖИМО.

    Liked by 1 person