АКТУЕЛНО

ЗАНИМЉИВОСТИ: ЈАПАН – Мост или ролеркостер? (ВИДЕО/ФОТО)


фото: РТРС

фото: РТРС

Мост Ешима Охаши, који задаје ноћне море чак и најискуснијим возачима, трећи је по величини међу мостовима који се нагло уздижу како би могли да прођу бродови.

Бетонски друмски мост протеже се километрима поред језера Накауми у Јапану и повезује градове Мацуе и Сакаиминато. Дугачак је око 1,7 километара и широк 11,4 метра, и трећи је по величини мост ове врсте на свијету.

Ешима Охаши има невјероватан нагиб, од 6,1 одсто на страни перфектуре Шимане, а 5,1 одсто на страни перфектуре Тотори, захваљујући чему више личи на ролеркостер него на мост.

 

МОСТОВИ – НОЋНЕ МОРЕ

Мост на ријеци Сиду у Кини – Налази се на 457 метара висине и важи за највиши мост на свијету.

фото: РТРС

фото: РТРС

Мост Мијо, Француска – Дио је ауто-пута који спаја Париз и Барселону, висок 343 метра и дуг 2,5 километара. Виши је чак и до највише тачке Ајфелове куле.

фото: РТРС

фото: РТРС

Мајмунски мост у Вијетнаму – Само име каже, без потешкоћа га једино прелазе мајмуни. Мост је висећи и направљен је од стабљика бамбуса.

фото: РТРС

фото: РТРС

Мост Ројал Горџ, Колорадо – Највиши је висећи у Америци, налази се на ријеци Арканзас. Висок је 295 и дугачак 384 метра, а изграђен је још 1929. године, док је прву стабилизацију од удара вјетра добио тек 1982. године.

фото: РТРС

фото: РТРС

Мост Трифт у Швајцарској – Један од најдужих и највиших пјешачких мостова, постављен је 2004. године како би повезао стазу за пјешачење са колибом испред које се препречио глечер. Међутим, због јаког љуљања усљед вјетра било је дозвољено да се мост пређе само по лијепом времену у љетњим мјесецима.

фото: РТРС

фото: РТРС

30. 04. 2015. РТРС/ИСКРА, за ФБР приредила Биљана Диковић