АКТУЕЛНО

4. маја 1999. у борби против четири НАТО авиона погинуо пилот потпуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука у Батајници


На данашњи дан, 4. маја 1999. године, у ваздушној бици против четири НАТО авиона на небу изнад Ваљева у авиону „Миг 29“ погинуо је пилот потпуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука у Батајници. На радио вези забележене су његове последње речи у неравноправној борби: „Имам их, имају и они мене“… Посмртно је унапређен у чин пуковника.

pavlovic

фото: РТВ

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, погинуо је једино мајор Зоран Радосављевић.

4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Крушик, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, нажалост, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху.

Остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу.

У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:

  • Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912. – 1918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића
  • Ловачки спомен-дом Миленко Павловић Пилот
  • Авион типа Супер Галеб
  • Топ са Цера, могући учесник Церске битке

Миленко је рођен у породици Милорада и Радмиле Павловић, у селу Горњем Црниљеву 1959. године. Прва 4 разреда основне школе завршио је у родном месту, а следећа 4 у Осечини. Средњу војну школу је завршио у Мостару. Иако је најпре одбацио ту могућност, касније се ипак одлучио за професију војног пилота и наставио школовање као питомац Ваздухопловне војне академије у Подгорици, Пули и Задру. Од 1982. године службовао је у Батајници. Два пута ванредно је унапређиван: у мајорски и чин потпуковника.

миленко павловић

Државна срамота

Од породице пилота пуковника Миленка Павловића држава је затражила да врати триста хиљада нематеријалне штете. Затражили су кусур од смрти. Од крварине. Врховни суд је проценио да је његова смрт преплаћена.
Одлуком Врховног суда Србије, износ од 500.000 динара који је припао сину Срђану, умањен је на 450.000 динара. Његов брат Немања, од 600.000 треба да врати 150.000, а одштета која је припала родитељима Милораду и Радмили, је умањена на 350.000.

Најновији графит посвећен погинулим пилотима у НАТО агресији на Србију * Браћа Чеси на добротворном путовању помоћи Србима у Крајини, Републици Српској и Косову и Метохији - Petr Kessner, Mlynek David, Јан Урбанчик

Најновији графит посвећен погинулим пилотима у НАТО агресији на Србију
* Браћа Чеси на добротворном путовању помоћи Србима у Крајини, Републици Српској и Косову и Метохији – Petr Kessner, Mlynek David, Јан Урбанчик

4. 05. 2015. Државо сети се бар мртвих ако нећеш живих, РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. И ово је само један од разлога за антиамерички генетски код, који дубоко у нашем националном бићу, урезан. Што пре Американци то схвате, то ће пре отићи из наше државе и оставити нас на миру. Тако ћемо обоје бити срећнији. Ми никада не можемо са њима бити компатибилни. Далеко им кућа била!

    Свиђа ми се