АКТУЕЛНО

ДАНИ ЈАСЕНОВЦА У ЊУЈОРКУ: ГЛЕДАЈУЋИ ПРОШЛОСТ ГЛЕДАМО БУДУЋНОСТ


3-1Мото овогодишње – 14. конференције Института за проучавање злочина у Јасеновцу био је једноставан и алармантан. Њујорк је једина светска метропола где се сваке године обележава страдање Срба, Јевреја и Рома, током Другог светског рата у злогласном систему концентрационих логора у Независној Држави Хрватској.

Захваљујући Институту за проучавање злочина, који води професор Barry Letuchi у Спомен парку Холокауста у Њујорку, постављен је споменик сећања на седам стотина хиљада невиних жртава, где се сваке године пали седам свећа и даје се помен страдалима, а на научном скупу се износе чињенице и мање познати детаљи о страдањима.

Град Њујорк је дан пробоја из концентрационог логора Јасеновац, прогласио даном помена жртава и сећања на њих и то се поштује са пијететом већ 14 година. Ове године, пред више од стотину учесника на отвореној седници Института, која је одржана у познатом хотелу “Пенсилванија”, учествовали су преживели логораши, научници и писци из Израела, САД, Србије и Хрватске.

Ева Костабел Дојц, из Загреба, успела је да преживи и побегне из логора, а затим се као шеснаестогодишњакиња, придружила партизанима и са њима, као болничарка дочекала крај рата. Ева је данас познати сликар, илустратор и писац дечијих књига. Живи у Њујорку.

“Рад ме одржава“ – каже ова успешна жена од близу деведесет година. “Рад и жеља да помогнем, колико могу, да се нешто слично Јасеновцу никада више не понови.“

3-3

Ева завршава своје мемоаре за чије објављивање су већ заинтересовани издавачи из Америке и Израела, али јој је жао што се њена књига неће штампати и у некој од држава бивше Југославије. Од некада велике и чувене породице Алкалај, која је живела у Загребу и у Сарајеву, преживели су само Давид и његова мајка Ана, јер су пребачени из јесеновачког концентрационог логора у италијански, где затвореници нису убијани само зато што су Срби, Јевреји или Роми, као у Јасеновцу. Давид Алкалај је данас успешан и признат лекар, доктор и професор традиционалне и алтернативне медицине, коју је изучавао у Индији. Давид Алкалај путује и ради по целом свету, лечи људе и успева да им исприча и своја искуства из логора. Њега и његову мајку спасао је Черчилов син које је стигао са партизанима, тек након ослобођења, па их послао у Италију.

Ева, Давид и остали учесници овогодишње конференције, указали су на све већу и чешћу појави неонацизма и фашизма и поручили да треба учинити све да се историја не понови. Познати историчари, доктор Рафаел Израел из Јерусалима, Јован Мирковић, историчар, писац и бивши кустос музеја у Јасеновцу, доктор Robert Mc. Cormick са универзитета из Јужне Каролине, проф. др Дарко Трифуновић из Београда, психолог Анета Лалић, предсеник комисије за културу Српског Националног већа у Загребу, професор Barry Letuchi са Универзитета у Бруклину и многи други одржали су веома интересантна и документована излагања и презентације. Указано је на чињеницу да су велике силе знале за злочине у Јасеновцу, али да нису реаговале на то ни за време рата, а ни после. Чак су неке учествовале у помагању злочинцима да побегну и избегну казну, као на пример Анти Павелићу – рекао је професор Mc. Cormick.

3-2

Све присутне посебно је дирнуло излагање и презентација Јована Мирковића о страдању више од двадесет хиљада деце у фашистичкој Хрватској. Ово излагање базирано је на његовој новој књизи која ускоро треба да буде преведена и објављена на енглеском језику.

Изнети су и други докази о злочинима и жртвама, али биће потребно још доста времена да истина постане општеприхваћена.

Садашње стање у свету, на блиском истоку, у Украјини, балтичким па и неким великим европским државама указује на нове опасности које прете целом свету.

Зато је порука са овог скупа, којим је обележено седамдесет година од пробоја и бекства логораша из Јасеновца, упућена целом свету: „Сећамо се злочина и указујемо на њих, нећемо дозволити да се забораве како се не би поновили. Јер се читав свет налази у кризи сличној оној, која је проузроковала I и II светски рат и велика број жртава“.

05. 04. 2015. Милан Лучић – serbianmirror.com, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Свака информација у свијету о Јасеновцу је корак ближе о овој деценијама скриваној истини. И ово у Њујорку је за велику похвалу. Још једном хвала организатору. Само да овај скуп не остане глас вапијућег у пустињи.

    Свиђа ми се