Слађана - ФБР Колумниста

За разлику од премијера, ја немам дилему – За мене ће мајка увек бити вреднија од злата


Пише: Слађана, колумниста СРБског ФБРепортера
3.5.2015.

Наш је велики вођа АВ (нажалост без Л које је загубио негде на путу Карлобаг-Огулин-Вировитица) на тешким мукама у скорије време. Не зна на коју би страну да се приклони: Брисел-Москва, Москва-Брисел. Можда попут Хамлета оно – бити или не бити питање је сад. А наш је народ осетљив и није могао да не запази то, па му је као одговор спевао песму: Јес, јес, јес, Елиот Нес. Лепа србкиња Максима, која србско ништа нема, теши милог премијера и речима вида ране.

А ја ћу такође да покушам да помогнем премијеру тако што ћу да му покажем како сам решила дилему веома сличну његовој.

starica-prica-kada-ostarimПрича почиње овако. Завејао снег, оковао мраз, пуца тло под ногама. У сиво, суморно, зимско јутро хромим кораком хита старица и вуче торбе. Жури на пијац да отвори тезгу. Мора робу да прода да би имала да једе и да поплаћа силне рачуне држави. Та старица је моја мајка. Она је некада имала културан посао, радила је у књижари све до приватизације државних предузећа. А онда се нашла у мору никоме потребних, невидљивих. Стан није добила јер је увек неко био пречи. И тако је завршила на пијаци. Стратишту жртава транзиције. Доделили су јој помоћни објекат, без купатила, оронуо, пун влаге и прикључен на индустријску струју. И није њен, већ га плаћа. А струја кошта као ђаво.

Када се уселила дуг је био преко двеста евра. Ја нисам у то време имала посао зато што посао није за нас сиротињску багру мада имамо дипломе. И десило се оно најгоре. Она је од тешкога рада, изношења и паковања гајби и стајања на пијаци од јутра до сутра толико повредила кичму да је пала у кревет и завршила на тродонима. И како несрећа никада не долази сама, навратили су из Електродистрибуције да јој исеку струју јер није имала новца да плати рачун. Тај дан сам отишла у цркву, очајна, да проклињем судбину на сав глас. Нисам имала превише времена да делам. Напољу је био велики минус, а она се грејала на струју. Преломила сам у себи и отишла да заложим последње што сам имала, дукат са крштења свога сина и јаничарима исплатим њихово.

Да нагласим једну чињеницу – иста екипа за сечу струје није дошла на врата једног познатог привредника мог суграђанина који има милионски рачун и красио је насловницу у новинама због истог.

Зашто сам ово испричала? Мој супруг је све открио. Гадно се наљутио, назвао ме багром и олошем. Запретио да ме избаци из стана. Он је васпитан попут нашег премијера. Беду не треба помагати, већ је гурнути да начисто пропадне. А ја сам идеалиста, и тога се не стидим, а још мање кајем и никада нисам у дилеми како да изаберем. За мене ће моја рођена мајка увек бити вреднија од злата, и ја ту немам шта да бирам. Слушам своје срце које је србско и као што нисам жалила злато у замену за мајку, још мање бих жалила живот у замену за отаџбину.

Ваљда сам Вам помогла премијеру или бисте више волели да Вам отпевам.

Извињавам се читаоцима још једном јер нисам писац ни новинар па тако ни нарочито вична писаној речи, али како они битни и речити ћуте као заливени, учинила сам оно што би учинио частан човек. Дигла сам свој глас да покажем да и ја постојим, да и ми постојимо. Сиромашни јесмо, али још увек нисмо умрли.

5 replies »

 1. Ovome komentar nije potreban sve ste rekli…tako stvari trenutno stoje, verujem u Boga i dansnjeg svetog Gergija, cijoj liturgiji sam danas prisustvovala. Samo oni nam mogu pomoc, molimo se jim.

  Свиђа ми се

 2. Sladjana,ovome nije potreban komentar.Ovo mora da izazove u svakom od nas odvratnost prema politici koju vodi politcka“elita“obe zemlje od 2001 godine do dans.Neverujem da je nekada negde u mirnodopskim uslovima postojala podanickija vlast nego sto je to srpska vlast od 2001 do 2015 godine.Pa zar je moguce da to nevidimo i da vise za ovako nesto ne damo ni jedan jedini glas.Moramo razbiti medijski mrak i probuditi u narodu tradicionalni slobodarski duh kjoi ,nadam se, nije iscileo ukroz tranziciju od suverene zemlje do protektorata Brisela,Berlina i Vasingtona.

  Свиђа ми се

 3. STANJE JE TAKVO JER SU EKONOMSKE NEOLIBERALNE UBICE DOVEDENE DA ZAVRSE POSAO I SLOME OVO MALO SRBA STO JE OSTALO. E PA NECE MOCI JOS DUGO TAKO NAM GOSPOD I SVETI GEORGIJE POMOGO!

  Свиђа ми се

 4. Не само мајка, сваки човјек је вриједнији од злата, осим за оне који га мисле са собом понијети након смрти…

  Свиђа ми се