Новорусија

Новорусија: Данас је ситуација на југу ДНР ескалирала до крајњих граница


Bitka za Mariupoq

Извор: Rus NewsTV, 11.5.2015.

Данас је ситуација на југу ДНР ескалирала до крајњих граница. Неколико сати је
трајао интензиван артиљеријски напад позиција ополченаца Безимјаном и Широкином и у међузони у близини села Лебединское и Коминтерново. У источним предграђима Мариупоља и Новоазовска чуле су се снажне експлозије и пуцњава.

У Мариупољу је напета ситуација. По окупираном граду се креће војна техника у правцу линије фрпнта. Украјински војска користи САУ, тенкове и тешку артиљерију. У циљу неутралисања тачака са које се врше напади, ополченци узвраћају ватру користећи ограничен избор средстава. Близу Широкина се водила жестока битка.

Током ноћи у Маријупољу није се стишавала артиљериска паљба која је трајала неколико сати. Украјинска војска је прешла у масовни напад и покушала да пробије позиције ополченаца у предграђу.

mariupolj oblastВелика битка се водила под Широкином. Бојовници су користили практично све врста наоружања укључујући и самоходне хаубице, тенкове и минобацаше. По подацима из штаба ДНР, за последња два дана украјинска национална гарда је више од 60 пута нарушила режим прекида ватре.

Едуард Басурин – заменик команданта корпуса министарства одбране ДНР: „Са украјинске стране је из артиљериских оруђа испаљено 10 граната, из минобацача калибра 120мм и 82 мм више од 100 мина. … Услед артиљеријске ватре било је двоје рањених.“

Тренутно је најнапетија ситуација у селу Саханка у близини Новоазовска. Чује се звук граната. Бојовници из минобацача гранатирају позиције ополченаца.

Међутим, у Донбасу се обележава прва годишњица од референдума за независност. У градовима су планиране празничне манифестације. У централној улици Доњецка проћи ће свечани шетња у којој ће учествовати око 30 000 људи.

Превод: СРБски ФБРепортер