БАРИКАДЕ

Филм „Северна Армија“ ушао у финале престижног фестивала „Златни Витез“


СРБски ФБРепортер, 19.5.2015.

У финале престижног фестивала документарног филма Златни Витез, ушао је студентски филм „Северна Армија“, чији је аутор Александар Јовановић, свршени студент режије. Филм је сниман на Косову и Метохији.

Фестивал „Златни Витез“ се ове године одржава у граду Севастопољу на Криму. Овај међународни филмски форум православног филма основан је, залагањем ентузијаста, 1992. године. Врло брзо је изашао из оквира обичног фестивала објединивши филм, позориште, музику, књижевност и примењену уметност под слоганом: „За моралне, хришћанске идеале, за уздизање људске душе“.

Под руководством председника форума, народног уметника Русије Николаја Бурљаева, „Златни витез“ је окупио у један покрет оне културне делатнике чије стваралаштво се противи неморалу, вулгарности и недуховности. Овај искрен, оригиналан фестивал словенских и православних народа, који је отворен према целом свету, заслужено је назван „најчистијим и најдуховнијим културним догађајем“.

По традицији, такмичарски програм филмског форума састоји се од седам категорија. То су – играни дугометражни филмови, телевизијски играни филмови, филмови за децу, документарни дугометражни филмови, кратких документарни филмови, студентски и дебитујући филмови и анимирани филмови. Угледни међународни жири у свакој категорији додељује Златног, Сребрног и Бронзаног витеза. Географија Форума обухвата словенски простор: „Витез“ се одржавао у Русији, Белорусији, Украјини, Србији и Приднестровљу.

4 replies »