АКТУЕЛНО

ИЛУЗИЈА ИЗБОРА – Лажни привид слободне воље


Corax_slike_18.12_izbori_

Матрикс наших живота обликован је скупом лажи презентованих нам као неспорне истине. Једна од тих илузија су избори.

Периодично на сваке четири године владајућа елита се сети оних на чији рачун лагодно живи. Дотад непримећени, али константно пљачкани грађани постају центар њиховог света.

Пропагандна машинерија мејнстрим медија нас засипа неизбежним обећањима о бољем животу. Завршетком политичких избора, грађани заједно са датим обећањима падају у заборав – до следеће прилике за изборне лажи.

Невезано за победника изборне трке, све остаје по старом. Свеједно ради ли се о комунизму, социјализму или такозваној демократији – систем остаје исти. Циљ самог система је централизовање власти ради лакшег владања масом људи од стране мале групе на власти и њихових интересних група.

Државни апарат је репресивни механизам уз помоћ кога режим на власти спроводи своје интересе, често на штету управо оних грађана који га кроз плаћање пореза финансирају.

Систем нам у изборном процесу, кроз наизглед супротстављене политичке партије даје привид различитости. Суштина је да се ради само о различито обојеним маскама које скривају увек исто, ружно лице механизма.

Периоди лоше економске ситуације са друштвеним немирима неизбежно прате такозване „револуције“. Најављене корените промене и реформе се сведу на само још једну фарсу у низу, као што је Ципрас у Грчкој.

Једина права револуција је револуција схватања начина на који систем функционише. Државни апарат се финансира новцем отетим од грађана кроз порезе, таксе, акцизе и казне.

Моћ режима се налази у парама становништва, које се злоупотребљавају за репресију управо над онима који га финансирају. Јак државни апарат има много већу моћ над становништвом, елиминација новчаног „крвотока“ драстично слаби снагу репресије над грађанима.

Илузија демократије представљене нам кроз образовање и мејнстрим медије је оличена идеологијом „један човек – један глас“. Замишљена као периодична превара становништва помоћу избора, таква визија демократије сву власт ставља у руке мале групације која је на власти.

Атинска демократија, као оригинална идеја зачета пре 2.500 година се базирала на непосредности. Грађани су у правој демократији учествовали директно, без посредника у извршењу законодавне, извршне и судске власти.

Илузија избора – нико Вам неће поклонити слободу

Илузија избора – нико Вам неће поклонити слободу

Једина права демократија је она која у суштини доноси владавину народа, коју садржи у свом називу. Директно учешће грађана, без посредника је једини могући начин њеног стварног спровођења, без могућности злоупотребе.

Посредници између грађана и вршења власти су победници илузије избора, који преваром и лажним обећањима врше власт у име грађана, али не у њиховом интересу.

Политичари су финансирани од интересних групација, којима по доласку на власт омогућавају богаћење – на рачун оних који су гласали за њих. Такозвано лобирање, код нас брендирано као „конфликт интереса“ је само лепши назив за корупцију.

Развој демократије праћен је све већом немогућношћу грађана да сами утичу на своје животе и одлуке донете у њихово име. Оригинално замишљена као владање од самих корена друштва нагоре, без хијерархије и елите, идеја је трансформисана у своју сушту супротност.

Спровођење власти врши се једносмерно, одозго на доле, са становништвом сведеним на ниво субјекта над којим се врши радња. Тоталитарни режими на власти снагу државе демонстрирају слабљењем самих грађана и укидањем њихових права и слобода.

Излазак на изборе и давање гласа некој политичкој опцији неће променити ништа. Једина је разлика што сте својим гласом дали легитимитет некоме да у ваше име одлучује о вашем животу, без икаквог вашег утицаја на то.

Промена режима не доноси промену система – сам механизам остаје исти. Избори нису решење, нити доносе промене – они су само илузија, али не брините:

„већ крајем 2045-е, живећете много боље“

из окупиране Србије: Периша

Референце:
http://anon.in.rs/?p=1887
http://en.wikipedia.org/wiki/Athenian_democracy
http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchy

anonimni

21. 05. 2015. anon.in.rs, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. ОК, Периша.

  Леп је чланак, кратак, сажет, питак и зато сам и дао свој глас.
  Налазећи да сте овим чланком само отворили Пандорину кутију, ја бих Вам предложио, када сте већ при надахнућу, да наставите са писањем једног серијала, фељтончића на тему и под насловом ИЛУЗИЈА ИЗБОРА, где бисте ушли у мало дубљу разраду теза из овог доста уопштеног чланка.

  А питања има доста. Рецимо, узурпирана права и слободе човека; врхунац хипокризије и неморала класичне политике; друштвено политички систем као као фактор одређене политике; техничка ограничења и домети непосредне демократије; образовна; верска, политичка и друга манипулација масама; мешетарење, лобирање и корупција; итд.

  Свиђа ми се

 2. Па овако: демократија је владавина из народа и за народ, али не и владавина народа. Народ је по дефиницији нестручан, морају да владају најбољи. Само што мора да постоји ефикасан начин да их народ надзире и смени уколико се забораве.

  Ми Срби имамо у традицији да бирамо народне представнике и да их доживљавамо себи равнима. Тако да нам неће бити проблем да поново активирамо неки облик народне демократије.

  Свиђа ми се

  • „Само што мора да постоји ефикасан начин да их народ надзире и смени уколико се забораве.“

   Pre tog efikasnog nadziranja mora postojati dobar nacin biranja vlasti – da se izaberu najbolji a ne prosecni ili jos gori od proseka. Kako izabrati te najbolje kada na izborima svako ima istu tezinu glasa – i cistac ulice i profesor, oboje su iste pameti? Jel u pitanju manifestacija lazne jednakosti ili sagledavanje i odmeravanje za buducih 4-5 godina?

   Uravnilovka je u pitanju – nigde je nema sem na izborima…

   A onda i javno glasanje u skupstinama, da bi partije mogle da kontrolisu svoje izabranike…

   Sve u svemu danasnja „vladavina naroda“ je jedna obicna FARSA…

   Свиђа ми се