АКТУЕЛНО

Ко ће купити војвођанске комбинате: Пољопривредна удружења против продаје земље странцима


rtv oranica

СУБОТИЦА – Четири удружења и асоцијације пољопривредника противе се продаји и давању у закуп државног пољопривредног земљишта странцима по било ком основу.

Поводом дуго најављиване измене Закона о пољопривредном земљишту, у чијој изради до сада удружења пољопривредника нису учествовала, представници четири асоцијације пољопривредника су усагласили ставове, како би били укључени у доношење нових решења.

Њихови ставови, изнети у саопштењу за јавност, базирани су на просперитету села и очувању породичних газдинстава као носиоца развоја пољопривреде.

Осим противљења продаји и давању у закуп државног земљишта странцима по било ком основу, представници пољопривредника захтевају и продају 200.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.

Према њиховом предлогу, ову земљу треба продати регистрованим пољопривредним газдинствима, чији су носиоци физичка лица која су у активном статусу најмање три године, с тим да би куповина била ограничена на максимално 20 хектара у првом кругу, са забраном отуђења од минимум 10 година.

Иза ових ставова стоје Асоцијација пољопривредника са седиштем у Новом Саду, Клуб 100П плус, такође из Новог Сада, Независна асоцијација пољопривредника Србије из Пожаревца и Савез Аграрних удружења Војводине из Сенте.

kombajn

НОВИ САД – Агенција за приватизацију објавила је понуду за продају пет пољопривредних предузећа из Војводине – Омољице из Панчева, Братства-јединства из Неузине, Војводине из Старчева, 7. јула из Сирига и Семена–Тамиш из Панчева, за која су, претходно, интересовање исказали домаћи и страни потенцијални купци.

Подсетимо, то су предузећа из плејаде фирми у реструктурирању, којих је у првом позиву за нове купце било 504, а за које је, када је позив лане расписан, владало велико интересовање.

Од тих пет војвођанских пољопривредних предузећа највише потенцијалних купаца јавило се тада за сиришки 7. јули: Агенцији за приватизацију стигло је чак 22 писма заинтересованих за то добро, пише Дневник.

У први мах, било је изненађујуће то што је предузеће у Сиригу запало за око могућим новим газдама с обзиром на то да нема много земље – 390 хектара, колико му је остало након реституције и иних перипетија везаних за власништво.

Али, разумљиво је да би многи волели да ставе шапу на изузетно парче најквалитетније војвођанске земље која се, уз то, наслања и на ауто-пут.

Јавили су се тад и наши бизнисмени, од власника компаније Матијевић Петра Матијевића и првог човека МК групе Миодрага Костића, до неких мањих, преко странаца – Бугара и Мађара, до Кинеза и Италијана, који су га и пре тога безецовали.

Сирижане су прошле године обилазиле две кинеске фирме, и то Shandong njanbao group и Shandong art agriculture, као и представници италијанског Ферера, најављујући баш на њивама 7. јула прву плантажу лешника у Србији, али су се ипак предомислили и узели Алексу Шантића.

За пољопривредни комбинат Долово код Панчева писма о заинтересованости, у првом позиву Агенције за приватизацију, послало је 12 купаца, за Граничар из Гакова 11.

Гаковачко предузеће обрађује око 4.000 хектара, и то углавном државних њива.

Посебна је прича сивачка Бачка јер је део тог предузећа већ у рукама Арапа, компаније Ал Равафед. Компанија из Абу Дабија је у фебруару ове године званично ступила у посед сивачких ораница. Наиме, по 6.995 евра за хектар припојила је 2.215 хектара Бачке, а добила је и могућност да обрађује 2.282 хектара државне земље у сивачком атару.

Због нерашчишћених имовинскоправних односа на парцелама, Арапи нису присвојили 1.451 хектар плодне црнице у Бачкој, што је, до продаје тог поседа, препуштено да обрађују преостали радници сивачког комбината.

***

ДАНАС ОБЈАВЉЕНА ПРОДАЈА КАПИТАЛА…

sudjenje-cekic-presuda-sudovi-sudjenja-sudstvo-jpg_660x330

БЕОГРАД – Агенција за приватизацију објавила је данас продају капитала предузећа Долово из Долова, Згоп из Новог Сада, Агробачке из Бача, Граничара из Гакова, Путева из Сремске Митровице, сомборског Севертранса…

На продају је понуђен и Мајевица холдинг из Бачке Паланке.

Такође, оглашена је продаја капитала београдских предузећа Драган Марковић, Мостоградња и Рафинерија нафте.

На списку су и Поречје из Вучја, Дуван из Љубовије, Фабрика резног алата из Чачка, Теретни транспорт из Бора, Арматура из Александровца, Индустустрија обуће Београд.

На продају је понуђена имовина предузећа Магнохорм из Краљева, Индустрије за прераду Мајданпек, Невене из Лесковца, Партизанског пута из Београда.

Почетна цана за капитал предузећа Драган Марковић је 9,36 милиона евра, Мостоградње за 1,56 милиона евра, Рафинерије нафте 5,27 милиона евра, Згопа 3,67 милиона евра, Агробачке 1,4 милиона евра, Поречја 7,84 милиона евра, Фабрике резног алата 3,6 милиона евра, Арматуре 2,27 милиона евра, Индустрије обуће 3,43 милиона евра.

За имовину Магнохрома почетна цена је 10,5 милиоан евра, за имовину Невене 2,39 милиона евра, Партизанског пута 266.157 евра, Мајевице холдинга 2,64 милиона ева, Индустрије за прераду 3,57 милиона евра.

http://wp.me/p1Fuk8-HRx

27. 05. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић