АКТУЕЛНО

Куманово: Терористи хтели да ослободе криминалце из затвора


Криминалци из затвора требало да се прикључе ИС у Сирији
Криминалци из затвора требало да се прикључе ИС у Сирији

Двојица убијених Албанаца у оружаном сукобу у Куманову, Бег Ризај и Мирсад Ндрецај, планирали су напад на веома добро чувани затвор у Грдовцу, код Подујева да би ослободили Бурима Басу и Бедри Краснићија, озлоглашене криминалце индоктриниране екстремним верским фанатизмом.

Према подацима Косовске информативне агенције и полиције, на које се позива приштинска Коха Диторе, план је био да се Басу и Краснићи, након ослобађања, прикључе терористичким групама ИС у Сирији.

Уз тврдњу да је имао увид у истражне списе, лист наводи да се такав закључак намеће на основу прислушкиваних телефонских разговора затвореника са њиховим контактима споља.

Оружани напад на затвор ради ослобађања Басе и Краснићија требало је да изведе група од 44 особа на челу са Ризајом и Ндрецајем.

Иначе, Басу и Краснићи су вишеструки повратници, профилисани као верски екстремисти.

Краснићи је, подсећа лист, био борац ОВК, а осуђен је на 27 дугу затворску казну због убиства двојице припадника полиције и са још 17 година затвора за киднаповање бизнисмена Азема Морине.

Убијени полицајци су се бавили истрагом убиства Тахира Земаја, тада саветника за безбедност председника Косова Ибрахима Ругове.

Бурим Баса је осуђен на 16 година затвора за неколико кривична дела углавном киднаповања, али се сматра веома опасним, пише Коха.

http://wp.me/p1Fuk8-HRt

27. 05. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић