АКТУЕЛНО

Молдавију гурају у рат с Русијом: Руски мировни контигент у Приднестровљу блокиран


Власти Молдавије пошле су за примером Кијева и ограничиле улаз руских војника у Придњестровље. Тиме се руски мировни контингент нашао у готово потпуној опсади на територији која се 1992. отцепила од Молдавије и остала притешњена између те бивше совјетске републике и Украјине, а аналитичари указују да ће Москва морати да их деблокира пре или касније.

 Чувај се Данајаца и кад дарове носе: Председник Молдавије Николај Тимофти са званичницима ЕУ
Чувај се Данајаца и кад дарове носе: Председник Молдавије Николај Тимофти са званичницима ЕУ

Украјина је прошле недеље поништила све уговоре о војној сарадњи с Русијом укључујући и транзит руских војника којима је сада остала могућност да стигну до Придњестровља само ваздушним путем. И на тој маршрути појавили су се проблеми, будући да је од октобра прошле године из Молдавије депортовано око 100 руских војника и старешина.

Молдавски МУП изговорио се ситуацијом у Украјини. Међутим, Кишињев не признаје за миротворце такозвану Ограничену групу руске војске (ОГРВ), а реч је о око 100 од 412 војника и старешина из мировног контингента у Придњестровљу. Тај вишак чува огромна совјетска пригранична складишта муниције у селу Колбасна.

ОГРВ и мировни батаљон комплетирани су и придњестровским Русима. Око 160.000 људи у Придњестровљу има руско држављанство, што додатно онемогућава Кишињев да се упусти у ратну авантуру, како се све не би завршило као када су Грузијци 2008. убијали руске грађане у Јужној Осетији, што их је коштало изгубљеног рата.

Пошто Америка није успела да увуче Русију у отворени рат у Украјини, аналитичари сматрају да то сада покушавају преко Придњестровља управо по грузијском сценарију при чему би Молдавија постала нова жртва.

Неименовани извор рекао је да располаже подацима о постојању плана за заузимање Придњестровља. Саговорник угледних московских „Независних новина“ тврди да су Американци већ разрадили сценарио по ком би румунски и молдавски специјалци заузели магацине с оружјем које чувају руски војници. Истовремено би спровели масовне провокације с убиствима цивила како би дискредитовали руске миротворце.

До тада ће већ бити припремљен молдавско-румунски мировни батаљон као замена за руске плаве шлемове. То би могло напокон да оствари планове Вашингтона да распали рат пошто би Кремљу остало само да војно интервенише преко украјинске територије или да ојача Армију Новоросије како би се рускојезична територија повезала дуж обале Црног мора од руско-украјинске границе и Харкова до Одесе.

Према речима извора „Независних новина“, Министарство одбране Русије припрема се за најнеповољније сценарије.

Претња ракетама

Придњестровље је изоловано нарочито са украјинске стране границе где је Кијев прошле године ископао ровове опасане бодљикавом жицом. Украјинци су ту распоредили и крупне јединице које нису пребацили на фронт ни када су трпели најтеже поразе од Армије Новоросије. Прошле недеље на црноморску обалу пребацили су батерију ракетних система С-300, што се сматра демонстративним угрожавањем руског ваздушног пута ка Придњестровљу.

Пропаст идеје ЕУ

Један од могућих узрока ширења украјинског грађанског рата јесте и чињеница да су последња истраживања показала да 32 одсто Молдаваца жели у ЕУ, а 50 у Евроазијску унију. То доводи у опасност прозападне власти у Кишињеву које за шест година учешћа у програму ЕУ Источно партнерство нису добиле ништа заузврат. У том периоду корупција је увећана до неслућених размера, а тајкуни су потпуно преузели контролу над влашћу и бедном државом.
– Кремљ не мора ништа да чини. Њима је довољно да чекају, европска идеја у Молдавији дискредитовала је саму себе – каже Јан Фељдман, функционер власти у Кишињеву.

http://wp.me/p1Fuk8-HRj

27. 05. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић