АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Двојица осуђених, петорица ослобођених из Дреничке групе


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Судско веће Еулекса Основног суда у Косовској Митровици осудило је данас двојицу чланова тзв. „Дреничке групе“ на укупно 18 година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом у логору ОВК 1998. године, док су остала петорица оптужених ослобођена оптужби.

Читајући пресуду, председник Судског већа Основног суда у Митровици Даријус Скејалицки рекао је да је Љуштаку осуђен на укупно 12 година затвора јер је поступајући на бруталан начин намерно одузео живот неидентификованом Албанцу старом око 40 година.

„Дреничка група“

„Дреничка група“

Он је објаснио да је Љуштаку испалио три метка из пиштоља у главу везаној жртви коју су чували неидентификовани војници Ослободилачке војске Косова у селу Галици, септембра 1998. године. Љуштаку је градоначелник Србице и високи функционер Демократске партије Косова, а 1998. био је командант ОВК за Дреницу.

Сељими је осуђен на укупно шест година затвора јер је током сукоба на Косову у неколико наврата 1998. године као члан ОВК чинио насиље и нечовечно поступао против албанских цивила у притворним објектима ОВК у Ликовцу општини Србица.

Сељими је бивши косовски амбасадор у Албанији и бивши командант Косовских безбедносних снага, који је током сукоба на Косову био командант главног штаба ОВК, познат под надимком „Султан“.

Судија Еулекса је објаснио да је претећи смрћу Сељими ударао те особе и говорио им да су српски шпијуни.

Сабит Геци, Сахит Јасари, Авни Забељи, Јахир Демаку и Исмет Хаџа су ослобођени оптужби за ратне злочине у пролеће 1998. и у првим месецима 1999. године, као и оптужби за убиство српског полицајца Ивана Булатовића.

Припадници „Дреничке групе“ били су више од две године у притвору. Они су оптужени за ратне злочине, укључујући тортуру, злостављање и убиства за која се претпоставља да су извршена у логору такозване ОВК у Ликовцу, у области Дренице, током 1998. године.

Двојици осуђених одмах је одређено задржавање а у казну ће им бити урачунато и време проведено у притвору.

***

 ФБР КОМЕНТАР: ШТА ЈЕ СА ВОЂАМА ТЕРОРИСТА И УБИЦА – РАМУШОМ ХАРАДИНАЈЕМ И ХАШИМОМ ТАЧИЈЕМ, КАДА ЋЕ ОНИ БИТИ ОСУЂЕНИ И ЗАТВОРЕНИ? ШТА ЈЕ СА СВИМА КОЈИ СУ УБИЈАЛИ СРБЕ И ОТИМАЛИ ИМОВИНУ, СА ОНИМА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ТРГОВИНИ ОРГАНИМА?

nato-izvestaj-o-organizovanom-kriminalu-na-kosovu-roots-of-uck

nato-izvestaj-o-organizovanom-kriminalu-na-kosovu-roots-of-uck

http://wp.me/p1Fuk8-HRD

27. 05. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић