АКТУЕЛНО

СПЦ отвара дијалог са Римокатоличком црквом


sabor papisti

Вишедневно редовно заседање Сабора Српске православне цркве је завршено, а донето је низ значајних одлука међу којима је отварање дијалога с Римокатоличком црквом, обнављање дијалога с македонском црквом у расколу и разматрање могућности деловања представника СПЦ у Бриселу.

Како је саопштено, Сабор је одлучио да прихвати дијалог с Римокатоличком црквом, односно с Хрватском бискупском конференцијом, поводом намере Римокатоличке цркве да канонизује контроверзног кардинала Алојзија Степинца, надбискупа загребачког за време Другог светског рата и званичног викара оружаних снага такозване НДХ.

У ту сврху Свети Синод ће, по налогу Сабора, образовати одговарајућу комисију, а разговараће се о Степинчевој улози у том трагичном раздобљу и то у контексту српско-хрватских односа у 20. веку.

У саопштењу СПЦ наведено је и да је Сабор на заседању, од 14. до 29. маја, разрешио владике Филарета и Георгија и изопштио бившег владику рашко-призренског Артемија и црноречког игумана Николаја.

За председника сталне саборске Комисије за дијалог са Хрватском бискупском конференцијом именован је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, за председника Одбора за Јасеновац — епископ славонски Јован, док је за питања изучавања јасеновачких логора смрти у Градини, на босанској страни, и даље надлежан епископ бањалучки Јефрем.

СПЦ саопштава да је Сабор одлучио да прихвати предлог архиепископа Стефана о наставку дијалога у циљу превазилажења црквеног раскола и успостављања канонског поретка у Македонији, пошто је за то испуњен услов, а то је пуштање из притвора архиепископа охридског Јована.

Како се наводи, СПЦ ће у том дијалогу представљати митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископи бачки Иринеј и захумско-херцеговачки Григорије, а уз њих ће, као представник канонске Охридске Архиепископије, бити и епископ стобијски Давид.

Начелно је, како је саопштено, одлучено да се размотри могућност деловања представника СПЦ у Бриселу ради контаката и промовисања њених интереса пред институцијама ЕУ, у сарадњи са представништвима неких других православних цркава, а по потреби и са представништвом Ватикана као државе.

***

ПО БЛАГОСЛОВУ СПЦ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

СКАНДАЛ У ПРИШТИНИ: Хашим Тачи, Сава Јањић и хашки тужилац Џефри Најс цензуришу Фејсбук

Под појмом верске толеранције спроводе се даљи кораци укључивања Срба у шиптарско Косово и тиме аминовање окупацији своје земље. Истовремено, злоупотребом овог појма врши се промена свести код људи, губљење националног самопоштовања, настоји се да верски лидери буду сервилни према глобалистима, да се вером баве само као фолклорном традицијом. Спроводи се лаж, да је на Косову постојала вишевековна верска толеранција и занемарује се чињеница да је постојао вишевековни џихад који је имао и помоћ римокатоличког прозелитизма који је монолитни простор не коме су живели православни претворио у жртвено поље са елементима геноцида над православнима. Нови моменат је наговештај да ће постојати и инквизиција на Фејсбуку која ће ловити „екстремистичке верске вештице“, уствари, може да се догоди да, уколико овде учествује и Бајденов протеже Сава Јањић, да ова цензура буде спроведена и на оне који су против верске равнодушности и уклапања Православља у једну светску антихристову религију. 

JAHJAGAПетак, 29. мај 2015, 2:53

|

Извор: КоССев

Косово је домаћин 4. глобалне међуверске конференције „Међуверски дијалог у време друштвених медија: Оснаживање носиоца промена, борба против насилног екстремизма и говора мржње“, која је отворена јуче и трајаће до 30-ог маја, саопштило је тзв. косовско министарство спољних послова, које је и организатор овог скупа, уз подршку више амбасада и међународних мисија на окупираним територијама. Више од 200 учесника ове године у Приштини размењује идеје о томе како да се боре против „онлајн екстремизма и говора мржње“, а шиптарски сепаратисти наглашавају да ће се на конференцији истаћи „улога, искуство и допринос Косова и региона Балкана глобалној дебати о промовисању међуверског дијалога и борбе против насилног екстремизма“. Учесницима ће се, како је предвиђено, данас обратити и Виша извршна директорка компаније „Фејсбук“ Моника Бикерт.

Иако у званичној агенди многобројних говорника нема предвиђених српских говорника, портал и Тwиттер налог „Интерфејт“, на којем се редовно твитује и ретвитује са порукама о успеху конференције, ретвитовао је поруке в.д. управника манастира Високи Дечани Саве Јањића са ове конференције да се „наша веза са Богом мери са нашом везом према комшијама“.

kuku

На конференцији, поред највиших косовских званичника – Атифете Јахјаге, Исе Мустафе, Хашима Тачија и Петрита Селимија, учествују и глобални верски лидери, међународни представници, као и академски професори, уз представнике младих и цивилних организација.

Атифете Јахјага изразила је задовољство да ће „Република Косово поново бити домаћин дијалога о проналажењу начина помоћу којих ће друштвене мреже моћи постати извозници знања и толеранције, као и агенти промена и носиоци промена“.

Тзв. заменик министра спољних послова, Петрит Сељими, који ће водити радионицу о дигиталној дипломатији, рекао је да се “Косово још једном успешно припремило да угости више од 200 људи из целог света како би разговарали о међуверским питањима, ове године са посебним освртом на борбу против слања насилних порука путем друштвених медија”.

Виша извршна директорка Фејсбука Моника Бикерт, иначе директорка за политике производа при Фејсбуку, навела је да је “веома узбуђена што ће излагати на овогодишњој међуверској конференцији о напорима Фејсбука усмереним ка осигуравању да та друштвена мрежа и даље буде безбедно и цењено место за људе који желе да размене ствари и да се повежу са својим породицама и пријатељима“.

tvitovi

Атифете Јахјага:

„Са једном веома дугом традицијом међуверске толеранције и сарадње, чак и у најтежим периодима његове историје, Косово је изградило основ разумевања и толеранције вековима, и управо ова традиција показује колико је тешко покварити вредности које су људи заједно са муком изградили.“

„Са задовољством очекујем прилику да дођем и да се упознам са младим људима из свих крајева света, Балкана и самог Косова,” рекла је Бикертова уочи свог доласка, саопштава шиптарско „министарство спољних послова“.

Међу осталим водећим говорницима су, веровали или не, и међународни тужилац Сер Џефри Најс, главни рабин Норвешке, Мајкл Мелкр, који је говорио јуче.

Иако у дневном реду рада ове тродневне говорнице нема предвиђених српских говорника, укључујући и представнике Српске православне цркве, на твитер налогу игумана манастира Високи Дечани, оца Саве Јањића, има више твитова и ретвитова у вези са јучерашњим – „успешним“ даном конференције, како то овај великодостојник то карактерише.

И портал на којем се уз подршку сепаратистичког министарства под видом међуверске толеранције званично промовише религијски индиферентизам, екуменизам и сервилан однос религијских лидера према окупацији – „Интерфејт“, пренео је речи оца Саве са ове конференције – „Наша веза са Богом је мерена нашом везом са нашим комшијама,“ док је сам Сава Јањић послао свој твит: „Дубоко импресиониран проницљивим говором @rabbimelchior о миру“, тј. рабина из Норвешке.

У дневном реду рада ове конференције, организатори истичу да је она посвећена „међуверском дијалогу међу младима, у потрази за најбољим праксама у коришћењу друштвених медија у спречавању порука мржње и промовисању интерног дијалога међу косовским заједницама, као и екстерног дијалога међу свих косовским заједницама и народима света који пролазе кроз тешке периоде.“

rew

Учесници међуверске сарадње са шиптарским сепаратистима

 

„Интефејт Косово“ – богат програм, тј. рецепт за експеримент „куване жабе“

„Иницијатива међуверског дијалога је иновативан приступ дипломатији кроз цивилно друштво. У данашњем свету наше структуре и институције постају све више испреплетане, зато нам је неопходно познавати наше суседе, као што је и њима од изузетне важности да познају нас. Уколико политика спутава једну страну, или другу, или чак обе, слободнија страна треба наћи алтернативне начине да изгради разумевање и поверење. Етничка већина на Косову је дуго темељила политичке рекламације на самоодређивању (аутодетерминацији), али она не може значити политичко самоодређивање једне етничке групе, већ самоодређивање у смислу повећане слободе избора појединаца у оквиру толерантног, али одрживог, друштвеног оквира; и религијски идентитети и њихова интеракција играју врло важну улогу у овом односу. Косово је предузело значајне мере у успостављању међуверског дијалога на домаћем и међународном нивоу, на пример: одржавање годишње екуменске конференције на којој учествују теоретичари, академици и историчари, али и међународни и локални представници верских заједница; затим промовисање толеранције у основном и средњем образовању кроз ‘Фејт Фоундејшн’ Тони Блера, односно пројекте ‘Фејс то Фејт’ и ‘Иницијатива за веру и глобализацију’. Ове активности само су неки од пројеката којим се Косово обавезује очувати и поштовати све вере. Са циљем да охрабри комуникацију међу верама, ова wеб страница ће пратити иницијативе, пројекте и догађаје везане за међуверски дијалог под покровљем верских институција и цивилног друштва.“

 – Тужилац Најс, расправа са Шешељем
 

„Српска православна црква на Косову“

Иако се као један од партнера наводи и „Српска православна црква на Косову“, група аутора која води овај сајт је, међутим, албанско-међународна, а странице на српском су упадљиво неажуриране у односу на енглески и албански садржај. Приметан је и упадљиво мањи број текстова у којима се баве православном традицијом. Тако на пример, од последња 44 текста, само четири су са православним темама – два о Дечанима, један о цркви свети Никола у Приштини и један о Ђурђевдану, док су остали текстови углавном на теме муслиманске и католичке религије и традиције и носе поруку о богатству косовске историје и културе, као и тзв. толеранције мултиконфесионалног Косова.

Чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори Апостол. И, гле, због оскудице у побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи, и као што су предсказали Свети Оци, тада на архијерејским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу. Због тога ће се јереси ширити посвуда и превариће многе. -Св. Анатолије Оптински

Погледајте: ТЕОДОСИЈЕ УСПОСТАВЉА КОСОВАРСКИ ИДЕНТИТЕТ СРБА

Припремила екипа ФБ странице Православље Живот Вечни

 http://wp.me/p1Fuk8-HWN
30. 05. 2015. СПУТЊИК, ФБ страница „Православље Живот Вечни, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. СПЦ је одавно признаје крштење и брак код паписта.Вартоломеј приченешћује паписте.СПм тиЦ је признала папу као првог међу једнакима.Па самим тим наћи ће се неко решење да народ опет ништа не схвати.

  Свиђа ми се

 2. Атифете Јахјага: каже у тексту
  „Са једном веома дугом традицијом међуверске толеранције и сарадње, чак и у најтежим периодима његове историје“….

  Па где вам је та толеранција према православнима? Што нас истребљујете као гамад? Величате злочинце, најгоре злотворе православног народа. Ловите нас и на друштвеним мрежама, записујете у вашу књигу живота, а? Па запишите и ово: Није све готово. Ви сте потписали уговор са ђаволом и он управља са вама. Православци неће да потпишу тај уговор јер наш Бог не потписује никакве уговоре. Или са са Христом или си против Христа, треће не постоји.

  Свиђа ми се

 3. МРЧО ШТО СПЦ НЕ ТУЖИ ватикан ЗА НАСИЛНА покатоличавања СРБА И СРБКИЊА КОЈЕ ЈЕ степинац и језуити НА СИЛУ КАКО ОНИ КАЖУ ПРЕВЕЛИ У ТЗВ ришћанску ВЕРУ ВОЈВОДА ЂУЈИЋ ЈЕ РЕКАО ПРОРОЧКИ КА РАНИЈЕ ПАТРИЈАХ ВАРНАВА СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ ШТА ЈЕ екунизам јерес над јересима КО ОД СРБА папу ДОЧЕКАО ДА БОГ НА КУЋИ ЦРНИ БАРЈАК ВЈЕШАО БРАТСКИ ПОЗДРАВ ЗА СЕВЕР КОСОВА МЕТОХИЈЕ

  Свиђа ми се