АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Подметнут експлозив У МАНАСТИР Свете Тројице у Мушутишту, пре доласка Срба


Непознати починиоци поставили су експлозивну направу у месту у којем су расељени Срби данас у порушеном манастиру Свете Тројице обележили манастирску славу.

Манастир Свете Тројице 17. марта 2004.

Манастир Свете Тројице 17. марта 2004.

Полиција деактивирала је експлозивну направу у селу Мушутишту, у општини Сува Река пре доласка Срба.

Командир полиције у Сувој Реци Љуми Маљезин потврдио је да је јутрос, нешто пре доласка расељених Срба у Мушутиште, деактивирана експлозивна направа.

Око стотинак расељених Срба дошло је данас, уз јаку пратњу припадника полиције и специјалаца, у разрушени манастир Свете Тројице, у селу Мушутиште у општини Сува река, како би обележили манастирску славу.

У селу Мушутиште, како су повратници рекли за агенцију Бету, пре рата је живело око 2.000 Срба, а данас нема житеља српске националности. Како је речено Бети, последњих година у више наврата вођени су разговори о повратку расељених у ово највеће село на Косову и Метохији.

Манастир Свете тројице датира из 14. века и миниран је 1999. године, тако да је од њега остао само звоник.

У селу постоји 16 цркава, а пре рата литургија се служила у 14 цркава. Најстарија је црква Богородице Одигитрије изграђена је 1315. године и према речима повратника, у августу ће се обележити 700 годишњица изградње те цркве.

http://wp.me/p1Fuk8-HYp

31. 05. 2015. ИН4С, БЕТА, за ФБР приредила Биљана Диковић