АКТУЕЛНО

МАЛО СТАТИСТИКЕ: ПРИПАДНИЦИ ДРУГИХ НАЦИОНАЛНОСТИ и вера у ЈВуО – Словенци, Хрвати, муслимани…


*на фотографији: Дража са муслиманским првацима у Добоју*
*на фотографији: Дража са муслиманским првацима у Добоју

Словеначки допринос Југословенској војсци у отаџбини био је велики, дали су четири генерала, шест пуковника, шест потпуковника, 16 мајора, 28 капетана, 32 поручника и 16 потпоручника.

Генерал је придобио наклоност и низа водећих муслиманских интелектуалаца. Међу њима су били: судија Мустафа Пашић из Мостара, Мухамед Ћемаловић из Београда, др Исмет Поповац из Коњица, херцеговачки бег Мустај Хаџихусеиновић, функционер Југословенске националне странке Мухамед Прељубовић, поручници Хуснија Ченгић и Омер Ченгић, Есад Вехабовић из Босанске Градишке, Смајо Ћемаловић из Мостара, Мустафа Берберовић и Мустафа Лехо из Благаја, код Мостара, имам из Коњица Џемал Кршлаковић, мајор Фехим Мусакадић и Мехмед Панџо из Сарајева, професор Београдског универзитета Мехмед Беговић, београдски имам Абдулах Хоџић, капетан Хусеин Ровчанин, а Мустафа Мулалић из Ливна био је један од најближих Михаиловићевих сарадника, члан Централног националног комитета Равногорског четничког покрета.

Југословенска војска у отаџбини имала је немали број присталица и у пројугословенски оријентисаним деловима Хрватске, посебно у оним крајевима који нису били у саставу НДХ. Поред Каштеланског четничког одреда и Сплитско-шибенског четничког батаљона, покрет генерала Михаиловића имао је своје симпатизере и у Макарској, на Корчули, Крку и другим деловима Хрватске. Динарској четничкој дивизији Момчила Ђујића 1941. приступило је 510 Хрвата.
Само у Другом четничком одреду Динарске дивизије било је око 2.500 Хрвата. Према једном озбиљном хрватском извору, у Сплиту је после капитулације Италије чак око 30 одсто Хрвата „драговољно приступило четницима“.

http://wp.me/p1Fuk8-I23

2. 06. 2015. ФБ Мирослав Ристић, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Католика и муслимана је, вероватно, било више у четницима него у партизанима – до 1944. Но, то се крило, те у Југославији нико никад није чуо ни прочитао ту чињеницу. А муслимани четници су, често, кажњавали своје истовернике за злочине над православним Србима, јер су били у фашистичким усташким редовима. Али ти међумуслимански обрачуни су приписивани четницима православне вере.

    Свиђа ми се