АКТУЕЛНО

МОСТ НА ИБРУ ака Die Brücke am Ibar ака My Beautiful Country (2012): Још један филм у коме су Срби представљени као Зликовци криви за све – време NATO бомбардовања, место Косово и Метохија


Plakat-za-Najlepsa-je...

(Уводна НАПОМЕНА: Преносимо део текста о филму који у целини можете прочитати на сајту chetnixploitation)

***

У оквиру акције „Ghoul пати уместо вас“, познате и под дужим називом: „Сваку казну ћу поднети. Ја ћу је поднети, већу дужност од те немам. Да примим сваку казну, за Србију, да људи у њој не би живели у казни“, погледао сам филм МОСТ НА ИБРУ ака Die Brücke am Ibar ака My Beautiful Country. И би казна. И би патња. Погледао сам и ово ђубре – јер то је мој криж. Ваљда ће бар овај приказ вредети свих тих мука…
Да се разумемо: овај филм снимљен у копродукцији Немачке, Србије и Хрватске смрдео ми је из авиона и то не само због саучесника у њему. Јасно ми је одмах било да НАЈЛЕПША ЈЕ ЗЕМЉА МОЈА није добар филм, и то не само зато што га је режирала извесна Mihaela Kezele, значи жена, па још почетница (ово јој је дебилтантски дугометражни). Као што знате, повремено се бавим анализом тзв. „chetnixploitation“ филмова – оних у којима се смишљено и конзистентно фалсификују факти како би се оцрнили Срби (ака Зликовци) за сва зла претходних балканских ратова, док се умањују, релативизују или скроз негирају злочини других актера (ака Жртве) у тим сукобима. Овде, конкретно, имамо хрватско-немачки филм о сукобима Срба и Шиптара на Косову, смештен у време NATO бомбардовања, а погледао сам га баш на годишњицу почетка тог удруженог злочиначког подухвата западних сила.

Michaela Kezele

За разлику од неких других „chetnixploitation“ наслова, за овај се не може баш сасвим рећи да представља продужетак рата (и ратне пропаганде) другим средствима. Наиме, ово је филм који, истина, приказује Србе (српску војску) као главне (и једине) кривце за сукобе на Косову, али истовремено приказује и злодело NATO пакта, нарочито кроз дејство муниције са осиромашеним уранијумом. Крајња поента овог прирепка са уранијумом није баш најјаснија, али између редова испада овако: Срби су криви за срање на Косову, али ако су их већ бомбардовали, требало је то учинити регуларним а не међународно забрањеним оружјем. Ако ништа друго, барем деца-жртве краће пате.
Али, ствари су сложеније од тога. Наиме, НАЈЛЕПША ЈЕ ЗЕМЉА МОЈА болује од читавог низа искривљавања стварности. Нека од њих су можда дело незнања: шта зна та Немица шта је и како је било у Србији, па још на Косову? Отац јој Хрват, мајка Српкиња, а она одрасла делом у Минхену, делом у Дубровнику. Поједини пропусти су производ трапавости и неспособности редитељке и њене екипе, али неки, ипак, имају учинак непринципијелне и напросто лажне агитације (против једне, српске стране) која не одговара стању на терену – без обзира што млада и наивна (?) редитељка можда није хтела да такав учинак произведе. Недовољна обавештеност, танушан таленат, површност, патетика, неадекватно „промишљање“ сложене и далеке проблематике нису изговори за трапав, траљав, глупав и местимично злочест филм какав имамо пред собом.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (43)

Наравно, ако мало прогуглате, видећете да наши бедни преписивачки медији бесловесно папагајски понављају оно што им је домаћи дистрибутер доставио као опис. Ако верујете њима, ово је „Слојевита прича о љубави, рату, одрастању деце под NATO бомбама са осиромашеним уранијумом, екстремизму сукобљених страна, али и могућности опроштаја и рађања емоција“. Аха, ево сад ћу да вам покажем колико је „слојевита“. And then some!
Натпис којим филм почиње привидно је суздржан и „објективан“, барем у поређењу са бесрамним лажима каквим, рецимо, почињу такви chex хитови као што су U ZEMLJI KRVI I MEĐEDA или LOVAČKA DRUŽINA.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (42)

Две су ствари овде индикативне: не каже се откуд тај конфликт, ко га је и како изазвао, ко је и како започео и које је облике имао ПРЕ него што се развио у рат. Ништа вишедеценијско протеривање Срба (уз застрашивање, силовање, паљевину, крађу шуме, стоке, кошница итсл); ништа иредента; ништа неконтролисани вишедеценијски упади из Албаније; ништа вишедеценијски демографски рат; ништа бело робље, нарко- и друге крими радње Шиптара; ништа UČK, ништа „Вељика Аљбанија“, ништа ТЕРОРИЗАМ… Не, него једноставно – Православци против Муслимана, просто ко у стрипу.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (14)

И још: разлог за NATO бомбардовање је, каже нам се, била намера да се спречи протеривање Албанаца с Косова – иако је, као што је сваком добронамерном грађанину познато, с тим започето тек ПОСЛЕ почетка бомбардовања, као нека врста одмазде Шиптарима чији су ментори и спонзори то започели. Као и обично код Срба, и то полупротеривање било је изведено мање него полудупасто (видети под полу-геноцид у Сребреници) и у великој мери је заправо било одглумљено од стране самих Албанаца а режирано од стране Ујка Семових Neo-Gebels ТВ станица.
Најзад, ако нисте знали, река Ибар је природна граница између Срба и Шиптара на Косову. Филм нам трапаво (или подмукло?) уопште НЕ каже на почетку да се, као, дешава у Косовској Митровици, а патетична селендра у којој је сниман не личи ни у најави на тај ГРАД. Нити нам се лепо каже да је само Косовска Митровица реком подељена на српски и шиптарски део, него тврди да је река граница између два народа на целом Косову, што је ноторна будалаштина; али, као што ћемо још видети, мала Mihaela ионако кубури са географијом. И још неким наукама.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (1)

Филм почиње „акционом“ сценом: моћни и велики војни џип прогања некакву патетичну крнтију од аута. На страну факти да су шиптарски криминалци заправо чешће возили бесна, крвљу и дрогом купљена кола и џипове – овде нам се већ иконографским избором возила „суптилно“ сугерише да је сукоб на Косову био између јаке, бесне српске армије и сиротињског, импровизованог, нејаког албанског живља.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (2)

Пуца војска ал’ пуцају, вала, и Шиптари: сва тројица у оној смешној шклопоцији имају пиштоље. На крају, ипак, моћнија сила их сустигне. Будући да се нигде у филму не помиње УЧК, јасно је да ови Шиптари немају никакве униформе него су приказани у цивилу. Суптилним иконографским детаљима на плану костимографије покаже нам се да један од њих (овај из ПОРНО БАНДЕ) чак носи мајицу са ликом Бруса Лија. Значи, иконичког борца за правду, заштитника нејаких, обесправљених, слабих. Како сместа, на први поглед, не волети човека који носи мајицу са Брусом Лијем, а не мрзети, инстинктивно, некакву војничину у зеленој униформи? КАКО?!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (4)

Е, сад, да су Шиптари били приказани у црним наци-усташоидним униформама UČK, страни (Западни) гледалац би могао бити збуњен и чак, можда, почети да другачије гледа на овај сукоб. Уосталом, ради се о провереној, овешталој стратегији у другим CHEX филмовима, смештеним рецимо у Босну, где наспрам униформисаних а брадатих Срба НИКАД не видимо војнике тзв. Армије БиХ него увек, свуда, само и једино – недужне цивиле, жене и ђецу, понеког старца, сви у одрпаним капутима, тренеркама, шалварама… Нејач… Жртве. Итд.

OVK-UCK

Значи, с друге стране су Зли Срби, у маскирним униформама. Њих је само двојица, али накрцани су залихама ЗЛА за пун камион. Један (мора да се зове Чеда!) има поприличну брадурину, иначе не баш чест детаљ међу регуларним војницима.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (5)

Други има само бркове, али је зато глумљен са свом суптилношћу Злог Мастермајнда из неког SyFy филмића, типа SHARKNADO 3: SHARKS FROM MORAVA. То и не чуди, будући да је „глумац“ Милош Тимотијевић играо у Анђелинином памфлету о злим српским међедима, тако да је ово отприлике тај ниво перформанса. Ова карикатура злоће, пресликана из неког старијег стрипа о Загору, кези се и шкиљи кроз цео филм као да му ти бркови служе само да би могао, у злоћи, да их уврће (стара добра традиција „moustache twirling villain“). Велика је штета што наша деби-редитељка пропушта намештену прилику па то увртање, авај, не видимо да заиста и уради!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (3)

Зли Срби терају сироте цивилне Брус-Ли-штујуће Шиптаре да, у Ибру до колена, играју српско коло (које Зликовац свира на дечјој играчки), с речима: „Хоћете нашу земљу? Е па онда има да играте наше коло!“ Шиптари то и чине, али овоме није доста, него их тера да певају „Хеј, Словени“ – другу строфу. Ова сцена је бесрамно украдена из, практично, једине добре у иначе једнако антисрпској TURNEJI, где је на делу био бољи глумац као Зли песмо-мучитељ (Сергеј Т) и боља песма (Цецина „Кукавица“).

Пошто се ПОРНО Брус мало збуни, добије метак у чело и отплута низ воду. Један рањен у стомак добротом нашег Зликовца буде пуштен да пређе на „шиптарску“ страну, а пошто не зна да плива, наш Злоћко му за те намене поклони пластичну канту од бензина да с њом отплута. Шта буде с трећим, филм нам не каже; његова судбина је само једна од мањих рупа у овом филму. Рекло би се да је једина његова сврха да илуструје идеју како су, тих дана, Шиптари, иако већина (комада: ТРИ), били малтретирани од стране српске мањине (комада: ДВА). А не покаже нам се ни како се десило да овај непливач, уместо да оде на шиптарску, заврши на српској страни реке (истој са које је и отеран?). Женица која је ово режирала показује заиста језиво неразумевање географије, не само у општем смислу, него и филмског простора. У сваком случају, неким чудом, деси се управо то: рањен у стомак, он се сакрије у кућу једне српске фамилије.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (31)

Фамилију чине мајка Даница, згодна удовица (игра је Хрватица, Зринка Цвитешић, звезда филма Bore Lee: Чувај се сињске руке!) и два нејака синчића. Отац им је пре годину дана страдао у рату, али нам филм не каже како, тачно, и где. Удовица не делује нарочито унесрећено – штавише, први пут је срећемо на гробљу како свом мртвом мужу показује ду.е.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (8)

Нарочито су речити кадрови у којима видимо Шиптара Рамиза (Мишел Матичевић, такође Хрват, рођен у Немачкој, где је играо у гомили небитних филмова) како лежи у соби поред слике мртвог мужа са црним флором. Ваљда би требало да нам то покаже да је наша женица оличење духа праштања и помирења и противљења сваком „есктремизму“, али ови кадрови са паралелом мртви муж – рањени Шиптар ипак су дегутантни баш као и претходни, с паралелом мртви муж – живо ду.е. Ипак, то нам је што нам је: то је главна јунакиња с којом би требало да осетимо симпатију…

MY BEAUTIFUL COUNTRY (9)

Ни њена два сина немају већи проблем са Шиптаром који им је рањен дошао у кућу. Млађи је ионако занемео после смрти оца (да се кладимо да ће да проговори на крају филма?) а нешто старији се онако реторички пита „Ко га је ранио?“ Стварно, КО ће да рани Шиптара усред сукоба на Косову, и ЗАШТО?

MY BEAUTIFUL COUNTRY (28)

Ова деца као да нису одрасла на Косову него су пала с Марса, заједно с редитељком! Ипак, ако очекујете сад неку тензију у кући овим поводом, неку „оћу-нећу“ драму, „дал да га примим ил да га не примим“, натезање типа „али они су убили тату“ – добићете патку.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (26)

Уместо тога, клинци се играју са Шиптаром а он, чим ојача довољно да стане на ноге, дословно им замени оца: поправља им стари телевизор („да се осети мушка рука у кући!“), пева са немим клинцем песму „Најлепша је земља моја“ (да, Шиптар пева ону, српску, коју изворно изводе Колибри)

MY BEAUTIFUL COUNTRY (20)

… Уосталом, не зове се он случајно баш Рамиз: исто као чувени Србољуб, Рамиз Садику, из дуета „Боро и Рамиз“ који је заједнички подигао чувени тржно-спортско-културни центар усред Приштине у чијим сам подрумима ја провео цело целцато NATO бомбардовање одевен у маскирно-зелену униформу. Узгред, сад кад су тековине Боре и Рамиза згажене у блату и крви, питам се како се тај центар данас зове? Вероватно носи име Биљ Кљинтон или, у духу његове наказне архитектонике, можда – Мадљен Олбрајт.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (10)

За то време, у селу – извините, али ови кућерци, ове ливаде, ове краве што се напасају, ово нема благе везе са Косовском Митровицом која је, номинално, локација збивања – у селу, дакле, на једној ливади, тј. игралишту поред школе, Зла Српска Војска (даље у тексту: ЗСВ) је поставила макету-мамац „тенка“. Тачније, у дијалогу нам се каже да је то тенк: „Па која будала је овде нашла да паркира тенк? Могли су све да нас побију“. Ми који смо служили војску (за разлику од Швабице, редитељке, којој би то искуство сигурно користило), међутим, знамо да ово што нам се на малим екранима ТВ пријемника и монитора показује није тенк него „Praga“, самоходни противавионски топ коришћен у самоодбрани током NATO агресије. Знам то пошто сам случајно био неколико недеља у Ђаковици тик пред рат и гледао сам их изблиза. Ако већ редитељка не зна ништа о географији и о војсци, могао је неки стручни консултант да је упути?

MY BEAUTIFUL COUNTRY (12)

Дакле – ЗСВ је мртва ладна оставила лажну Pragu усред насељеног места (!), на дечје игралиште (!!), да привлачи NATO бомбе међу цивиле и децу (!!!): 5-6 ашова земље разбацане около требало би да сугерише да је најмање један пројектил завршио на метар-два од Pragе. Наравно, глупи родитељи пуштају децу да се играју око те „бомбардоване“ Pragе, а Ева Рас чак ладно напаса краву поред осиромашено-уранисаног „Таргета“. А после им крив Ђаво кад, само пар дана касније, деца почну да крваре из прстију и онесвешћују се.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (27)

Поврхње свега, кад Ева крене да музе краву – а оно: из вимена крв бризне у кофу млека! Сад, ово није за заје…ију јер је НАТО ђубре заиста бацано широм Србије, а нарочито на Косову, и јесте произвело гадне канцерогене и друге ефекте – али трапаво трагикомичан начин на који је то приказано у овом филму бацио би у грохот и човека с каменим срцем а камоли иоле нормалног гледаоца.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (13)

У школи учитељица језивог лика присиљава децу да хорски певају песмицу „Najlepša je zemlja moja“ (отуд алтернативни, енглески назив филма, MY BEAUTIFUL COUNTRY). Ово је вишеструка бесмислица, не само због почетничке патетичне офуцане форе да се филм базира на лајтмотиву неке кретенске песмице (о, зна ли неко егзорцисту који ће ми из мозга протерати је…ни ТАНГО АРГЕНТИНО?!), него нарочито зато што филм незналачки заобилази постојање сличне песме која баш тих дана ЈЕСТЕ била општеприсутна, будући беспоштедно пуштана на радију и ТВ – наиме, „Волимо те, отаџбино наша„. …

MY BEAUTIFUL COUNTRY (11)
Ако већ несрећно изабрана песма – и несрећно изабрана „глумица“ (?) за улогу учитељице – нису довољни, ту је и још један у низу дебилних драматуршких киксева овог јадног сценарија. Наиме, учитељица се љути и нашу вајну мајку Даницу прозива: зашто њен син не пева у хору, непуну годину дана откако му је умро отац! Неће чак ни да отвара уста у празно. Па, мислим, ЈЕ..ТЕ! Ко би био толики скот да замера детету којем је погинуо отац што не пева у њеном кретенском хору?!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (15)

… Ево још неких небулоза које наивни гледалац, заведен новинским најавама које му обећавају „Слојевиту причу о љубави, рату, одрастању деце под NATO бомбама и бла бла“ заправо мора да својим очима види. Друга је ствар да ли ће да поверује у то што види, али баш зато качим и слике, да не буде после: „Зли Ghoul измишља, подмеће, вади из контекста, није то баш тако.“ ШТА није тако? Ево како је!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (29)

Славко Штимац по ко зна који пут игра оно једино што „игра“ већ последњих 25 година: усамљено-повучену патетичну добричину, Човека Златног Срца, Вечитог Дечака (Салаш у Малом Риту forever!). Наравно, тај лик којег овај одавно на ауто-пилоту изводи у сваком боговетном филму данас се може гледати само као то што јесте: отрцани клише, карикатура за спрдњу.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (21)

Бата Животиња се ниоткуда појави на три секунде, али немој случајно да трепнете баш тада („Мислим да сам видео цица-Бату? Јесам, видео сам цица-Бату!“) јер пропустићете један од већих non sequitura и WTF момената овог филма: наиме, Бата се забавља тиме што пљује пиво у фацу дечаку. Ваљда му то неки фазон. Можда у Немачкој то тако раде, не знам… А после детету кад почну да отпадају уши има да буде: ето, крив је NATO! Није NATO него Бато!
Бата нам такође саопшти да је, кад је био млад, са овог моста на Ибру „летео као птица“, што нам и сликовито демонстрира. Е, то би ваљало видети.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (23)

За то време, лечење Рамиза се састоји у томе што му наша Хрватица залепи фластер на стомак. Као, унутра нема виталних органа – каква јетра, какав желудац, какви бубрези, „it’s a flesh wound, посред стомака!“ Ама, чак ни метак му не извади. Jbt, још из дана када сам читао Загора – што ће рећи, још пре којих 35 година – знао сам да метак рањенику мора да се извади из ране, иначе има да се инфицира и биће белаја. Али не, наша редитељка није читала ни Загора, нити шта зна о биологији и медицини: један фластер на рану, и наш Рамиз већ сутра-прекосутра може да хода, сагиње се, шетка се, трчи, је… – боли њега! Мислим, boooli њега баш зато што га ништа не боли.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (24)

Ипак, да не помислите да су сви Зли Срби били само у унифомама. О, не. Један бркати смрад (Љубомир Бандовић) усред бомбардовања држи отворену продавницу бицикала у том селишту. Ало, бајо, зашто ти ниси регрутован? Изгледаш ми војно способан, Шиптари те нападају иза брега, NATO те гађа с неба а ти, шта – продајеш је….не бицикле? Па коме је до тога усред тог ср.ња – осим кретенском клинцу кога за..ле и за мртвог оца и за живог Шиптара у кући, важно му само да масно дупиште залепи на бицикло! И зато, клиња сакупља некакву сићу у кутији, специјално за бицикло. …

MY BEAUTIFUL COUNTRY (22)

А ни то није све по питању карикатуралних Зликоваца у овом „слојевитом“ филму. Потпуно нови слој гротеске додаје једна од најгорих глумица виђених у новијем српском филму, Даница Ристовски: она има незахвалан задатак да игра Злу домаћицу која Мрзи Шиптаре, па зато, кад засвира Шизела, она у свој бедни подрум не пушта жену чији је (покојни?) муж Шиптар. О, да, она не пушта ни њу ни њену ћерчицу у заклон свог патетичног „атомског“ склоништа. Каква џукела! Па овим Србима уопште не требају непријатељи (а судећи по овом филму, и немају их, осим самих себе)!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (17)

Оно што је посебно гнусно у карактеризацији овог лика – поред заиста ужасне „глуме“ – јесте импликација да је она таква зато што је нероткиња! Наша весела удовица у једном тренутку јој каже: „Ја имам двоје деце – немам времена да мрзим!“ А њој, нешто као: „Ти ниси рађала, немаш никога, џаба седиш по васцели дан, па зато гајиш мржњу!“ Сад, да је неки мушки редитељ пласирао овако имбецилно биолошко-мизогино „објашњење“ (националне) мржње, дигле би се куке и мотике. Али кад ово видим у „женском“ филму, онда – речи ме издају!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (16)

У сваком случају, пошто их отера из подрума, „шиптарско копиле“ се сасвим лепо забавља на отвореном, и игра и плеше по пустој улици док је ковитлају ветрови рата – ваљда наша редитељка замишља да су NATO бомбардери, са висине од 10km у ваздуху, производили такве ветрове на нивоу тла. Или је то само уметничка слобода, стилизација која би да нам покаже – шта, тачно? Како детиња невиност и неокаљаност може да игра и плеше чак и под бомбама? Којешта! Кажите то деци коју су те нимало стилизоване бомбе стварно побиле…

MY BEAUTIFUL COUNTRY (18)

Иначе, слика „подељеног“ града је заиста невероватни WTF „laugh riot“! Наиме, ЗСВ чува мост – не, не чувају га противавионским средствима, него само пешачки, два стражара надзиру и бране свету да иде преко, јер „тамо су Шиптари“. …

MY BEAUTIFUL COUNTRY (25)

Али OK, ако некако и прогутамо ту апсолутно имбецилну будалаштину о ку…ма-прелетачицама које превазилазе наводно вештачке, наметнуте границе међу народима и народностима а глуме амбасадорке братства и јединства (а са тим јагњетом, вала, као да симболизују ако не Христа а оно барем Марију Магдалену) – поједини детаљи у „Косовској Митровици“ су неопростиви. Наиме, кад пред крај филма уђемо у „град“, тј. у његов албански део, видимо болницу на којој јасно, лепо стоји натпис и на српском и на аљбанском. HELOU, bič! Натпис на српском! У албанском делу града! Током бомбардовања! Reality check! У ком то паралелном универзуму?!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (41)

Ах, да – па то је исти универзум у којем наш Рамиз зна текст дечје песме коју певају КОЛИБРИ (хеј, драги читаоци: колико ВАС зна текст те јебене песмице? И није ли вас срамота да један Рамиз зна, а ви не знате?!)
И да, то је исти универзум у којем наш Рамиз – чак и док пуца на српску војску – у џепу носи стару, српску личну карту (коју начас видимо у крупном плану)! Да ли је то нека UČK стратегија, „да се Власи не досете“, као – пуцам на вас, али кад ме ухватите, имам документа државе коју не признајем, како не бисте погодили да сам UČK!? Али шта о томе зна „наша“ Немица, а шта, пак, имбецил који је био задужен за реквизите у филму (укључујући ону Саманту 1999, ситне новчанице, српски натпис усред шиптарског дела Митровице итд)?

MY BEAUTIFUL COUNTRY (33)

И кад сам код кретенски нереалних реквизита и сценографије – пред крај, такође, кад се „занемели“ дечак изгуби, Рамиз облепи Митровицу његовом сликом, тражећи га. Оно што је смехотресно-дебилно, међутим, јесте да на зиду који је облепио усред шиптарског дела Митровице нетакнута, непоцепана, неушврљана, неоскрнављена, виси фотка Слобе Милошевића? О, Господи помилуј… Баш толерантна та Митровица. Као на филму…

MY BEAUTIFUL COUNTRY (34)

Него, ваљда сте стекли идеју о томе колико је овај филм FEJK и на нивоу детаља – који уопште НИСУ детаљи, него су врло речити, али и на нивоу крупнијих ствари (глума, драматургија, режија, инсценација, идејност… ). Узгред, једна „невина“ грешчица, коју бих у поштенијем филму можда и прихватио као „омашку“ илити народски „goof“, ОВДЕ морам да видим као знаковиту. Наиме, током ТВ вести које говоре о сукобима са Албанцима, прикаже се начас чувени кадар оног шиптарског монголоида који савија и ломи крст са српске цркве. Да, тако је: хронологија и каузалност је драстично поремећена.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (30)

У вестима које иду 1999. види се дивљање Шиптара снимљено током мартовског погрома, злочина у коме је учествовало преко 50.000 рушилачки настројених Албанаца, који су предвођени оружаним екстремистима у добро организованим и синхронизованим акцијама на целој територији Косова и Метохије 17-19 марте, 2004. године протерали преко 4.000 Срба. Стављањем тог кадра у овај контекст и тај злочин се (случајно? ненамерно?) релативизује ако не и оправдава – јер то је једини „зли“ Шиптар којег видимо у целом филму!  А где га видимо? Једна је ствар кад разуларена шиптарска руља на етнички почишћеном NATO Косову крене, без икаквог повода, на српску мањину (5 година после рата), а нешто друго је кад се такав чин смести у контекст ратних дејстава из 1999. где, као што видесмо, Зли Срби терају шиптарске наоружане цивиле да у реци до колена играју коло и певају „Хеј Словени“.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (35)

Fast forward: на крају девојчица која се играла крај озрачене Prage умре само 5 дана касније у албанској болници; занемемли дечак проговори; Рамиз га пронађе и одвезе бициклом све до моста – али не пре него што скине српску униформу са лешева убијених војника на које наиђе; враћајући се у шиптарску Митровицу на путу га скења шиптарски снајпер – у дивној иронији, упуца га, малтене, рођени брат (тј. брат држи двоглед а пуца неки ћелавац одмах поред). Јооој, трагике, ба! Видите ли, ђецо, шта вам је рат: братоубијање, ето шта! Односно, неком рат – неком брат! Б-Ратататататат!

MY BEAUTIFUL COUNTRY (36)

Али то није све: истог часа кад Слоба потпише капитулацију у Куманову, наша Даница спакује кофере и децу, те седне на аутобус, и крене (имлаузибилно!) – право у Париз. Наиме, голупчићи су се раније договорили да се нађу у FUCKING PARIZU, испод Ајфеловог торња, кад је већ њихова љубав на Косову осуђена на пропаст!

… и тако, аутобус оде у даљину, у Париз, у неки лепши свет у којем је љубав могућа, а јагњенце љупко трчка за аутобусом…

Авај, злокобни натпис нас обавештава да непријатељства до данас нису престала.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (38)

Али о узроцима и природи тих непријатељстава овај филм нам не каже АМА БАШ НИШТА, осим неких крајње плиткоумних, површних, нетачних, блатантно погрешних, наивних, патетичкних и фалсификовианих „истина“.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (32)

Но, нема везе. Глупи Срби ће не само гледати ова гов.а, него ће их и плаћати. Један од ко-финансијера овог у сваком смислу промашеног и штетног филма, јесте и ФИЛМСКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (19)

То је разлог што се, на одјавној шпици, ауторка поред осталих, захваљује Саманти Фокс, Дарку Бајићу, Петриту Имамију (професору са ФДУ) и – Мићи Вучковићу, тадашњем в.д. директора ФИЛМСКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ, иначе подржаваоцу блатантно антисрпских филмова, као што је рецимо ORDINARY PEOPLE.

MY BEAUTIFUL COUNTRY (39)

ФИЛМСКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ – ваше право да ваше паре (од пореза и других рекета) заврше у ОВАКВОМ естетском, идејном и политичком ђубрету!

1.

Овај приказ у изворно је објављен на блогу THE CULT OF GHOUL.

 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА:

* кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-I2m

2. 06. 2015. chetnixploitation, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Не чуди то што неки Немци немају ни стида ни срама
  што су у Србији изазвали масовна убиства и страдања цивила у 2 Светска рата
  и у удруженом злочинству 1999 и што треба да сносе одговорност за физичко, еколошко, економско и друго уништавање становништва и тровање природе.

  Страшно је што су за свој „пројекат“ нашли продане душе у земљи Србији,
  Земљи у којој су баш они проливали недужну крв!

  „Убица се враћа на место злочина“.
  Истина је једна.
  Зна се ко су убице – Немци!
  Треба да признају да су они ти агресори
  – И ДА НАМ ЗА ЗЛОЧИНСТВА ПЛАТЕ ОДШТЕТУ!

  Свиђа ми се