АКТУЕЛНО

Да ли је у Србији неизбежан Mајдан?


30.5.2015. Руска народна линија

miloshevich_200_auto

Српски Професор Зоран Милошевић о одлуци Београда да се придружи гасоводу за који лобирају Сједињене Америчке Државе и Европска унија… 

Србија је прогласила своју спремност да се придружи пројекту изградње гасовода из Азербејџана, за кога лобирају САД и Европска унија. То је изјавио премијер Србије Александар Вучић, извештава „Лента.Ру“ позивајући се на „Associated Press“. По речима српског премијера, учешће у том пројекту је потребно због диверсификације испоруке гаса у Србију, што је важно за његову земљу, као и за „америчке пријатеље“ те балканске републике. „Ово није балансирање, наш стратешки циљ је пут ка ЕУ“, – рекао је Вучић. 

Пројекат ТАНАП предвиђа да се до 2019. године изгради систем цевовода из Азербејџанског Шах Дениза, преко Грузије, Турске, Грчке, Албаније, до југа Италије. Пројекат ће бити алтернатива руском пројекту испоруке гаса у Европу – гасоводу „Турски ток“. 

Изградња гасовода „Турски ток“, објављена је у децембру 2014. године, одмах након обуставе пројекта „Јужни ток“. Током посете руског председника Владимира Путина Турској, Москва и Анкара су се договориле о полагању по дну Црног мора гасовода са капацитетом од 63 милијарди кубних метара гаса годишње. У априлу су министри иностраних послова Грчке, Србије, Македоније, Мађарске и Турске потврдили своју намеру да учествују у изградњи гасовода по новој траси. 

„Турски ток“ дужине око 1.100 километара састојаће се од четири тока. „Гаспром“ намерава да путем њега транспортује гориво у земље југоисточне Европе. Очекује се да ће на грчко-турској граници бити гасно чвориште и да ће земље ЕУ изградити сопствену инфраструктуру за пријем горива на својој територији. 

У разговору за „Руску народну линију“ на питања је одговорио српски научник, доктор социологије, професор Зоран Милошевић.

* Да ли сте изненађени одлуком Србије да се придружи пројекту гасовода за који лобирају САД и Европска унија?

– Што се тиче Србије, ту нема никаквог изненађења. У сваком случају, аналитичари су говорили да поступке Владе Србије режирају специјалне службе Запада. Такође, ту и новац игра велику улогу. После НАТО агресије 2000. године, у Србији као држави, владе контролише Запад. Много смо говорили о томе да Русија треба да формира блок про-руских политичких странака. Друго, приметили смо да је потребно да Русија има неки српски ТВ канал. Сваке године руске компаније дају антисрпским и анти-руским медијима неколико милиона евра за рекламирање. Овим новцем може да купи неколико медија, укључујући телевизију. Такође, у Србији се говори да ће следећег месеца бити српски Мајдан, тј. да ће се десити смена Вучића. Он ће овим поступком (придруживањем пројекту гасовода, прим. прев.)  сачувати своју позицију. Једноставно, то је уцена.

* Ко је крив што је Србија донела такву одлуку?

– И Срби и Руси. Срби, јер нису у себи нашли снаге да се ослободе од Запада. Руси, јер су водили погрешну политику на Балкану, посебно у Србији.  Била је потребна неспретност преко сваке мере, да би Русија изгубила нај-прорускији народ на Балкану.

* Шта сад нама (Русији, прим. прев.) преостаје да радимо?

– Превише тога, јер иза овога стоје Сједињене Америчке Државе и цео Запад. Прво – забранити изградњу Азербејџанског гасовода. Друго – у Србији још није све изгубљено. Али мора се, наравно, урадити то што се мора. Потребно је да организујемо своје странке и групе за организацију мајдана и промену власти.

Превод: СРБски ФБРепортер

5 replies »

 1. Nedorasli Firer iz našeg sokaka odavno je pogubio kompas i igra po notama zapada, koji će ga održavati na tom mestu sve dok bude „kooperativan“ i sa svojom ulizičkom i prodanom svitom sa kupljenim diplomama i tonama putera na glavi bespogovorno ispunjavao sve želje i naredbe svojih gazda.Kada procene da nije više za upotrebu (a taj se čas vrtoglavo bliži), završiće u najboljem slučaju u kontejneru istorije, ili će Vucibatina opšteg smera izumreti „prirodnom smrću“, pod snopom kratkih elektro talasa niske frekvencije (Sarajevski atentati više nisu u modi).

  Свиђа ми се

 2. Да ли сте ово добро написали: “ Сваке године руске компаније дају антисрпским и анти-руским медијима неколико милиона евра на рекламирање“?

  Свиђа ми се

 3. „Такође, у Србији се говори да ће следећег месеца бити српски Мајдан, тј. да ће се десити смена Вучића.“

  to ce malo teze da se desi, Wuchych prakticno NEMA opoziciju

  Свиђа ми се