ДРУШТВО

„Хероја Косова“ (и заклетог непријатеља Србије) преносе у меморијални центар поред манастира Соколица


Напомене СРБског ФБРепортера:

1) О томе ко је Иса Бољетинац, већ смо писали на СРБском ФБРепортеру у тексту: Ново понижење усред Србије – Отворена провокација у (српском?!) листу Политика.

2) Треба имати у виду да су општинске власти на КиМ формиране на основу резултата на нелегалним шиптарским изборима од 3. новембра 2014. Отуда све институције које се помињу у тексту нису српске већ шиптарске „институције“ које раде по законима „државе“ Косово!

***

Бољетинац поред манастира Соколица

08.06.2015. Вести

Прекривен албанском заставом, у пратњи „косовских гардиста“, ковчег са посмртним остацима, „чувеног качака“ Исе Бољетинца (Иса Шаље) у петак је из Виоре у Албанији допремљен у касарну Косовских безбедносних снага (КБС) у насељу Баир у јужној Косовској Митровици.

На дочеку су били чланови уже породице, заменик градоначелника Сафет Камбери и регионални шеф полиције Нехат Тачи.

У среду ће, уз највише војне почасти, „херој Косова“, заклети непријатељ Србије, борац против српског народа и један од најпознатијих бораца за „Велику Албанију“, бити сахрањен у свом меморијалном центру у селу Бољетин у општини Звечан, тик уз познати српски манастир Соколица.

Део породице против

Део породице Исе Бољетинца не подржава сахрану у Бољетину, дистанцира се и у саопштењу наводи „да Косовске безбедносне снаге немају приступ овом селу и северу Косова“ и да „ниједна држава, нити локална институција није дала пуне гаранције да ће Иса Бољетинац бити безбедан на територији општине Звечан“.

Очекује се да ће у поворци, која ће пут Звечана кренути са стадиона „Адем Јашари“ у јужној Косовској Митровици, бити велики број Албанаца. По другим информацијама, међутим, у Звечан и Бољетин ићи ће само чланови породице и укупно 50 званичника. У општини Звечан још немају никакве информације о овом догађају, нити су било шта питани или консултовани.

Срби на северу страхују да ће сахрана Бољетинца бити провокација и демонстрација силе.

– Ми нисмо обавештени и ова манифестација се организује и спроводи без наше сагласности и без нашег било каквог учешћа. Постоји оправдан ризик, зато смо тражили да све прате Косовска полиција и Кфора – рекао је на последњој седници Скупштине општине градоначелник Звечана Вучина Јанковић.

Више информација није имао ни мајор Иван Аксентијевић из станице КПС-а у Звечану.

– Како сам обавештен од команде регионалне полиције, главна церемонија биће на стадиону, а потом ће поворка са око 50 особа, у пратњи КПС-а, кренути маршрутом Дудин Крш, село Липа – Бољетин, неће пролазити кроз центар Звечана, а манастир Соколица посебно ће бити обезбеђен – рекао је Аксентијевић.

Мати Макарија дала благослов?

Косовски медији наводе да је пет дана пре сахране Исе Бољетинца градоначелник јужне Косовске Митровице Агим Бахтири посетио мати Макарију, игуманију манастира Соколица и информисао је о догађају. Медији наводе да је мати Макарија наводно рекла „да је Иса Бољетинац био добар човек“ и да нема ништа против да буде сахрањен у близини манастира, јер је ту и рођен.

Из Кфора је саопштено да неће пружати пратњу за сахрану Исе Бољетинца, али и да неће дозволити припадницима косовске војске (КБС) да овим поводом прелазе на север Косова.
Иса Бољетинац је 1912. године са 15.000 албанских добровољаца ратовао против Треће српске армије, учествовао је и у многим другим биткама и злочинима над Србима, са само 14 година придружио се Призренској лиги.

2 replies »

  1. био добар човек , може ли убица немоћних бити добар човек , не верујем да је мати тако нешто изговорила

    Свиђа ми се