АКТУЕЛНО

Американци помоћу Кијева припремају рат против Придњестровља


фото: ФАКТИ

фото: ФАКТИ

ПОРОШЕНКО ПОТПИСАО ЗАКОН О РАСКИДУ СПОРАЗУМА СА РУСИЈОМ О ТРАНЗИТУ ВОЈНИКА У ПМР

ПРЕДСЕДНИК Украјине Петар Порошенко потписао је закон о раскиду споразума с РФ о транзиту војника у Молдавију, наводи се на сајту Врхове Раде (скупштине Украјине).

Споразум између влада Руске Федерације и Украјине о транзиту руских војника, који се привремено налазе на територији Молдавије, преко Украјинске територије у Молдавију, потписан је 1995. године.

Међутим, 21. маја 2015. године Врховна Рада гласала је за одлуку о раскиду тог уговора. Према образложењу закона, тај споразум „представља директну претњу националној безбедности и територијалној целовитости Украјине“.

Коментаришући ту одлуку, шефица дипломатије Придњестровља Нина Штански истакла је да одбијање Украјине да пропушта руске војне транспорте преко своје територије подрива мировни формат у региону и доводи у питање улогу Кијева на преговорима о решавању придњестровске кризе. По њеним речима, „недопустиви су потези усмерени на подривање мировног формата у зони безбедности придњестровског конфликта“.

Руски миротворци налазе се у зони безбедности на Дњестру у складу са Споразумом о начелима мирног решавања конфликта у Придњестровљу који је потписан у јулу 1992. године.

Контингент броји око хиљаду и по војника и официра. Око једне трећине њих дежура на контролним пунктовима, остали су у гарнизонима и чувају складишта још из совјетског времена у селу Колбасна.

Ротирање војника, до којег долази сваких шест месеци, значајно је отежано од почетка оружаних сукоба у Украјини.

Председник Придњестровља Јевгениј Шевчук изјавио је да раскид споразума између Украјине и Русије усмерен на то да се руски миротворци избаце из региона.

„Циљ тих потеза је, по мом мишљењу, јасан – да се створе услови да се миротворци избаце одавде, у контексту изјава које с времена на време дају молдавски представници да ће променити формат мировне операције“ – казао је Шевчук.

——

http://wp.me/p1Fuk8-Ids

9. 06. 2015. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »