АКТУЕЛНО

НЕМАЧКА: Ратови миграната на улицама Берлина и Хамбурга


migranti u Nemackoj

Три масовне туче у Берлину и једна у Хамбургу у само четири дана скренуле су пажњу немачких медија бројем, али и због порекла учесника. У свим случајевима реч је о мигрантским породицама, а у тучама је учествовало од 40 до 70 људи!

Кристијан Фајфер, некадашњи директор Института за криминолошка истраживања у Доњој Саксонији, каже да физички обрачуни у том миљеу нису неуобичајена појава.

– Овај начин сукоба је типичан за породичне кланове, а два главна повода за сукобе су одбрана породичне части и борба око територија у којима кланови обављају своје мутне послове. Истрага ретко када да неке резултате јер по неписаном правилу инспектори увек наилазе на зид ћутања будући да нико не жели да буде окарактерисан као издајник. Посебно је проблематично када се сукобљене стране баве нелегалним пословима. Трговина људима, прање новца, дрога, проституција и уцене су типична поља деловања великих кланова. Чак и они који су ухапшени на делу не желе да одају саучесника и радије иду затвор него да буду окарактерисани као цинкароши – наводи Фајфер.

Он сматра да би једино решење било да полиција има службенике из одговарајућих „културних миљеа“.

– То је рецепт који је показао позитивне резултате, на пример, у Њујорку где су после конфликата у Кинеској четврти на терен излазили полицајци кинеског порекла. Службеници одрасли у том окружењу из којег су и криминалци много лакше успевају да наведу ухапшене да проговоре – закључио је Фајфер.

Масовни сукоби имиграната:

* Испред продавнице аутомобила у Хемрброку у Хамбургу сукобило се четрдесетак мушкараца из две арапске породице које су се бавиле куповином хаварисаних аутомобила и њиховим извозом у Африку.

* У берлинском кварту Моабит потукло се 70 чланова две арапске породице, а морало је да интервенише више од 90 полицајаца у заустављању туче.

* У четврти Нојкелн у Берлину свађа два дечака на игралишту довела је до туче 50 одраслих чланова две породице пореклом из Румуније.

* На свадби у берлинском Темпелхофу избила је масовна туча у којој су учествовали припадници румунске и босанске породице, а када је стигла полиција, више од 70 актера туче је сложно столицама и флашама напало полицијске службенике.

—-

http://wp.me/p1Fuk8-IfJ

10. 06. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић