АКТУЕЛНО

ДРУГИ ХАКЕРСКИ НАПАД: САД – Угрожени војни и обавештајни, као и подаци о запосленима у ЦИА


фото: НОВОСТИ

фото: НОВОСТИ

Бела кућа је саопштила да не може да потврди информацију о томе да су хаковани лични подаци свих 14 милиона људи који су у свим ранијим периодима, а и данас запослени у америчким федералним службама

Кинески хакери су извршили још један напад на системе у америчкој администрацији, што им је омогућило приступ осетљивим информацијама о више милиона запослених, пише лист „Вашингтон пост“.

У извештају вашингтонског листа наведено је да истражитељи истражују два различита хакерска напада која су, како се верује, извршена из Кине.

Хакери су тако успели да дођу до података запослених у влади који се налазе у бази података Канцеларије за управљање особљем.

Та база податка „је врло осетљива и има много нивоа“, изјавио је неименовани амерички званичник за „Вашингтон пост“.

У извештају пише да су напади „били већих размера него што се у првом тренутку мислило“ и да се у бази података можда налазе досјеи неких запослених у ЦИА.

„Још се не зна да ли ће се ово обити о главу и људима из ЦИА. То би био велики проблем зато што би могли бити откривени њихови идентитети“, рекао је други званичник.

База података о којој је реч садржи личне информације о запосленима као што су њихова финансијска историја, подаци о улагањима, породични подаци, контакти са странцима и имена комшија и пријатеља.

Савез државних службеника је раније ове недеље објавио да су хакери пронашли осетљиве информације о свим запосленим лицима у федералној администрацији, јавља АФП.

Портпарол Канцеларије за управљање особљем Семјуел Шумах није потврдио да је напад извршен из Кине.

У истрази у којој је учествовао ФБИ откривено је „да је постојао велики степен вероватноће да је дошло до упада у системе Канцеларије за управљање особљем који су садржали информације о истрагама о садашњим, бившим и потенцијалним радницима федералне владе и о онима за које је спроведена истрага“, рекао је он.

Шумах је додао да његова Канцеларија још процењује колико је људи чији су подаци покрадени.

АП наводи да би лични подаци запослених у америчкој администрацији могли послужити страној влади за уцене, лажно представљање или друге врсте експлоатисања федералних службеника у настојању да приступе америчким тајнама или уђу у владине компјутерске мреже.

Америчке власти верују да су хакери упали у формуларе које морају испунити они који желе да се запосле у федералној администрацији. Од њих се траже врло лични подаци о менталним болестима, употреби наркотика и алкохола, ранијим хапшењима и банкротству. Они, такође, морају навести листу контаката и рођака.

фото: srbijadanas.net

фото: srbijadanas.net

БЕЛА КУЋА НЕ МОЖЕ ДА ПОТВРДИ КРАЂУ ПОДАТАКА О 14 МИЛИОНА ЗАПОСЛЕНИХ

Бела кућа је саопштила да не може да потврди информацију о томе да су хаковани лични подаци свих 14 милиона људи који су у свим ранијим периодима, а и данас запослени у америчким федералним службама.

Синдикат запослених у америчкој влади саопштио је претходно у петак да су хакери украли личне податке и идентификационе бројеве сваког федералног службеника у САД.

Синдикат је, како је пренео АП, указао да је сајбер напад, обелодањен пре неколико дана, много тежи него што администрација председника Барака Обаме признаје.

Портпарол беле куће Џош Ернст изјавио је да је истрага у току.

Прошле седмице америчка влада је саопштила да су откривени подаци четири милиона људи.

Демократски сенатор Хари Рид рекао је у Сенату да су хакерски напад у децембру на податке федералних службеника извели Кинези, преноси АП.

Председник синдиката запослених у влади САД Дејвид Кокс навео је да су хакери украли информације о статусу ветерана, војним досијеима, адресама, животном и здравственом осигурању, као и податке о примањима федералних службеника.

———

http://wp.me/p1Fuk8-Ilo

13. 06. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Права слика Америке и њених економских реформи са демократијом која се крије.

    СЛИКАТА КОЈА СЕ КРИЕ ОД ЈАВНОСТА: ОВА Е САД КОЈ СЕ КРИЕ ОД ОЧИТЕ НА ЈАВНОСТА
    http://infomax.mk/wp/?p=20343

    Свиђа ми се