АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Отказ за 500 просветара на Косову?


фото: СРБИ НА ОКУП

фото: СРБИ НА ОКУП

Од 800 просветних радника на Северу Косова само 300 ће задржати посао, сазнаје Опозиционар. Наиме, према споразумима који су саставни део Бриселског споразума, само 300 наставника постаће део такозваних институција Косова.

Такође, држава Србија се обавезала да ће се престати да плаћа судије, полицајце, лекаре и наставнике, што заправо значи да ће 500 просветара остати и без посла и без накнада, на које су годинама имали право житељи Севера Косова без обзира што им предузећа нису ни радила.

Одлуку о томе ко су ти лојални наставници, баш као и у случају судија, донеће Влада Србије, али на препоруку функционера са Косова. Ни то није гаранција да ће баш свих 300 које Влада изабере задржати посао, јер последњу реч, ипак дају представници Косова, а да је то тако сведочи и податак да још увек нису ни сви полицајци “прешли” у Полицију Косова.

С обзиром на то да је важно наћи се на списку који предложи Влада Србије, јер кад си на списку имаш шансе и да задржиш посао, а како о том списку одлучују функционери владајуће странке, наш извор тврди да је на делу невиђено уцењивање просветних радника.

“Људи су уплашени и не знају коме да верују. Сад је пометња и око нове поделе на Ђурићеве и Вулинове присталице, па тек сад не знају шта да раде. Јер, ову гарнитуру косовских функционера, Срба, поставио је Вулин док је био на челу Канцеларије за Косово. Неки су Вулинови кумови, некима је обезбедио посао, а све највише занима ко је најближи Вучићу”, објашњава извор Опозиционара.

Нормално, своје место на списку изгубили су сви они који нису желели да учествују у намештеним парламентарним изборима на Косову када су неки од функционера постали министри или градоначелници.

Не зна се ни по ком програму и на ком језику ће радити, а опет помиње се да и ће они који постану део косовског система образовања морати да прихвате држављанство Косова. Нису познати ни критеријуми на основу којих ће се бирати наставници будућих школа за Србе са Косова….

Aли, оно што највише брине Србе са Севера, па и оних 500 прекобројних просветара, је то да уопште не знају шта их све чека и шта све пише у том Бириселском споразуму. Не знају одговор на најважније егзистенцијално питање- да ли ће и колико њих задржати посао.

Аутор: Оливија Илин

Извор: Опозиционар

——-

НАПОМЕНА ФБР ПОРТАЛА:

* БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ЈЕ НЕУСТАВАН, то су доказали и јавно се огласили правни стручњаци који се баве овом материјом.
* ТАКОЗВАНИ КОСОВСКИ СИСТЕМ су ПАРАЛЕЛНА СЕПАРАТИСТИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ТЕРОРИСТА ТАЧИЈА И ХАРАДИНАЈА, која је уз здушно помагање издајничких власти из Београда потписивањем Бриселског споразума предала њима у руке НАРОД И СРБСКУ СВЕТУ ЗЕМЉУ КОСОВО И МЕТОХИЈУ.
* ТАКОЗВАНИ КОСОВСКИ ИЗБОРИ су избори које је спровела власт сепаратистичких шиптарских институција на Косову и Метохији и у њима НАРАВНО НИСУ УЧЕСТВОВАЛИ НЕКИ СРБИ КОЈИ СУ БИЛИ СВЕСНИ ДА ЈЕ ТО ПРОТИВУСТАВНИ ЧИН У ДРЖАВИ СРБИЈИ, НА ЊЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ И НЕ РАСПИСАНЕ ОД СТРАНЕ СРБСКЕ ВЛАСТИ, ВЕЋ ПОД ОЗНАКОМ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И ЊЕНЕ ТАКОЗВАНЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ КОЈА ЈЕ ИЗБОРЕ РАСПИСАЛА,

* Славка Којић: О НАЈАВИ УСТАВНОГ ЗАКОНА КАО ПОКРИЋА ЗА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ
* Др Зоран Петровић: Право на ресурсни суверенитет
*

Бриселски споразум од 19. 04. 2013. године није постао део правног система Републике Србије. Он нити је ратификован као међународни уговор, нити је унет у наш правни систем у некој другој форми у виду измене Устава, закона или слично. У правном смислу тај Споразум ни не постоји.

Свако онај ко би покушао да примени Бриселски споразум без његове инкорпорације у правни систем Србије, ставио би тај политички договор изнад важећег Устава и закона, те би тиме починио акт отвореног и бесправног насиља. Начело уставности и законитости подразумева обавезу свих и свакога да се придржава Устава и закона. То се односи и на државне органе који су у вршењу државне власти ограничени важећим Уставом и законима. У противном залази се у сиву зону насиља и самовоље државне власти.

Са друге стране, свако онај ко се супротстави спровођењу Бриселског споразума налази се на терену важећег Устава и закона и за то не сме да сноси никакве последице.

***

* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (15)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (14)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (13)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (12)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (11)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (10)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (9)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (8)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (7)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (6)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (5)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (4)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (3)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (2)
* ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”? (1)
* Глас Русије: Избори су димна завеса над бедом Србије
* Александар Павић: „Избори“ на КиМ – као сав (не)нормалан свет
* Подухват троје студената из Косовске Митровице – не дајмо да се српком народу промени свест и помути разум (Српске жртве – сећање и заборав (филм, видео)
* „Две земље – једна правда“ документарни филм о акцији српског народа (видео, фото)
* Косовска Митровица – Шиптарски избори, српски и “српски” народ (видео)

——–

http://wp.me/p1Fuk8-IpH

15. 06. 2015. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Чији су они онда грађани? Значи државе Косово, коју Вучић Александар ,,НИЈЕ,,признао.И да ли су Срби мањина у држави Косово и КОЈА ПРАВА СРБСКА МАЊИНА ИМА У ДРЖАВИ КОСОВО.Значи Србска деца немају право ни на наставу на матерњем језику.ЧИЈЕ ЈЕ ОНДА КОСОВО ************** НА ИЗДАЈНИЧКА!А за кометатора одозго.*****!! Празне савете окачи о врбов клин.Њима је потребна помоћ Србије, а не тра ла ла.И пиши ***** ћирилицом.

    Свиђа ми се

  2. Ovako: arnanuti nisu njihovu decu školovali decenijama u srpskim državnim školama. Srbi roditelji, skupite se, po školama, dogovorite se, kako da se od vaših minimalnih primanja, ipak organizuje nastava po vašim kućama, da nastavnici dolaze i uče decu po grupama, tako bi ostali nastavnici sa vama na Kosovu i Metohiji, i deca bi učila po srpskim programima. Delegaciju roditelja poslati u Rusku ambasadu u Beogradu, i zamoliti od Rusije pomoć iz fonodva koji su za nauku i kulturu. Verujem da bi ste tu pomoć dobili.. Ali ako budete legli na rudu, kao kod doktora i policajaca, nema vam spasa…Ili ćete svi da napustite KiM, ili će vam deca učiti da je jašari narodni heroj, a Sinđelić i Princip teroristi, a vi da ste genocidan narod..

    Свиђа ми се