АКТУЕЛНО

Русија почиње истрагу америчког спуштања на Мјесец, а посебно је интересују избрисани оригинални снимци


18/06/2015 Извор: РТРС/СРНА

Русија почиње истрагу око америчког спуштања на Мјесец 1969. године, а посебно је интересују избрисани оригинални снимци слијетања астронаута на Земљин сателит – наводе руски медији.

apolo-11-620x350

Портпарол Одбора за истраживања руске владе Владимир Маркин наводи да је прилично сумњив нестанак оригиналног снимка слијетања.

„Ми не тврдимо да Американци нису слетјели и снимили филм о том догађају. Али сматрамо да је то у научном и културолошком смислу битно за цијели свијет и да је наслијеђе цијелог човјечанства“ – објашњава Маркин.

Како преноси лист „Известија“, циљ истраге јесте да се открије шта се заправо догодило са оригиналном снимком слијетања.

НАСА је 2009. године навела да су обрисали оригиналне снимке првог слијетања на Мјесец као и 200.000 осталих снимака, као и да су копије квалитетније од оригинала.

„Копије слијетања на Мјесец које је НАСА потом направила пуно су квалитетније и боље од оригинала који су нестали“, правдали су се из Насе.

Али, то је „подгријало“ старе сумње у америчку верзију слијетања на Мјесец и изазвало низ питања о том догађају, која су претходно већ утихнула.

Из Насе наглашавају јединственост стијена са Мјесеца које су донијели и наводе да је то најбољи доказ.

„Мјесечево камење апсолутно је јединствено и разликује се од земаљског у многим аспектима“, саопштено је из Насе.

Неки аналитичари сматрају да је руски интерес за обрисане ориганале слијетања на Мјесец заправо одговор Кремља на мијешање правосуђа САД у рад ФИФЕ и пријетње да ће Русије остати без домаћинства Свјетског првенства у фудбалу 20018. године.