АКТУЕЛНО

ВЕЋ ЧЕТИРИ ДАНА НЕМА ДОРИНА: Да ли је ухапшен Александар Дорин, где се налази?


dd

О томе ко је Александер Дорин читаоцима СРБског ФБРепортера не треба да објашњавамо, мислим да нема тога ко није прочитао ФБР ФЕЉТОН који сам са њим урадила о догађајима и његовим сазнањима током вишегодишњег истраживања приче о Сребреници. Они који ово први пут читају могу кликом на наслов прочитати ове текстове (у сваком је линк до следећег дела а има их 9) – РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (1), Alexander Dorin: „Ја, значи, врло добро знам шта је геноцид и шта не…“ или кратки приказ свега на енглеском SREBRENICA’ „FACE OFF“: REAL GENOCIDE- THE WEST DOESN’T WANT YOU TO KNOW ABOUT… (warning- very graphic material) који је урадио Миодраг Новаковић, управник СРБског ФБРепортера.

КОНАЧНО НЕКА ЗВАНИЧНА ИНФОРМАЦИЈА

Колега Богдан Пантић из редакције СПУТЊИК-а је контактирао званичнике, њему су одговорили нешто, то сада преносимо…

У швајцарском Министарству правде Спутњику је речено да он није ухапшен по њиховом налогу.

Портпарол Министарства правде Швајцарске Гали Фолко рекао је да Дорин није ухапшен по налогу канцеларије Министарства правде, али да то не значи да он можда није ухапшен из других разлога, односно у некој другој истрази швајцарских државних органа.

„Наше одељење има мала овлашћења. Ми смо одговорни само за интернационалне захтеве за праћење и хапшење. Уколико је одређена особа ухапшена током неке истраге о криминалу у Швајцарској, ми немамо овлашћења да дамо те информације“, рекао је Фолко за Спутњик.

Редакцију Спутњика су на Фолкоа упутили представници Министарства унутрашњих послова Швајцарске, рекавши да је задужен за овај случај.

dorin 1

Редакцији СРБског ФБРепортера, на званично писмо које је у наше име послао уредник Миодраг Новаковић пре три дана није још одговорено, а бројним уваженим заинтересованим људима који су се распитивали код швајцарских власти речено је да немају никакве информације, односно некима чак љубазно да „не могу да их дају“.

КАКО СМО САЗНАЛИ ЗА НЕСТАНАК ДОРИНА

Наиме, аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“ Александар Дорин (Борис Крљић) је, према писању српске штампе а на основу информација које су се појавиле на друштвеној мрежи Фејсбук, на ФБ профилу Alexander Dorin 22. јуна 2015. у 12:02 „УХАПШЕН ПРЕ ТРИ ДАНА И ОД ТАДА МУ СЕ ГУБИ СВАКИ ТРАГ“…

vi 0 На питања забринутих пратилаца и пријатеља Дорина дали је то истина, овај исти извор је написао:
iv 1Тако да се незванично сазнало да је Александар Дорин, уважени истраживач и коаутор књиге о ЛАЖИ о Сребреници заиста негде од некога одведен…

Забринути корисници Фејсбука, Доринови пријатељи и поштоваоци његовог истраживања истине о Сребреници и посвећености на том послу, отворили су и страницу за подршку на којој се „траже одговори“ и постављају питања“, али и додатно информише шира јавност о нестанку писца Александера Дорина – Podrska za Alexandra Dorina /Untestûtzung fûr Alexander Dorin.

11655110_611029619025950_118211310_n

Профилна слика ФБ странице за подршку Александеру Дорину

МОГУЋИ РАЗЛОЗИ

Може се сумњати да су они који су „овако уклонили“ Дорина имали неколико разлога, али основни би могао бити да сумњају да он поседује видео снимке или документа која могу срушити лажну причу о Сребреници коју већ десетину година неки покушавају да озваниче на разне начине, а о којима је већ сам Александер говорио у медијима, јавно…

Иначе, у марту месецу је Александер Дорин био на сајму књига у Лајпцигу и тамо је представио своју нову књигу, али је то била прилика и онима који се не слажу са тиме што Дорин „негира геноцид у Сребреници“ да се тамо појаве и прете му, како појединци тако и извесне организације што је испратила и тамошња штампа, а то можете прочитати кликом на наслов: Genozid-Leugner wirbt in der «Weltwoche» (Ein in Basel wohnhafter Serbe leugnet in einem Buch den Genozid in Srebrenica. An der Leipziger Buchmesse sorgte er für Proteste. Nun wirbt er in der «Weltwoche»).

buchmesse-in-leizig

ТЕКСТ О ПРЕТЊИ НА ИНТЕРНЕТУ „ИЗВЕСНИХ ЗВАНИЧНИКА“

Наша редакција, чији је повремени сарадник Александер Дорин, добила је прошлог месеца од њега текст са молбом да га објавимо на нашем сајту на страним језицима, и због инсистирања да је веома важно (јер су му извесни јавно претили због тога што износи истину о Сребрници) ми смо то и учинили… Тај текст можете прочитати кликом на наслов: Türkentum in Reinkultur: Bosnischer Konsulatssekretär dreht durch! 

То је иначе повезано са разговорима које је као и са мном, детаљно урадио са новинарком из Online-Magazin Pârse&Pârse پارسه و پارسه у коме је, у једанаестом делу – поменуо извесне претње које је добио путем мејла и на друштвеним мрежама, као и личне претње по живот…

Зоран Јовановић фото:

Зоран Јовановић
фото: nezavisne

Дорин је у јануару прошле године изјавио да је Зоран Јовановић, његов сарадник у проучавању догађаја у Сребреници и коаутор заједничке књиге о тим догађајима, објављене 2012. године у Лајпцигу, умро 13. јула 2013. године, само десетак сати након што му је јавио да је успео да откупи два снимка, која су према Јовановићевим речима, била „доказ за рушење мита о Сребреници“.

Зоран Јовановић, који је по речима Дорина (кликом на наслов прочитајте цео текст) Истину о Сребреници платио животом?!, за време ратних дешавања је био начелник Информативне службе Дринског корпуса Војске Републике Српске, и коаутор је књиге о Сребреници са Дорином. О њему прочитајте кликом на наслов текста: СЕЋАЊЕ на борца за истину о Сребреници и страдању Срба: ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ.

Пре рата Зоран Јовановић је био уредник „Власеничких новости“, а по избијању ратних дејстава, као припадник Војске Републике Српске /ВРС/, обављао је дужност начелника Прес-центра Дринског корпуса. По завршетку рата Јовановић је више година обављао функцију директора Власеничке радио и телевизије, био дописник „Гласа Српске“ и Новинске агенције Републике Српске СРНА. Умро је 13. јула 2013. године.

А Дорин је крајем 2013. године у ауторском тексту представио доказе према којима је између 3.000 и 4.000 муслимана током јула 1995. године пребегло у Србију и да су били смештени у кампове за избеглице, те да је то доказ да у Сребреници није убијено 8.000 муслимана, већ знатно мање. И тада су се, по његовим речима, „удвостручиле претње смрћу упућене преко интернета“.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ИСТИНУ О СРЕБРЕНИЦИ У БЕОГРАДУ

Иначе, Александер се припремао за учешће на конференцији о Сребреници коју организују Фонд стратешке културе из Москве у Београду и „Историјски пројекат Сребреница“ из Хага, коју води Стефан Каргановић, почетком следећег месеца. Контактирали смо господина Дорина тим поводом и био је заиста задовољан што може да да свој допринос истини…
И организатори су га контактирали претходне недеље али им се није јавио, као и многи пријатељи са којима је сарађивао…

ОДГОВОР ИЗДАВАЧА – САЗНАЛИ СУ ДА ЈЕ ДОРИН НЕСТАО ОД НАС?

Иначе, Доринов издавач је за нестанак или отмицу Александера, сазнао преко мејла који је наша сарадница послала на њихову адресу са питањем да ли знају и да ли су уопште обавештени о нестанку Александера, а повод је била, опет незванична информација да се „не бринемо – адвокате је ангажовала издавачка кућа Дорина, све ће то бити у реду“…

Ипак смо желели и то да проверимо. И сазнали смо…

Представници издавачке куће Ahriman-Verlag GmbH – одговорили су другачије на наша питања, што оставља извесну сумњу у тачност информација које је одређени извор дао претходно – ОНИ СУ ТЕК ПО ДОБИЈАЊУ ЗВАНИЧНОГ ПИСМА СА ПИТАЊИМА ОД ГРУПЕ ЗАБРИНУТИХ НОВИНАРА И ПРИЈАТЕЉА ШИРОМ СВЕТА, САЗНАЛИ ЗА ДОРИНОВ НЕСТАНАК.
Ево, погледајте сами:

arhiman
„Драги пријатељи (тј. сви који су нам се обратили у вези прогона А. Дорина од стране швајцарских власти које презиру закон), ми још увек не знамо више од вас о томе где се Д. налази, нити знамо основу његовог хапшења. Али, припремамо сваку могућу помоћ (не смемо навести никакве детаље, јер живимо у тоталитарном систему). Чим буде неког ефекта наших активности, бићете приоритетно обавештени о резултатима. Али, не очекујте превише…”.

И нисмо још при крају, тек смо почели…

Било како било, разлога за мистериозни нестанак, отмицу или шта год да је, господина Александера Дорина је много, а СИТУАЦИЈА ЈЕ с обзиром на већ неке виђене у иностранству ВЕОМА ОЗБИЉНА И ОСЕТЉИВА…

Иначе, по ранијем сазнању од самог Дорина, он је 2005. био ухапшен и малтретиран. Имамо објављен и превод текста тог догађаја, са портала anti-censura.com:

Основна је наша, људска дужност да се ангажујемо како ко и колико може да се што пре сазна ГДЕ СЕ НАЛАЗИ АЛЕКСАНДЕР ДОРИН и да му се ПРУЖИ СВА НЕОПХОДНА СТРУЧНА, ПРАВНА И НЕОПХОДНА ПОМОЋ…

У име редакције СРБског ФБРепортера,
Биљана Диковић, новинар и уредник

24. 06. 2015.

————

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-IEY

Сви који имају додатне информације о овом случају умољавају се да нас контактирају на редакцијски имејл: redakcija@facebookreporter.org

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.