АКТУЕЛНО

Меркелова долази, Вучић мора да испуни очекивано – Коха.нет: Да се прекину преговори, ЕУ да уцени Србију да плати „ратну“ и другу „одштету за геноцид на Косову“?!


050279

ЈОШ ЈЕДАН ПОТПИС НА ВЕЛЕИЗДАЈУ СРБА И СРБИЈЕ

Мустафа и Вучић ће „највероватније наредне недеље усагласити око свих отворених питања о којима су разговарали у среду у Бриселу и тиме створити услове за потписивање такозваног Брисел 2 споразума о нормализацији односа који ће се у етапама и по темама испуњавати у наредном периоду“, пише дневни лист Данас.

– Београд пред немачку канцеларку Ангелу Меркел, која у Србију стиже 8. јула, мора да изађе са договором ако очекује отварање првих преговарачких поглавља са ЕУ. Уколико Београд буде инсистирао и опструисао договор са Косовом, поруке немачке канцеларке неће бити нимало пријатне и Србија може бити склоњена са агенде разговора о наставку европских интеграција, сазнаје Данас из дипломатских и извора блиских преговарачким тимовима.

Данас пише да је „велики степен сагласности постигнут већ у уторак, у прилог чему говори и релаксирано понашање званичника из Приштине након састанка у Бриселу“…

„Надам се напретку, јер се ради о важним стварима, али да ли смо близу договора, не могу да се сагласим“, изјавио је јуче председник Владе Србије, коментаришући разговоре са делегацијом Приштине. Према његовим речима, разговор са Приштином је био добар, у смислу садржаја и комплексности тема. „Али не могу да кажем да смо близу договора“, рекао је Вучић, додавши да је, што се тиче Заједнице српских општина на Косову, постигнут озбиљан напредак, с тим да је договорено да се о томе не говори.

Извори Данаса кажу да се може очекивати да ће се „премијери“ сагласити око најважније теме, формирања ЗСО, односно до формулације акционог плана за њено успостављање са јасним активностима, роковима и обавезама које две стране треба да испуне. Како нам је речено, Косово ће морати да измени законску регулативу и подзаконске акте како би ЗСО била успостављена. Како сазнајемо, технички дијалог Београда и Приштине, који претходи састанку заказаном за понедељак, бића настављен вероватно за викенд.
Из дипломатских кругова се може чути да нико не верује да би премијер Србије могао да ризикује поверење Немачке и канцеларке Меркел, која према плану у Београд долази да подржи регионалну сарадњу и резултате постигнуте у протекле три године, поготово у „нормализацији односа са Косовом“.

Искусне дипломате с којима је Данас разговарао кажу да „Меркел очекује решену ситуацију везану за односе са Косовом, бар када је реч о првом бриселском споразуму“.
Наши саговорници указују да и изјаве премијера Србије указују на то да је Србија спремна на следећи корак и договор са Косовом. Наиме, Вучић је после разговора у Бриселу изјавио да ће прва преговарачка поглавља о приступању Србије ЕУ бити отворена до краја године без обзира на то што у уторак у Бриселу између Београда и Приштине није постигнут конкретан договор о четири кључне теме. „Отворићемо та поглавља. Није данас било договора. Некада ће га бити. Знате, не можете да постигнете договор само зато што неко каже да ће отворити поглавља само ако постигнемо договор. Договор можете да постигнете када нешто има смисла и када не нарушавате интересе свога народа и државе“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу. Он је, ипак, поручио да нити може нити хоће да потпише нешто чиме би у једном дану преписао имовину коју је овај народ годинама стварао.

Николић критикује Брисел

Председник Србије Томислав Николић, како је саопштила прес-служба председника, сматра да би било јако добро да, уколико се већ нормализација односа са Приштином поставља као један од кључних услова за отварање поглавља, Брисел мало више покаже своју прокламовану статусну неутралност у преговорима између Београда и Приштине и искористи свој утицај како би убедио администрацију у Приштини да ефикасније приступи преговорима. „Велика је грешка Приштине што на преговоре у Брисел долазе у уверењу да су независна држава, јер је то уверење инвалидно, пре свега због тога што Србија никада неће признати ту такозвану ‘независност'“, рекао је председник Николић. Он је јуче примио у одвојене опроштајне посете досадашње амбасадоре Холандије Лорена Стоквиса и Савезне Републике Немачке Хајнца Вилхелма.

СРДАЧНО РУКОВАЊЕ У ТИРАНИ - ВУЧИЋ И МУСТАФА "КОЛЕГА"

СРДАЧНО РУКОВАЊЕ У ТИРАНИ – ВУЧИЋ И МУСТАФА –  „КОЛЕГЕ“

РЕАГОВАЊЕ СА ПОРТАЛА КОХА.НЕТ на „преговоре у Бриселу“…

Судећи по овоме, албанска јавност на Косову и Метохији, која је отела територију Србији уз помоћ снага и политичара западних земаља, све време тероришући и убијајући, чак и бомбардујући Србе у име остваривања свог зацртаног циља – шиптарске владе на србској земљи, и која ни за шта до сада није одговарала, чак ни за трговину људским органима, има другачије намере од добрих и пристојних, у складу са досадашњим поступцима прво сепаратиста и терориста, а сада и званичника које је тај исти „запад“ прогласио за преговараче отетог Косова и Метохије, а нажалост садашња власт у Србији прихватила…

—-

Текст на албанском:

krasnici

Konsensus nacional për vazhdimin e bisedimeve me Vuciqin (Serbinë)

24 Qershor 2015 – 14:20 – Jakup Krasniqi
Sipas medieve serbe, Vuçiq para syve të Evropës i paska thënë Isa Mustafës: “Mustafa, nuk ka asnjë shans të pranojë kërkesat tuaja. Nuk e japim Gazivodën”.

Kështu paska fol Vuciqi në Bruksel, por ne ende nuk po e dimë se cila ka qenë përgjigja e kryeministrit te Kosovës. Nëse e shikojmë faktin se zoti Mustafa ju iku gazetarëve në Bruksel, tregon se ai nuk ka qenë në gjendje që Vuciqit t’ia jep një përgjigje adekuate.

Është momenti i duhur që në sytë e në zemrën e Evropës, në Bruksel, Kryeministri i Kosovës dhe secili zyrtar i ngarkuar për bisedime, në secilin nivel te tyre, Serbisë se Vuciqit dhe kujtdo tjetër nga qeveria e Serbisë, që t’ju tregohet me argumente se: Serbia jo vetëm që nuk ka prona në Kosovë, por është Kosova ajo që duhet ti kërkon pronat e saja në Serbi. Është Kosova ajo që duhet t’i kërkoj dëmet e luftës dhe te gjitha plaçkitjet tjera të bëra nga Serbia në Kosovë, plaçkitje që Serbia i ka bërë gjatë 87 viteve në Kosovë. Kur këtyre u shtohen humbjet e mëdha njerëzore te atyre viteve me këto te luftës se fundit, Serbia e Vuciqit është deri në fyt e zhytur në borxhe ndaj Kosovës dhe shqiptarëve si komb. BE-ja duhet te obligoj shtetin serb që t’ia paguan dëmet e luftës Kosovës. Vetëm në ketë mënyrë Serbia do të detyrohet t’i kryen obligimet e saja ndaj Kosovës dhe shqiptarëve.

Kjo sjellje e qeveritarëve serbë, kjo pafytyrësi e tyre dhe mos gatishmëri për të ndjerë pendesë për gjenocidin e ushtruar nga qeveria serbe, pjesë e se cilës ishte Vuciqi, është e mjaftueshme që pala e Kosovës, mos të ulej në tavolinën e bisedimeve me kriminelet që tentojnë të kthehen në vendin e krimit, pa ua rreshtuar një serë kërkesash si kushtëzim për vazhdimin e bisedimeve në Bruksel. Po a mund ta bëjnë ketë Isa Mustafa e Hashim Thaçi?! Assesi! Këta janë në pozitë të vështirë dhe të gjitha angazhimet institucionale i kanë orientuar për t’i mbrojtur interesat e tyre, nëse mundin.

Është momenti i fundit që Qeveria e Kosovës ti ndërpres sa më parë bisedimet dhe të arrihet një konsensus nacional në shkallë kombëtare, për të dhënë përgjigjen meritore se kur e si të vazhdoheshin bisedimet për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë.

Nga ajo që po njoftojnë mediet serbe, në bisedimet e djeshme në Bruksel, kryeministrat tanë kanë pësuar debakël total. Pyetja që shtrohet sot është: a janë në gjendje këta individ, që ta mbrojnë interesin e Kosovës dhe te qytetarëve tanë? Përgjigja do të ishte: nuk janë në gjendje.

Ky inferioritet i qeveritarëve tanë në këto bisedime duhet të ndërpritet urgjentisht! Për ndryshe Republika Serbska po troken në dyert e Kosovës.

——-

*Превод помоћу преводиоца на интернету:

Захтева се „национални консензус“ за наставак разговора са Вучићем, односно Србијом у Бриселу

Јакуп Краснићи, који је написао текст каже да је према србским медијима Вучић у Европи рекао Мустафи да нема шансе да се сложи са његовим захтевима и да неће дати Газиводе.
Краснићи коментарише да је нејасно шта је био одговор Вучића у Бриселу, али и Мустафе, који вероватно није био у могућности да Вучићу да адекватан одговор.
Ово новинар не одобрава и закључује, кад је било дозвољено Вучићу да овако каже у Бриселу, онда то значи да Србија „има права на Косову“, тако да би требало „да они траже и права Косова у Србији“.
А као права наводи: „Косово треба да тражи ратну одштету надокнаду за све друге пљачке које је Србија направила на Косову, ону коју је направила у 87 година на Косову, а када се на ово додају велики људски губици у  тим годинама и последњем рату, онда је“ – закључује овај новинар, „Вучићева Србија задужена до грла према Косову и Албанцима као народу„… И предлаже: „Европска унија би требала да обавеже Србију да плати ратну одштету Косову, само на тај начин ће Србија извршити своје обавезе према Косову и Албанцима„.
Новинар не стаје ту, он критикује и „своје и туђе“…
Овакво понашање Владе Србије је дрско, каже он и додаје: „као и одлучност да не осећа кајање за геноцид почињен од стране Србије, у чијем је саставу био Вучић“ – „довољно је да косовска страна не седи за преговарачким столом са криминалцима који имају тенденцију да се врате на место злочина“ !???
Новинар се даље пит
а да ли ово могу да остваре са Мустафом „ХашимаТачија“ и каже да то „нема шансе, због положаја и проблема које имају да би заштитили своје интересе“.

Закључак новинара је веома интересантан…
Крајње је време да Влада Косова прекине разговоре и постигне консензус на националном нивоу“… о преговорима о нормализацији односа са Србијом… а из онога што су србски медији извештавали о преговорима – „наши премијери су доживели прави дебакл“.

Питање је данас: да ли су ови појединци у стању да заштите интерес Косова и наших грађана? Одговор би био: не могу. Ова инфериорност наших гувернера у овим разговорима треба да се заустави одмах! Иначе Република Српска куца Косову на врата… – закључио је Краснићи.

———-

КОСОВО ЈЕ СРБИЈАА

СРБСКИ НАРОД, ПРЕМА СВЕМУ ОВОМ ДО САДА, АЛИ И ПРЕМА ЉУДСКОМ ПРАВУ НА ЖИВОТ И ЛИЧНУ ИМОВИНУ, УСТАВУ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ И МЕЂУНАРОДНОМ АКТУ СБ УН 1244, ТРЕБА ДА ЗАХТЕВА ХИТАН ПРЕКИД ТЕ ГНУСНЕ ПОДВАЛЕ СРБСКОМ НАРОДУ ЗВАНЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, ЈЕР ТО ЈЕ ИСКЉУЧИВО ПРОТИВ ИНТЕРЕСА СРБА И СРБИЈЕ!!!

*

Бриселски споразум од 19. 04. 2013. године није постао део правног система Републике Србије. Он нити је ратификован као међународни уговор, нити је унет у наш правни систем у некој другој форми у виду измене Устава, закона или слично. У правном смислу тај Споразум ни не постоји.

Свако онај ко би покушао да примени Бриселски споразум без његове инкорпорације у правни систем Србије, ставио би тај политички договор изнад важећег Устава и закона, те би тиме починио акт отвореног и бесправног насиља. Начело уставности и законитости подразумева обавезу свих и свакога да се придржава Устава и закона. То се односи и на државне органе који су у вршењу државне власти ограничени важећим Уставом и законима. У противном залази се у сиву зону насиља и самовоље државне власти.

Са друге стране, свако онај ко се супротстави спровођењу Бриселског споразума налази се на терену важећег Устава и закона и за то не сме да сноси никакве последице.

* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.

———-

http://wp.me/p1Fuk8-IGG

25. 06. 2015. Данас, Коха.нет, за ФБР приредила Биљана Диковић