АКТУЕЛНО

У име Коридора 10 историју затрпавају! – ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА ЗА СТОПИРАЊЕ РАДОВА НА ЗАТРПАВАЊУ БАЗИЛИКЕ


Фото: Зоран Радосављевић Кики

Фото: Зоран Радосављевић Кики

Археолошки налази из периода од IV до VI. века наше ере вероватно никада неће бити истражени јер је Републички завод за заштиту споменика у Београду поништио сва решења нишког Завода за заштиту споменика културе у Нишу и дозволио је да се базилика затрпа слојем од два метра песка!? Разлог томе је што преко ове трасе пролази Коридор 10, а вредан археолошки локалитет се налази у месту Кладенчиште код Црвене реке.

Ово је потврђено агенцији Танјуг као и да је реч о комплексу вишеслојном локалитету ранохришћанског периода где су регистровани остаци из гвозденог доба, касне антике, ранохришћанског периода и раног средњег века.

Директорка Завода за заштиту споменика Елена Васић Петровић, каже да је локалитет Кладенчиште регистрован је још 2004. године приликом истраживања терена за потребе изградње источног крака Коридора 10. Нишки Завод 2012. је одмах, по уочавању шута приликом изградње аутопута, донео Решење о обустави радова и предложио археолошка ископавања која је спроводио Републички завод, најпре, септембра 2013. године. Упркос што Републички завод није био надлежан и што ископавања нису завршена, он 2013. године „доноси одлуку да се базилика покрије са два метара песка и да преко ње пређе аутопут,“ наводе из нишког Завода, а преноси агенција Танјуг.

Фото: Зоран Радосављевић Кики

Фото: Зоран Радосављевић Кики

Како се наводи у тексту, радови на Коридору 10 су заустављени 2012. године, да би истраживања кренула наредне године. Откривени су базилика, једнобродна грађевина која је имала предпростор, брод и апсиду. Нишки завод је чак предлагао неколико остваривих решења, али од свега тога није било ништа.

На крају, Републички завод занемарује све што се догађало између 2012. и 2015. године и доноси своје решење о затрпавању базилике упркос томе што из нишког Завода подсећају да су у комисији коју су формирали 2013. године и која је валоризовала објекат били најеминентнији стручњаци у нашој земљи, а чинили су је проф. др Михајло Милинковић, проф. др Чедомир Васић и мр Александар Алексић, преноси ова агенција.

Аутор фотографија: Зоран Радосављевић Кики
Извор: Танјуг, Грађанин.рс

***

фото: Танјуг

фото: Танјуг

ГРАЂАНИ СУ ПОКРЕНУЛИ И ПЕТИЦИЈУ
„Имај смелости да будеш разуман“, историја се не затрпава

следеће садржине:

Републичком заводу за заштиту споменика и културе

Ул. Радослава Грујића бр. 11

11000 Београд, Србија

На основу члана 56. Устава Републике Србије, доле потписани грађани захтевају стопирање решења о затрпавању базилике на локалитету Кладенчиште.

Непостојање стратегија које би обухватиле промоцију културног наслеђа, сарадњу установа културе међусобно узима данак. Побољшање међуресорне сарадње између културе и туризма, информисаности грађана и потребе за едукацијом на тему културног блага и учешћа у његовом очувању је неминовност и подстрек потписника ове петиције.

На локалитету Кладенчиште (атар села Шпај), код Беле Паланке, на површини од око 1200м2, Републички завод за заштиту споменика и културе је 2013. започео истраживање једнобродне грађевине са апсидом на источној страни и просторијом на северној страни која је имала функцију крстионице.

Унутар и у околини објекта, налази бронзаног новца указују на постојање старијег објекта који је вероватно подигнут у другој половини 4. века, а дограђен је и обнављан у 6. веку (време Цара Јустинијана 527.-565.). Поред налаза бронзаног новца током истраживања од осталог покретног археолошког материјала пронађене су бронзане фибуле, гвоздени предмети – нож, део браве и један предмет непознате намене за који се предпоставља да може бити део кожне торбице.

Приликом ископа ровова у циљу дефинисања темељне зоне зидова цркве, регистровани су спорадични налази праисторијске керамике што упућује на закључак да се ради о вишеслојном локалитету.

Валоризацију објекта је извршила комисија коју су чинили проф. др Михајло Милинковић, проф. др Чедомир Васић и мр Александар Алексић.

***

Петицију можете потписати кликом ОВДЕ или на име петиције ОВДЕ – „Имај смелости да будеш разуман“, историја се не затрпава.

 

—–

http://wp.me/p1Fuk8-INZ

29. 06. 2015. МАГАЦИН, Петиције 24, за ФБР приредила Биљана Диковић

11 replies »

  • …као што не сме да се зна ни у историји учи ни то „да је пола је(ретичке)вропе и више ,тј. цело човечанство “ настало од Ноја и његова три сина ,Јафета,Сима и Хама и њиховог потомства.

   Од Јафета и Сима су пореклом Срби а од Јафета су и остали народи западне јевропе.Хама је Ноје проклео и потомци Хама су под дуплим проклетством у периоду античкоме од потопа до Христа ( 2800 г. пре Христа) а и после нове хришћанске ере проклети ,непокајани , мимо вере по своме избору осташе ( 2800 +2016= око 4 800 година.).А период од препотопа ,ако ће мо као Срби веровати србском календару,бројао је 2708 година.2708 + 2800 + 2016 = 7524. У њој смо од постања света и нема говора о никаквим милионима годинама у складу са глобалном дарвинистичком теоријом еволуције лажном и осталим лажима сатане и његовх демонкрадских богова-демона. Они који ове лажи пропагирају и у њих „учени“ од сатане верују, служе духу антихриста и његовом зацарењу за председника свих уједињених нација света а под њиме.

   Зато све трагове хришћанства и што више правих хришћана морају и да „склањају“ и све ће више морати а у том морању мораће и сами себе да склоне-униште.

   Моћ и снага демократије и њених „богова“ је огромна за све оне што су мимо вере а тако и мимо Бога Христа.И нису им дорасли у једној од следећих фаза ,мораће да се самоуниште и прославе своју пропаст као да и нису људи него обична стока ( гоје).

   Основаше себи и за друге а спрам Богоборства свога нове религије у Богоборству,незнабоштву,инату и спрам проклетства свога.

   Па и многи хришћани ,посрнули ,њима се приклонише иако нису пореклом од Хама ни његови потомци.

   Мрзе они хришћанство и Бога Христа и веру нашу и неће нас чак ни да веру променимо јер се Бога нај више боје и имају страхове који се могу назвати параноје.Управо зато ово и раде на пропаст ( иако они то не знају и у то не верују) како нас тако и њих самих а по правди Божијој,јер је такво време дошло !

   Паметном Србину доста -подвлачимо на крају свог ( демократског?) излагања !

   Свиђа ми се

 1. Затрпавају зато, јер по ,,званичној историји“ ми тада још нисмо ни стигли на Балкан, а камоли градили Хришћанске цркве…

  Свиђа ми се

  • Тако је Весна .Али КАКВА „званична историја“? ЧИЈА званична историја? Богобораца и незнабожаца !? И шта ми Срби и Руси пак имамо са таквима? Нијесмо ми „раја“ поробљена у понизни и покорни таквима и глобалноме сатани што им је земља лопта округла па им се још окреће у глави од пропасти Србског Царства Божијега ?
   Па нам и сат стално померају у „складу са робством“ над понизном рајом“? Божији сат РЕМЕТЕ нама Божијим људима како би рају скроз и начисто како сама раја каже пореметили па још лакше са „рајом“ понизном завршили !?
   Мир Божији међ људима а што се времена тиче Божијег пре ће бити да је овако него како глобална аждаја и њен сами врх раји причају? Људи смо Божији,Срби, па сами проценимо ?

   _

   Свиђа ми се

 2. Svako ovakvo mesto na bilo kom koridoru u Srbiji može se učiniti visokoprofitabilnim sa malo para.
  U svetu je puno primera, potražiti na internetu, gde ogromno stablo dve trake obilaze s jedne i druge strane zahvaljujući pametnim ljudima od struke i znanja kao i projektantima i izvođačima radova.
  Ovakvim pristupom bi se sačuvala istorija Srbije i srpskog naroda a posebno, na daleko čuvena kultura kao naroda starog 12 000 godina, koji vekovima i vekovima odoleva sve golgote i pokušaje uništavanja i ponižavanja.
  IMA LI PAMETNIH LJUDI U SRBIJI KOJI ĆE UČINITI NEŠTO PO OVOM I SLIČNIM PITANJIMA KOJIH JE SVAKI DAN SVE VIŠE I VIŠE?????????

  OVOM PRILIKOM JAVNO POZIVAM PREDSEDNIKA REPUBLIKE I PREDSEDNIKA VLADE DA SE MNOGO VIŠE ZAUZMU ZA SRPSKU ISTORIJU KOJA SE NEMILOSRDNO UNIŠTAVA NA SVE STRANE. BAR U NAŠOJ REPUBLICI AKO NE MOGU VAN NJE DA NEŠTO UČINE.

  Свиђа ми се

 3. Za ovo postoji veoma jednostavno rešenje. Samo treba imati volje i znanja. Ovo mesto kada bi se pravilno projektanstski rešilo moglo bi da bude izvor finansijskih i kulturnih vrednosti ne samo za Srbiju. Treba samo malo pameti. Isto kao i sveto drvo – hrast u Savincu.

  Свиђа ми се

 4. DA LI JE UNIŠTAVANJE SRPSKE ISTORIJE VREDNIJE OD JEDNOG OBIČNOG PUTA. Ima puno primera u svetu gde su ovakva mesta i objekti sačuvani i postali prava atrakcija na velikim autostradama za sve putnike i vozače koji voze tim auto stradama.

  Свиђа ми се

  • Србија,србске земље , нису свет. Ово је света земља Србија.на њој живе вековима православни људи,Срби и остали ( све до револуције изведене под окриљем 2 св.рата и велике преваре Богоборачке интернационале незнабожачке ) који као такви нису ни потребни новом незнабожачком светукоји се ствара. Том новом свету нису потребни ни остали народи а не Божији,свети ,крштени србски или руски народ који се „пати“,страда и нестаје још од револуције истих чији су и коридори од 1917 и 1918.

   Преварени , „модерни“, промењене свести грађани су на коридоре глобалне пристали ,то је постао њихов демократски избор и нема шта да се буне јер ни о чему другоме ни не одлучују нити се за нешто питају нити ће се питати. Хвалећи и кунећи се у демократијом они су све рекли и могу само да речи своје потврђују на демократским изборима и тако дају нови легитимитет и легалитет како за коридоре тако и о свему осталом што јеодлучено на нај вишем глобалном нивоу далеко од очију грађана и мас медија , тв-а и осталога. Грађани остају ту да план спроводе у дело и на свим пирамидалним нивоима потпомогну глобалну замисао. Сутра би то могли да буду и аеродроми или писте па ће грађани бити срећни јер ће моћи да путују авионима према Русији или било ком делу света ако их у „авијоне“ глобалне демократске газде буду пустиле?
   Дотле све мора да се руши и иде по плану „једним ударцем глобалним, пет мува“ локалних ?- То постаје избор и воља демократских грађана а тако и Божија воља подвлачимо на крају свог демократско светског,грађанског излагања !

   Свиђа ми се

  • А откуд „свету“ ( западноме) базилике из периода раног хришћанства у првим вековима после Христа Бога? „Свет“ тако нешто нема нити га је тада у 4 веку хришћанство занимало нити га данас занима,нити му је требало нити му данас треба?

   Како онда ( тешко) ,тако данас ( још теже) свету треба православље -правоверје тј. хришћанство? У уставу Еу пише да је она заснована ,не на основама и вредностима хришћанства и хришћанских вредности , него на основама и вредностима из времена АНТИЧКОГ периода од после потопа 2 800 г.па до доласка Бого човека Христа Бога.

   На том принципу је не само еу него и сав демократски свет заснован што му само име и каже,демократија је из периода пре Христа и када је од после потопа људски род био од Бога Творца ПРОКЛЕТ и прогнан те Творац за људе све више огрезле у греху није хтео ни да чује ни да зна већ их је препустио а по свом избору оном другом господару и његовим „боговима“ ,демонима да им служећи и под њима пострадају како у животу им служећи тако и пострадању , погибељи душа вечних. СВЕ душе су све до распећа Христовог одлазиле у ад сатани и његовим демонима. Тек када се Христос а по распећу спустио брзином муње у ад ( пакао) ,ослободио је све душе ПРАВЕДНИКА ,Божијих пророка и проповедника па чак и Адама нашег пра пра родитеља чији грех човечанство и сваки човек и данас носи уз остале своје грехе , јер је услед не послушања Богу ,од Бога отпао и сатани се приклонио те је овај могао да на земљи прави своје царство над прогнаним из раја људима а под проклетством Божијим …итд.

   Ове ствари мало ко зна од новонасталих југословенских нација боље рећи НИКО а што је и нормално јер им нико то није ни рекао ни о томе учио.Напротив били су у неком другом фазону и под шапом онога који је са западом одавно завршио и под своје тамошње људе преваривши,шапе одавно ставио све душа зарад и ради.

   Тако је преко идеологија својих, да их сада не ређамо све ,успео под своје и само под своје и у своју службу и Србе чак и православне а не само некрштене и по пореклу , стави. У Светом писму и пише , „биће преварени и одабрани “ ( крштени) !? Такве ће те нај лакше познати што и данас , славе период пре Христа и „Србе“ у њему величају, „Србе“ у служби сатане и „богова“ а све у складу са УСТАВОМ и законима на којима се заснива и лежи не само еу нег и НОВИ СВЕТ који се ствара. Зато је то млаћење „празне сламе“ и приношење СВИХ садашњих Срба на ЖРТВУ свету тј. сатани и његовим боговима а све у славу СМРТИ и смрти , погибељи ДУША, Срба преосталих !

   И поред тога историју треба истиниту ЗНАТИ али времену пре Христа никако не робовати . Хришћанство , ВЕРА и спас душе србске је оно што је Србину од нај веће важности и спасења а оних других што им је Бог и вера испод нације „коју истичу сатани у славу и погибељ душа“ се треба клонити.

   Србију и Србе као и све остале грађане на овим просторима свете земље србске и Божије , неће спасити „србство“ из античког луциферанског доба већ напротив,биће жртвовани, док све у не знању, смрт своју и погибељ душа славе а тако и пропаст и нестајање Србије и србских земаља.

   Србство није вера и нема ништа с Богом иако би то сатана и његови демони као и ужи глобални врх јарко и жарко волели ,све бојећи се Срба ако су сБогом јер у том случају губе рат а овако сто постотно добијају и све србско што је могу на тенане да узурпирају себи.Србију као уосталом и Русију , Србе и Русе , може спасити само Бог али под условом да су са Богом и у чистој не упрљаној вери Христовој.А када тако буде , немајмо бриге јер све остало је Божија воља и посао !

   Свиђа ми се

 5. Ovo mesto, ako se ne zaobiđe, biće mesto stalnih velikih saobraćajnih nesreća, i svi će se pitati zašto se na pravom putu dešavaju teške nesreće i mnogi ljudi ginu „BEZ RAZLOGA“. I ovo je klasičan primer uništavanja srpske istorije i svega u vezi Srba i srpstva. Baš, kao i hrast kod tunela na novoj Ibarskoj magistrali. I tamo sam dao veom razložan i ozbiljan komentar.

  Свиђа ми се