АКТУЕЛНО

Археолози Србије: Не затрпавајте културно благо због аутопута!


фото: Танјуг

фото: Танјуг

Српско археолошко друштво (САД) најоштрије је протестовало због одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе да дозволи затрпавање и прелазак коловоза аутопута ка Бугарској преко ранохришћанске базилике у Кладенчишту.

Одлука централне институције заштите културних добара у Србији у потпуној је супротности са основним цивилизацијским тековинама и самим циљевима постојања Завода, наводе из САД-а.

Откриће ранохришћанске базилике у близини трасе римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремезијане (данашње Беле Паланке), родног места Светог Никите Ремезијанског, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану.

Заједно са остацима из Медијане, старохришћанским гробницама у Нишу и Царичиним градом (Iustiniana Prima), тај споменик би морао да буде заштићен и на адекватан начин презентиран свим заинтересованим посетиоцима, сматрају у Друштву.

Културно благо Србије не треба затрпавати и скривати од очију јавности, а цена измештања аутопута или базилике, колико год да износи, мала је у односу на дугорочну корист од туристичке експлоатације тог објекта.

Након изградње аутопута, путници би имали јединствену прилику да обиђу ранохришћанске споменике од Кладенчишта, Медијане и Царичиног града, до епископског седишта у Стобима и ранохришћанских споменика у Солуну.

Уколико би средње Понишавље било искључено са те трасе, то би читавом региону знатно умањило перспективу развоја културног туризма.

У саопштењу Српског археолошког друштва сматрају да однос државе према културном наслеђу умногоме зависи и међународни углед земље.

Споменици културе сведоче о томе да Србија није била „пусто поље“ у далекој прошлости, па не би требало да буде ни сада, када се заштита баштине намеће као један од цивилизацијских приоритета.

Из наведених разлога, они апелују на Министарство културе и информисања, Скупштински одбор за културу и информисање, председника Србије и председника Владе да својим ауторитетом спрече затрпавање базилике.

 

***

Чершков: Базилику неће затрпати, срушиће је

BAZ2
Због изградње дела Коридора 10 према граници са Бугарском, базилика из ранохришћанског периода откривена код Беле Паланке неће бити само затрпана песком, како се тврди у јавности, већ ће бити срушена, каже Тони Чершков из нишког Завода за заштиту споменика.

BAZ1

Пре неколико дана Републички завод за заштиту споменика је одлучио да овај историјски и културно вредан објекат, који датира из периода од 4. до 6. века нове ере, треба затрпати песком, како би се наставили радови на ауто-путу.

Међутим, археолог Тони Чершков каже да ова базилика “не може да буде само затрпана, већ ће бити срушена”.

То је глупост што говоре да ће бити затрпана. Када правите обичан пут до Нишке Бање, морате да ставите тампоне преко грађевине, не могу да остану само зидови јер би дошло до слегања и направиле би се рупе. На ауто-путу, где су брзине по 120 км, наравно да ће прво да је сруше па онда да ставе тампоне. Технички је немогуће да је само затрпају, они ће је прво уништити – објашњава Чершков.

Он истиче да не може да коментарише одлуку Републичког завода за заштиту споменика, нити да ли је на њих вршен притисак да одлуче тако нешто, али напомиње да нишки Завод има “моралну обавезу“ да уложи жалбу на ову одлуку. Нажалост, каже, то неће спречити извршење.

Базилика ће сто посто бити затрпана ових дана. Данас или за који дан, то је мање битно. Ми ћемо се жалити Управном суду, па ће он одлучити ко је кривац, али то може трајати годинама. Нажалост, базилика ће свакако бити уништена – огорчен је Чершков.

У Републичком заводу за заштиту споменика засада нисмо успели да добијемо образложење ове одлуке да се, због ауто-пута, ова грађевина конзервира и затрпа песком.

BAZ4

Борба нишког са Републичким заводом завршена без успеха

Археолошка ископавања на базилици на локалитету Кладенчиште започета су 2012. године, када је због тога, по налогу нишког Завода, прекинута изградња Коридора 10 на овој деоници.

Републички завод је 2013. године, у току ископавања, донео решење да се базилика покрије песком, након чега је нишки Завод формирао своју комисију која је прописала мере заштите овог објекта и предложио да се он или заштити и остави у изворном положају, или да се измести.

Истраживања су, кажу, настављена 2014. године, све док почетком године „Коридори Србије“ нису захтевали понављање поступка.

Пре неколико дана, Републички завод је поништио сва решења нишког завода и донео своје решење да се базилика затрпа.

BAZ3

Највећа једнобродна базилика у Србији се враћа у земљу

Овај објекат, како кажу у нишком Заводу, обухвата црквену грађевину са крстионицом и анекс са унутрашњим двориштем.

Ова грађевина је највећа једнобродна базилика у Србији истражена и сачувана у целости и једна је од најзначајнијих у културно-историјском смислу икада откривених на нашим просторима – кажу из Завода.

Грађевина се, према подацима Републичког завода за заштиту споменика, простире на површини од око 1.200 квадрата. У објекту и око њега, пронађена је велика количина стакла од прозора, као и фрагменти стаклених кандила. Са спољне стране јужног брода цркве откопана су три скелета.

 

Архитектонски остаци објекта указују да је квалитетно грађен. Налази бронзаног новца указују на постојање старијег објекта који је вероватно подигнут у другој половини 4. века, а дограђен је и обнављан у 6. веку, за време Цара Јустинијана – пише на сајту.

Приликом ископавања ровова, “у тамно браон, масној и компактној земљи регистровани су и спорадични налази праисторијске керамике”.

BAZ5

Велики губитак и за Белу Паланку

Председник Општине Бела Паланка Горан Миљковић каже да је ова одлука “катастрофална” и да је овим његова општина много изгубила.

Ми ћемо послати дописе надлежнима и Министарству, да алармирамо институције, па ако нешто успемо – успели смо. Жао нам је због овакве одлуке, јер би ова базилика, која има изузетну културну и историјску вредност, свакако привукла туристе, посебно оне који пролазе поред овог локалитета идући ка Грчкој – каже он.

Миљковић додаје и да је ова општина била вољна да учествује у трошковима измештања базилике у двориште цркве у Црвеној Реци, „али је струка проценила да би то било немогуће јер је базилика превелика“.

Нажалост, каже, све би било боље од одлуке Републичког завода да се базилика, стара преко 15 векова, сада врати у земљу.

Иначе, против спорне одлуке је на интернету покренута петиција под називом „Имај смелости да будеш разуман – историја се не затрпава“.

 

———–

ПОВЕЗАНО:
* У име Коридора 10 историју затрпавају! – ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА ЗА СТОПИРАЊЕ РАДОВА НА ЗАТРПАВАЊУ БАЗИЛИКЕ

———-

http://wp.me/p1Fuk8-IWL

2. 07. 2015. Танјуг, Блиц, МАГАЦИН, М. Вучић- Јужне вести, за ФБР приредила Биљана Диковић