АКТУЕЛНО

Конференција за новинаре: Најава научног скупа „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“ (видео)


presss

Најава предстојеће научне конференције „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“, која ће, у организацији Фонда стратешке културе и Музеја жртава геноцида, бити одржана 4. јула 2015. у Београду. Конференцију су најавили и на питања новинара одговарали: Александар Павић (Фонд стратешке културе), др. Вељко Ђурић Мишина, в.д. директора Музеја жртава геноцида, и Марко Шукало, представник студената који су покренули петицију против одласка највиших званичника Србије у Поточаре.

Циљ конференције, која ће окупити стручњаке из области одбране, историје, безбједности, новинарства и религије, јесте да се укаже и на српске жртве у сребреничком крају, као и на то да није било геноцида над муслиманима, саопштили су организатори.

Вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић рекао је данас на конференцији за новинаре да, уколико се неко пита откуд Музеј у организацији оваквог догађаја, одговор лежи у његовим законским овлашћењима и праву да утврђује истину о страдању српског и несрпског становништва и у сукобима на простору бивше Југославије.

„Ако говоримо о геноциду, онда можемо говорити о збрисаним српским селима и геноциду над Србима у сребреничком крају“, истакао је Ђурић.

Александар Павић, представник Фонда стратешке културе у Србији, који је дио московског института „Ломоносов“, истакао је да је неопходна пуна истина о Сребреници, без „медијских дискурса“.

Павић је навео да је позив за учешће на скупу упућен и појединим представницима „друге стране“, међу муслиманима, али да нико није потврдио учешће.

Студент треће године београдског Правног факултета Марко Шукало, један од 2.000 студената потписника петиције којом су позвали предсједника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића да не присуствују обиљежавању годишњице догађаја у Сребреници, истакао је да би одласком на комеморацију највиши државни званичници прећутно „признали да су Срби геноцидан народ, у рангу са Нијемцима или Турцима“.

„Геноцид подразумијева неселективно убијање, а српска војска није убијала жене, децу или старце“, рекао је Шукало.

Он је истакао да није циљ негирати злочин, него да се не сме дозволити да Срби у Европу уђу као геноцидан народ.

Конференција „Сребреница 1995-2015“ биће одржана 4. јула у београдском хотелу „Лајф дизајн“ са почетком у 10.30 часова.

До сада је од групе од 400 студената, писмо потписало већ више од 2.000 студената, и можете га прочитати овде:
ПИСМО 400 СРПСКИХ СТУДЕНАТА ПРЕДСЕДНИКУ И ПРЕМИЈЕРУ СРБИЈЕ: Ваш одлазак у Поточаре имао би далекосежне тешке последице по српски народ

Представник студената је најавио и догађаја ПРЕДАЈЕ ПОТПИСАНОГ ПИСМА председнику Владе Србије и најавио да се на томе неће стати, јер знају да су у праву, знају дефиницију „геноцида“ и неће се помирити са тим и радиће на томе да се та битка у коју су ушли срцем, и положиће овај „испит зрелости“ са најбољом оценом…
———

http://wp.me/p1Fuk8-IV3

2. 07. 2015. РТРС, Фонд стратешке културе, за ФБР приредила Биљана Диковић