АКТУЕЛНО

ЗАВРШНИ ДОКУМЕНТ Конференције „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“, одржане 4. јула 2015. у Београду


1-700x394

После свестраног, мултидисциплинарног разматрања свих главних аспеката догађаја у Сребреници и око ње у јулу 1995, чија се двадесетогодишњица ове године обележава, учесници научног  скупа „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“ извели су следеће закључке:

(1) Постоје две упоредне верзије сребреничких догађаја, службени наратив који промовишу и покушавају да наметну геополитички интереси којима одговара, и суштински различито научно утемељено сагледавање истих дешавања. Све учесталији захтеви у разним земљама за злоупотребом политичког процеса како би се критичка анализа Сребренице спречавала,  па чак и кривично гонила, одражава дубоку кризу службеног наратива и неспособност његових протагониста да се упусте у расправу са ослонцем на проверљиве чињенице. Истовремено, то представља озбиљну општу претњу по интегритет свих облика научног истраживања и људска права свих, који се тиме баве.

(2) Излагачи на научном скупу су размотрили и критички проанализирали кључне тачке службеног сребреничког наратива и указали су на низ озбиљних недостатака. Аргументовано су оспорени правна квалификација догађаја као „геноцида“ и број наводних жртава; истражено је политичко коришћење „Сребренице“ као плашта за систематско кршење међународног права и нападе на суверене државе под изговором „спречавања геноцида“; са забринутошћу је истакнуто позивање на неутемељене постулате службене верзије као борбеног поклича за продубљивање међунационалних напетости и средства за радикализацију исламистичког фактора; и размотрена је до сада потискивана обавештајна позадина исконструисаног сребреничког наратива.

На пољу фактографије догађаја, излагања су покрила широк спектар тема. Међу њима су легитимни борбени губици 28.дивизије Армије БиХ у јулу 1995. и злоупотреба погинулих у функцији лажног приказивања као жртава „геноцида“; стручни приказ војне операције „Криваја-95“ замишљене ради сужавања заштићене зоне Сребреница на градску територију и разлози за њено извођење; кривотворење ДНК технологије у циљу фабриковања зацртаног броја сребреничких жртава; и злочини против српског становништва сребреничког подручја, почињени од стране локалног команданта АРБиХ Насера Орића и његових никад разоружаних снага, које су свирепо деловале против цивилног становништва све време ратног сукоба, и пре и после успостављања заштићене зоне.

Најзад, учесници скупа су саслушали извештаје о страдању српског становништва сребреничког краја за време Другог светског рата и о стању међунационалних и међуверских односа у Сребреници данас. Представник студентске организације која је покренула масовну петицију државним функционерима Србије да не учествују на овогодишњем обележавању у Поточарима такође се обратио и изложио разлоге који су мотивисали студенте.

(3) После свеобухватног проучавања изложених чињеница и аргумената, учесници научног скупа изражавају индигнирану осуду тенденциозне резолуције о Сребреници коју у Савету безбедности УН предлажу Велика Британија и неке друге државе, где се под кринком „помирења“ инсистира на неприхватљивом кривотворењу стварних догађаја на које се резолуција односи. Учесници осуђују сваки покушај коначне валоризације сребреничких догађаја без претходног отварања и доступности свих релевантних архива и снажне, чињенично утемељене стручне дебате, без политичких утицаја или притисака, да би јавност стекла чињенички утемељену, уравнотежену и професионално одговорну слику о овој важној теми.

(4) Учесници скупа изражавају искрено жаљење због свих жртава ратног сукоба не само у Сребреници, него свуда у Босни и Херцеговини. Као оруђе агресивне политике хегемонистичких сила, Сребреница је током задњих двадесет година цинично злоупотребљавана  за агресивне нападе на низ муслиманских земаља и директно је одговорна за масовно убиство стотина хиљада муслиманских верника. Њих се са посебним пијететом сећамо у овом рамаданском периоду и молимо се за мир њиховим душама, као и за покој душа свих православних жртава сребреничког краја.

Београд, 4. јули 2015.

 

Потписи учесника:

Ања Филимонова

Александар Павић

Вељко Ђурић

Џевад Галијашевић

Радован Пилиповић

Радомир Павловић

Радован Радиновић

Стефан Каргановић

Милош Милојевић

Ратко Шкрбић

Милош Марковић

Марко Шукало

——

aleksandar-dorin-naser-oric-Srebrenica-97

У данима када о Сребреници поново бруји буквално цела планета, Фонд стратешке културе и Музеј жртава геноцида организовали су у суботу, 4. јула, међународни научни скуп „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“.

На скупу су о сребреничким дешавањима од пре 20 година и њиховим последицама расправљати са научне, војне, политичке, социолошке и културолошке тачке гледишта.

Излагачи су били:
Џевад Галијашевић, стручњак за антитероризам;
Џонатан Рупер, бивши новинар Би-би-си-ја (видео презентација);
Радомир Павловић, бивши председник општине Сребреница;
Марко Шукало, представник београдских студената који су петицијом затражили од српских власти да не иду на комеморацију у Поточаре;
Милош Марковић, извештач Радио Београда током рата у БиХ;
Стефан Каргановић, председник НВО Историјски пројекат Сребреница;
генерал у пензији Радован Радиновић;
пуковник у пензији Ратко Шкрбић;
политиколог Александар Павић, аутор књиге „Забрањена истина о Сребреници“;
Милош Милојевић, Српски културни клуб;
Радован Пилиповић, Архив Патријаршије СПЦ;
и у име домаћина – мр. Ања Филимонова, главни и одговорни уредник интернет портала Фонд стратешке културе на српском језику,
и проф. др. Вељко Ђурић, директор Музеја жртава геноцида у Београду.

—–

http://wp.me/p1Fuk8-IZT

4. 07. 2015. Фонд стратешке културе, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Браћо, треба да се окупљамо, договарамо и организујемо. Ја предлажем да то буде у сваку недељу у 11 сати у или око порти наших храмова. Некако ћемо се препознати и упознати. Ово није никакав позив на рушење било чега, већ позив на Србско сабирање. Слушајте Снагу Народа нет.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.