Европа

Русија уложила вето – резолуција није усвојена!


Б92, РТС 8.7.2015.

Резолуција о Сребреници није усвојена на Савету безбедности Уједињених нација, након што је Русија гласом „не“ уложила вето.

Виталиј Чуркин

Виталиј Чуркин

Ипак, приступило се гласању на коме је резултат био – 10 гласова за, 4 уздржана и један против, али како је то био руски глас, резолуција није усвојена. Међу уздржаним нацијама, била је Кина, која је јуче тражила одлагање гласања док се не постигне консензус свих чланица СБ.

16.45 – Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези резолуције о Сребреници.

16.42 – Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. „Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против“.

16.37 – Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. „Овај документ неће помоћи постизању мира“.

16.35 – Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице.

16.32 – „Чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“, рекао је шеф УН за људска права.

16.22 – После Елијасона, Савету се, путем видео линка из Женеве, обраћа шеф УН за Људска права, принц Заид. „Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава“, рекао је принц Заед.

16.07 – Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије, Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

Elijason

Јан Елијасон

Британски предлог резолуције о Сребреници, по четврти пут за последња 24 часа, нашао се на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација, али још увек није познато да ли ће се амбасадори држава чланица, због удаљених ставова Русије и Британије, изјашњавати о том документу.

Премијер Србије Александар Вучић је у уторак увече, најављујући да ће 11. јула ићи на комеморацију у Поточаре, оценио и да Савет безбедности неће донети резолуцију о Сребреници у понуђеном облику.

Брифинг, на којем је требало да своја виђења догађаја у Сребреници представе други човек светске организације Јан Елијасон и шеф УН за људска права принц Заед, три пута је у уторак одлаган због преговора великих сила о садржају резолуције.

Како наводе дипломате у седишту УН, Русија је запретила ветом, па се расправа о документу, који је до сада доживео неколико промена, преселила у сале за консултације. Током преговора стране нису претерано приближиле ставове.

Русија је, после неуспеха преговора у уторак, саопштила да се „још увек ради на тексту резолуције“, али и да је прерано за коначне оцене.

„Покушаћемо да пронађемо компромис прихватљив за све стране“, рекао је неименовани званичник руског министарства спољних послова агенцији РИА Новости.

„Од почетка смо желели да се резолуцијом изрази подршка дејтонском процесу. Враћати се изнова на сву ту причу и одређивати ко је крив за геноцид, штавише, сваљивати кривицу на читав народ, конкретно Србе, сматрамо контрапродуктивним“, оценио је заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов.

Амбасадори осталих држава чланица Савета безбедности нису желели да коментаришу ток преговора.

4 replies »

 1. ОВО СВЕ ГОВОРИ:

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče u više navrata zvao svog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i insistirao da „Srbi u UN moraju biti odbranjeni“, prenose ruski diplomatski izvori.

  – Putin je sa velikom pažnjom pratio šta se dešava u Njujorku.

  On je u više navrata lično zvao Lavrova i tražio da ga iz minuta u minut izveštava o “srpskom problemu”.

  Rekao je da će, ako treba Moskva uložiti i četiri veta na sramotnu britansku rezoluciju – prenosi sagovornik Informera.

  Prema njegovim rečima predsednik Putin je o napadu na Srbe razgovarao sa kineskim predsednikom Sin Đinpingom.

  – Baš zbog toga je i usledila žestoka reakcija Kineza u UN. Peking je Britancima i Amerikancima poručio da nikada i ni pod kojim uslovima neće pristati na kriminalnu rezoluciju u kojoj se Srbija optužuje da je gora od Hitlerove Nemačke – kaže sagovornik.

  НАШ РУСКИ БРАТ ПУТИН И МАЈЧИЦА РУСИЈА!!!!

  Свиђа ми се

 2. Слава и хвала Господу што се Русија пробудила,за Руско огромно НЕ. Господ ће спасти преко Русије овај свет, кога јахачи апокалипсе САД, ЕУ, Ватикан и НАТО теже да претворе у содом и гомор. Време је и да се србски народ пробуди, да одбаци евроунијате и да се придружи Русији!

  Свиђа ми се