Грчка

Ципрас, Фараж, Вебер, Јункер – жестока расправа у Европском парламенту


НСПМ, YouTube видео
Приредила редакција СРБског ФБРепортера 08. јул 2015.

Грчки премијер Алексис Ципрас обратио се данас Европском парламету у Стразбуру, дан након што су лидери еврозоне поставили Грчкој ултиматум да до краја недеље донесе нови предлог реформе за могући наставак преговора о финансијској помоћи земље. Након одржаног говора добио је аплаузе, али и озбиљне критике. Шеф Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер га је чак назвао лажовом.

638334_evropski-parlament-04reutersfoto-reuters_f

Алексис Ципрас је рекао да је народ Грчке њему подарио мандат како би „удвостручио напоре свих у проналажењу економски и социјално одрживе ситуације за проблем Грчке, без понављања грешака из прошлости које су обогаљиле економију његове земље“.

– Уверен сам да ћемо у наредна два до три дана бити у стању да испоштујемо обавезе које су најбољем интересу Грчке и еврозоне. Већина Грка једноставно нема избора осим да захтева да им се пружи решење, излаз из проблема. Захтевамо договор са нашим европским комшијама, али не било какав, већ договор који ће бити знак да Грчка излази из кризе и да ће се на крају тунела у којем се налазимо појавити светло – рекао је премијер Ципрас у обраћању Европском парламенту.

Грчки премијер је нагласио да то мора да буде договор који ће садржати много прихватљивије реформе од оних које кредитори тренутно нуде.

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је данас, у поновном обраћању европским парламентарцима, да ће сутра изнети веома конкретан предлог реформи кредиторима, настојећи да се одбрани од вербалних напада дела европских посланика да сноси кривицу за ситуацију у којој се нашла Грчка.

Новац од кредита уопште није дошао до грчког народа, он је даван страним банкама

– Моја влада и ја смо на власт дошли пре пет месеци, и ја у потпуности преузимам одговорност за све што се у том периоду догодило. Али будимо искрени… проблеми грчке економије не датирају у последњих пет месеци, већ у последњих пет и по година – објаснио је Алексис ЦИпрас и додао да су реформе „неподношљиве за обично становништво“.

Премијер је додао да је ситуација око Грчке још један доказ да Европа не уме да реши сопствену дужничку кризу.

– Желимо споразум који ће подразумевати кредибилне реформе, уз најмање могуће рецесивне мере, и уз агенду раста. Наш предлог предвиђа реструктурирање дуга, што не смемо сматрати табу темом – рекао је премијер Грчке.

Алексис Ципрас је рекао да отпис дуга уопште није „отимање новца од европских кредитора“.

– Новац од кредита уопште није дошао до грчког народа. Тај новац је даван Грчкој како би се спасиле стране банке у нашој земљи. За европски проблем потребно је европско решење – рекао је Ципрас и добио громогласан аплауз окупљених у Европском парламенту.

Искористили су нас за експеримент

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је данас да је његова земља претворена у експеримент и “лабораторију штедње”.

„Желим да будем јасан, предлози за реструктурирање дуга неће оптеретити европске грађане. Новац од кредитора никада није стизао до грчких грађана, већ је одлазио на спасавање европских банака“, додао је Ципрас.

Ципрас је навео да је Грчкој потребан споразум који показује да “постоји светло на крају тунела”, који доноси кредибилне и неопходне реформе.

Како је навео, у претходних пет година, реформе су углавном биле терет на леђима грчког народа.

“Морамо имати основе на којима можемо успети и оне морају бити самоодрживе”, навео је Ципрас.

Како је додао, референдумска одлука грчког народа дала је мандате његовој влади да удвостручи напоре у проналажењу социјално праведног и економски одрживог решења.

Најџел Фараж Ципрасу: Ако имаш храбрости, напусти еврозону, европски пројект пропада

Најџел Фараж, вођа британске Независне странке позвао је грчког премијера Ципраса да скупи храброст и напусти евро. Време је да Грчка преузме контролу над својом земљом и изађе из еврозоне.

– Ови људи вам не могу дати више, не могу то приуштити. Уколико дају вама, мораће дати и осталим чланицама еврозоне. Ваш је тренутак стигао, и искрено, ако имате храбрости, требали бисте Грке извести из еврозоне високо подигнута чела. Вратите своју демократију, преузмите контролу над својом земљом, дајте својим људима вођство и наду за којом чезну. Да, биће тешко првих неколико месеци, али уз ослабљену валуту и пријатеље Грчке опоравићете се. Европски пројект почиње да умире”, рекао је Фараж и додао да је план пропао.

– Ово није само Грчка, цео Медитеран се сада налази у погрешној валути, а нико у целој политичкој арени нема храбрости да то каже наглас. Осећам да је цео континент подељен од севера до југа. Постоји нови Берлински зид и он се зове евро.

Манфред Вебер: Господине Ципрас, аплаудирају вам европски екстремисти, окружени сте погрешним пријатељима

Шеф Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер је оштро искритиковао грчког премијера.

– Господине Ципрас, аплаудирају вам европски екстремисти. Окружени сте погрешним пријатељима – рекао је Вебер.

638309_manfred-veber_ff

Манфред Вебер

Немац се није зауставио на томе, већ је Алексиса Ципраса назвао лажовом, рекавши да престане да обмањује људе.

– Не лажи људе. Отпис дуга неће нашкодити банкама, већ медицинским сестрама у Словачкој и јавним званичницима у Финској – рекао је Вебер, алудирајући на зајмове које су те две земље дале Грчкој, а од чијег враћања, барем за сада, нема ништа.

– Грчка уништава поверење које влада Европом. Уколико премије Ципрас дође нама, онда би требало да се извињава због својих непримерених изјава – рекао је Вебер.

Немачки конзервативац је потом наставио са критиком.

– Уместо да одржавају референдум, остале државе чланице су, за раслику од вас спровеле потребне реформе и фискалну консолидацију коју ви називате катастрофалном – закључио је Вебер.

Након њега, реч је преузео Гај Верхофштат, лидер либералне струје у Европском парламенту, који је упозорио да „Европа месечари ка Грекситу“, а затим напао Ципраса због неизношења детаљног предлога.

Гај Верхофштат: Лично ћу доћи у Атину да дискутујемо о плану за излазак из кризе, шта ћу кад волим изазове

– Ово није расправа о томе ко је старији, кокошка или јаје. Алексис Ципрас мора да изађе са јасним предлогом и планом. Ако треба, лично ћу доћи у Атину и дискутовати о томе. Шта ћу кад волим изазове – рекао је Верхофштат, док је премијер Ципрас деловао као да му је по први пут непријатно.

Пре Ципраса говорили су и председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Јункер је поручио да грчка влада има коначни рок до четвртка 9. јула ујутру у 8.30 да преда детаљан план реформи ако жели да избегне избацивање из еврозоне.

637942_zan-klod-junker03foto-tanjug-ap_f

Жан Клод Јункер: Имамо детаљно разрађен сценарио Грексита

До сада незапамћеним речником Јункер је рекао да Европска комисија има “детаљно разрађен сценарио Грексита. Имамо детаљно разрађен сценарио пружања хуманитарне помоћи како бисмо поштивали достојанство грчког народа. Имамо и сценарио могућег договора”, рекао је Јункер, још једном оптужујући грчког премијера Ципраса да није говорио истину грчком народу уочи референдума.

– Ја сам рекао прије референдума да ће глас против понуђеног споразума ослабити преговарачку позицију Грчке. Вечерас је преговарачка позиција Грчке била знатно слабија – рекао је Јункер.

На питање зашто су за недељу сазвали самит свих 28 држава ЕУ, а не само еврозоне, Јункер је рекао како су то учинили зато што није поштено мислити да се то питање тиче само еврозоне, јер последице грчке кризе осећају и оне државе које нису у еурозони.

Доналд Туск: Само неколико дана дели нас од могућег црног сценарија

Доналд Туск, председник Европског савета, признао је да је сада ситуација крајње озбиљна и да нас само неколико дана дели од могућег црног сценарија.

633100_donald-tusk-03foto-tanjugap_f

Доналд Туск

– Ја сам до сада избегавао спомињање рокова. Али сада заиста могу рећи да је задњи рок за споразум крај седмице. Неуспех ће значити најгори могући сценарио, банкрот Грчке и несолвентност банковног система – рекао је Туск и додао да су “наивни они који мисле да то неће имати тешке последице најприје за Грчку, али и шире.

Туск је рекао да ће се у недјељу најприје накратко састати на нивоу еврозоне, а затим и на нивоу свих 28 држава ЕУ, како би размотрили и могућу потребу за хуманитарном помоћи грчком народу. Туск је рекао да је ово сада “најозбиљнија ситуација у нашој историји”.

И немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да није оптимиста, али је зато премијер Грчке Ципрас у уторак увечер након самита покушао оставити утисак оптимисте. Рекао је да је састанак био “позитиван” и да Грчка нуди веродостојан програм реформи, ако заузврат добије одговарајуће финанцирање.

Иако се не зна тачно што ће Грчка предложити током данашњег дана, поручили су да ће тражити један краткорочни програм помоћи како би подмирили хитне потребе, а затим и други средњорочни програм помоћи. У оба случаја морала би се испоштовати процедура.

Иако је речено да у овом тренутку могућност репрограмирања грчког дуга није на дневном реду, и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекли су да су и још раније дали обећање Грчкој да ће, уколико се успешно буду спровеле реформе, размотрити могућност олакшавања дужничког терета.

Јункер је рекао да је такође припремљен потпуни план за излазак Грчке из еврозоне ако не буде другог решења, уз план хуманитарне помоћи за грчко становништво.

У недељу ће се одржати самит, не само еврозоне, већ и свих 28 држава ЕУ, укључујући и Хрватску и друге државе које нису у еврозони.

2 replies »

  1. Све ово што се у данашњим светским збивањима дешава под окриљем западно-европских и америчких тријалиста, сулудих крсташа, великих финансијера и тз. „великих изабраника“ који седе у тз. „Светској Федералној Влади“ и тз. „Невладиним организацијама“ међу којима се између осталих посебно истичу Сорош и Олбрајт (Види: http://www.globalsecurityjusticegovernance.org/publications-resources/report/; United World Federalists; World Federalist Movement…), само је свођење биланса погрешног постављања пројекта о којем је 1877. године Достојевски писао: „…Европу очекују огромни преврати, такви да ум људски одбија да верује у њих сматрајући њихово остварење као нешто фантастично. Над целом Европом већ несумњиво кружи нешто кобно, страшно и што је главно, блиско…“ Три године касније, Достојевски је писао: „…Европа се налази уочи пада, пада свеопштег и ужасног… Настаће нешто што се неда ни замислити… Крајње разрачунавање, плаћање рачуна, може се догодити и много пре него што би и најача машта могла замислити. Симптоми су ужасни. Већ сам стародневни и неприродни политички склоп европских држава могао би послужити као почетак свему. А како би могао бити природан, када се неприродност налази у основама и сакупљала се вековима…? Та неприродносрт и та ‘нерешива’ политичка питања морају на сваки начин довести великом, крајње расправљачком рату у који ће сви бити умешани… Никада Европа није била тако пуна непријатељских елемената као у наше време. Као да је све подривено и набијено барутом и само чека прву варницу…“
    Достојевски је пророчки сагледао савремене догађаје у Европи у којој је српски народ изгубио своје јединство и своју културну и политичку улогу крајем двадесетог столећа. Он је рекао да ће се нови људи одрећи слободе и да ће рећи Великом Инквизитору: „Држите нас поробљене, али храните нас“.

    Свиђа ми се