АКТУЕЛНО

Александар Дорин разговарао са својим браниоцем. Хајка на Дорина по налогу САД?


Вести, 16.7.2015.

На адресу наших новина стигло је писмо борца за људска права Монике Фриц поводом случаја Александра Дорина и последње информације у вези с његовим хапшењем.

518521_071602c1_iff

Александар Дорин

Да подсетимо, аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“, у којој се побија званична верзија догађаја од пре 20 година, одведен је из свог стана у Базелу 17. јуна под мистериозним околностима.

У писму Монике Фриц наводи се да је Дорину обезбеђен адвокат којем је плаћено авансно 10.000 евра. Дорин се осећа добро и разговарао је с браниоцем четири сата.

Моника Фриц пише да су по нечијем налогу тајне службе уведене у причу ради стварања забуне.

– Ако су САД уплетене, што не треба искључити, у овом случају није било неопходно учешће америчких тајних служби, већ само мали миг особља њихове амбасаде. Сазнали смо да је Дорин ухапшен „због деликта са канабисом“. Ту тврдњу не можемо унапред да искључимо. Међутим, време хапшења и потпуно непримерен начин на који је полиција поступила (печаћење куће и заплена покретне имовине под изговором прикупљања доказа), стварају веома снажну индицију да је карактер ове оптужбе лажан. Јер нема сличног примера таквог понашања тужилаштва – наводи Моника Фриц.

Она указује да се хапшење догодило након текста усмереног против Дорина у локалним новинама „Тагесанцајгер“. Уједно, и уочи међународног скупа који је подржала Русија. На том скупу требало је да се документују и објаве подаци супротни пропаганди о догађајима у Сребреници, а било је предвиђено учешће Дорина.

– У то време десило се и невољно хапшење масовног убице Насера Орића, који је превише безобзирно и хвалисаво премашио оквир за убиства који му је дао НАТО – истиче Моника Фриц.

Она подсећа да је Орић у међувремену пуштен на слободу, а Дорин још седи у затвору и упоређује то са хипотетичком ситуацијом у којој би се у затвору нашли Ајхман (Адолф, немачки нацистички злочинац) и Јеврејин који је пљунуо на њега. И указује да се разлика састоји у томе што је Ајхман (Орић) овог пута пуштен.

Апел за помоћ

Моника Фриц, позвала је у помоћ потенцијалне донаторе, јер су средства за одбрану изузетно ограничена.

– Без наше акције Дорин, који је у овом тренутку потпуно изолован од спољног света, добио би адвоката по службеној дужности. Он је то мудро и категорички одбио, јер нема поверења – наводи Моника Фриц.

9849506575369175624

Рачун за донације

Издавачка кућа Александера Дорина је дала и број конта на који се могу уплатити донације уз ознаку „Anwalt Dorin“:

Прималац: Bunte Liste
IBAN: DE32 6601 0075 0186 4357 58
BIC: PBNKDEFFXXX
(Postfach 254, D-79002 Freiburg)

***

Dorin

_________
Повезани текстови на СРБском ФБРепортеру:

1 reply »