АКТУЕЛНО

Ствара се моћан савез: У пакт са Русијом и Кином улазе Индија и Пакистан!


kina-rusija-putin
Индија и Пакистан започеле су у петак поступак придружења безбедносној групи коју предводе Кина и Русија, након дводневног самита који је организовао руски председник, Владимир Путин, како би показао да Москва није изолована у свету.

Шангајска организација за сарадњу (SCO) је на састанку у руском граду Уфи, након што је дан раније тамо одржан и самит земаља растућих економија, Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике (BRICS), саопштила да позив за придружење Индији и Пакистану показује да се рађа “мултиполарни” свет.

Те речи ће сигурно пријати Путину који тврди да САД има застарелу визију “једнополарног” света којим доминира Вашингтон и да западне санкције, уведене због питања Украјине, нису ослабиле Русију.

– Развој SCO-а се догађа у сложеној фази развоја међународних односа и усред рађања мултиполарног света. Ове процесе прате све већи безбедносни изазови и претње које узрокују несигурност и нестабилност у разним деловима света – стоји у саопштењу SCO-а.

SCO, који такође укључује Казахстан, Узбекистан, Киргистан и Таџикистан, је платформа за Москву и Пекинг, која служи за ширење утицаја у азијској регији. Дан раније, на VII самиту BRICS-а, као посебан гост је био присутан и председник Ирана.

“BRICS Post” преноси како се чини да је Русија постала раскрсница бројних мултилатералних организација и интеграционих блокова у изградњи који су успели да пронађу консензус и дају замах изградњи заједница које су дизајниране као алтернатива Европској унији и ММФ-у.

 

Извор: Српски покрет Двери

 

———-

http://wp.me/p1Fuk8-Jfu

16. 07. 2015. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић