ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ЗАНИМЉИВОСТИ: У Аустралији је 17. јула 2015. падао снег! (фото, видео)


Становници делова Новог Јужног Велса и Квинсленда 17. јула 2015. ујутру били су прилично збуњени када су кроз прозоре угледали снежни покривач

У неким деловима пријављене су падавине и до 20 центиметара, а из Метеоролошког завода објашњавају да је Квинсленд претрпео највеће падавине у последњих 30 година.

„Од поноћи снег упорно пада и у многим деловима земље не јењава“, рекао је Сем Кембел за Еј-Би-Си.

Зимски услови узроковали су и велике застоје на ауто-путевима између Синдеја и Плавих планина, а неке школе неће радити.

Становник Стенторпа Мајкл Хилтон рекао је да је био забезекнут када је изашао из куће у три ујутру.

„Пропустио сам снег 1984. године. Никада нисам видео овако нешто. Изгледа предивно“, рекао је Хилтон за Еј-Би-Си телевизију.

————-

http://wp.me/p1Fuk8-JhK

17. 07. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

РЕДАКЦИЈСКИ КОМЕНТАР

За неупућене- због географског положаја годишња доба у Аустралији су друкчија него у Србији. Аустралијско лето је од децембра до фебруара. Од марта до маја наступа јесен. Зима пада између јуна и августа, и „најјача“ је у јулу. Тамо је снег нормалан у планинским пределима (којих има- зимски ентузијасти се редовно скијају на аустралијским Алпима), али јесте необичан (нарочито са дебљим омотачем) за неке регионе, као што је овај у приложеном чланку. Пролеће је између септембра и новембра. Дакле, овај новинарски прилог описује снег усред зиме, на „неоубичајеном месту“ и само на први поглед  звучи сензационалистички…. М. Новаковић

2 replies »